Topul alimentelor care lupta impotriva cancerului
Generalitati
SusUna dintre cele mai facile si mai eficiente metode de a fi sanatosi si de a va proteja impotriva cancerului este dieta. Specialistii estimeaza ca unul din trei decese provocate de cancer ar putea fi asociate cu nutritia precara. Concluzia este una destul de simpla: adoptarea unei diete compusa si din alimente care lupta impotriva cancerului este o strategie excelenta pentru a ramane sanatosi.
Lista cu astfel de alimente include produse alimentare ce ajuta la stoparea cancerului si alimente care contribuie la inhibarea cresterii de celule canceroase din organism, in scopul reducerii marimii unei eventuale tumori. Lista nu este completa - exista o multime de alimente care lupta impotriva cancerului, iar o lista completa poate fi dificil de alcatuit.
Cuprins articol
Broccoli, varza si conopida
SusBroccoli, varza si conopida detin o componenta chimica numita idol-3-carbinol, care combate cancerul de san prin conversia unui estrogen pro-cancer intr-o varianta mai putin daunatoare organismului.
Aceste crucifere mai contin un fitochimical numit sulforafan, o substanta ce ajuta la prevenirea unor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de colon si cel rectal. Sulforafanul induce productia anumitor enzime, care pot dezactiva radicalii liberi si alti agenti cangerigeni. S-a dovedit stiintific ca aceste enzime inhiba dezvoltarea tumorilor.
Fructe de padure
SusFructele de padure contin compusi antioxidanti, care protejeaza celulele de daunele provocate de cancer. De asemenea, fructele de padure pot stimula sistemul imunitar. Acestea mai contin polifenoli, inclusiv acid elagic si antocianine - antioxidanti care contracareaza, reduc si repara celulele deteriorate.
Struguri
SusStrugurii (in special cei de culoare rosie) contin o substanta numita resveratrol, un antioxidant cu rol antiinflamator (cea mai mare cantitate de resveratrol se gaseste in coaja strugurilor). Studiile au aratat ca resveratrolul inhiba multiplicarea celulelor canceroase si dezvoltarea tumorilor.
Cereale integrale
SusPotrivit cercetatorilor, oamenii care consuma cereale integrale in mod regulat prezinta un risc mai scazut cu 21-43% de a dezvolta cancer. Spre deosebire de cerealele rafinate, cerealele integrale contin antioxidanti si alti nutrienti importanti pentru organism. De asemenea, cerealele integrale contin fibre care, atunci cand sunt fermentate in colon, produc substante ce protejeaza celulele de agenti cancerosi.
Rosii
SusUnele cercetari au constatat ca rosiile pot ajuta la reducerea riscului de cancer de prostata. Aceste legume protejeaza ADN-ul din celule, impotriva daunelor ce pot duce la aparitia cancerului. Rosiile detin o concentratie mare de licopen (antioxidant foarte puternic). Organismul poate absorbi mai bine licopenul prin consumul de tomate procesate termic, cum ar fi sosul de rosii.
Turmeric
SusAcest condiment de culoare portocalie contine un ingredient numit curcumina, care ar putea fi util in reducerea riscului de cancer. Potrivit specialistilor, curcumina poate inhiba unele tipuri de celule canceroase si poate incetini raspandirea cancerului in organism. Turmericul este accesibil in cele mai multe magazine alimentare si poate fi utilizat intr-o varietate de retete culinare.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Oncologie
- Dr. Mihai Lesaru - Institutul clinic Fundeni
- Dr. Catalin George Jianu - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Alexandru Blidaru - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Radu Iulian Mitrica - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Dan Corneliu Jinga -
Articole recomandate
- Topul vitaminelor pentru iarna
- Totul despre Endoscopia Digestiva Superioara
- Top 9 lucruri surprinzator de bune
- Top 10 alimente alcaline, pentru o sanatate de fier
- Capsunile: surse naturale de antioxidanti
- Tot ce trebuie sa stii despre consumul de carne de pui: avantaje si dezavantaje
- Probleme ale ochilor ce pot duce la orbire
- Cancerul de col uterin – posibilitati de diagnostic
- Activitatea fizica creste sansele de prevenire a cancerului de san
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului?