STUDIU: Unul din cinci bolnavi care sufera de cancer nu este angajat din cauza bolii
Stire medicala
Bolile oncologice, insotite de discriminare la locul de munca
Sus20% dintre bolnavii cu cancer care si-au dorit un loc de munca au fost refuzati de catre angajatori din cauza afectiunii de care sufera, arata un studiu coordonat de Asociatia Sanatate pentru Comunitate.
Rezultatele studiului mai arata ca unu din trei pacienti care isi descopera o forma de cancer in perioada in care lucreaza amana cat poate de mult sa-si informeze angajatorul in acest sens. Teama de excluziune si discriminare la locul de munca ii face pe multi pacienti oncologici sa evite sa vorbeasca public despre problema de sanatate cu care se confrunta.
Un sondaj realizat pe un grup reprezentativ de pacienti care au trecut sau inca trec printr-un tratament impotriva cancerului arata ca 30% dintre ei amana informarea angajatorului, temandu-se de lipsa de intelegere. De altfel, aproape 17% dintre cei chestionati spun ca au decis, de comun acord cu angajatorul, sa incheie colaborarea. in acelasi timp insa, 6 din 100 de astfel de angajati se simt obligati sa demisioneze, chiar daca nu li se cere explicit acest lucru.
Cuprins articol
”Intentionata sau nu, discriminarea la locul de munca in cazul pacientilor cu afectiuni oncologice exista. Pacientul care primeste un astfel de diagnostic are nevoie de sprijin, nu doar de la personalul medical care il trateaza si de la familie, ci si de la colegi si angajatori. intr-o perioada atat de grea pentru el, cand riscul de depresie este extrem de mare, acest pacient/angajat are nevoie sa stie ca este in continuare valoros pentru companie si ca nu este definit de boala de care sufera. Cred ca inca mai este mult de lucrat in ceea ce priveste acceptarea la locul de munca. De altfel, studiile arata ca in aceste cazuri, colegii de la locul de munca pot forma o retea vitala de sprijin. Conversatiile despre aceasta afectiune, faptul ca pastreaza legatura cu pacientul cat timp acesta lipseste, toate pot avea un impact pozitiv in recuperarea fizica si psihica a angajatului bolnav”, spune Alina Comanescu, presedinte Asociatia Sanatate pentru Comunitate.
Teama de excluziune si dupa incetarea tratamentului
SusSituatia nu este cu mult mai buna nici pentru pacientii care au incheiat tratamentul pentru cancer si isi doresc intoarcerea in campul muncii. Desi 60% dintre ei isi reiau activitatea la acelasi angajator, peste 17% sunt trimisi pe un post inferior celui de pe care au plecat in momentul in care au inceput tratamentul pentru cancer.
Sondajul mai arata si ca peste jumatate dintre pacientii care au reusit sa se angajeze din nou nu considera ca au primit sprijin din partea angajatorului sau a colegilor de munca. De un astfel de sprijin s-au bucurat doar aproximativ 30% dintre cei aflati in aceasta situatie. Dintre cei care nu si-au reluat activitatea, desi se afla la o varsta activa, aproape 10% nici nu au incercat sa-si gaseasca un loc de munca tocmai de teama unui refuz, iar 25% inca se afla in proces de cautare.
“Pacientul oncologic are nevoie de sustinere si de intelegere, dar in acelasi timp nu trebuie sa fie tratat diferit din cauza acestui diagnostic. Capacitatea de munca este diminuata in anumite perioade ale tratamentului, este nevoie de concediu medical, insa etapele sunt bine determinate si odata finalizat parcursul, cei mai multi dintre pacienti isi pot relua activitatea. De-a lungul timpului, oamenii ne-au impartasit experiente variate, de la situatii in care au primit suport neconditionat si pe o perioada nedeterminata, pana la nevoia de a renunta la locul de munca, refuz de angajare si chiar adevarate conflicte intre angajat si angajator. Un pacient care beneficiaza de sprijin si are tot suportul familiei, al colegilor si al prietenilor trece mai repede si accepta mai usor momentul, ceea ce ne ajuta si pe noi in intentia curativa a tratamentului“, considera dr. Cristian Barbu, director medical al Centrului de Radioterapie MedEuropa.
Diagnosticul de cancer i-a determinat si pe aproximativ un sfert dintre cei care aveau o afacere proprie sa o inchida, in conditiile in care niciunul dintre ei nu a simtit ca are sprijin din partea colaboratorilor din momentul diagnosticarii.
Ultimele cifre oficiale la nivel european arata ca in Europa se inregistreaza 23,4% din cazurile de cancer din lume, aceasta afectiune fiind a doua cauza importanta de morbiditate si deces in aceasta zona. In Romania, numarul estimat de cazuri noi in anul 2018 a fost de putin peste 83.000, numarul estimat de decese pentru aceeasi perioada fiind de aproape 60.000.
Studiul a fost realizat pe aproape o suta de persoane, cu varste cuprinse intre 21 si 66 de ani, in perioada octombrie 2018 – iulie 2019, sub coordonarea Asociatiei Sanatate pentru Comunitate, care a lansat un Ghid al Supravietuitorului de Cancer localizat in zona capului si gatului, cu scopul de a veni in intampinarea nevoilor pacientilor, inclusiv pentru reinsertie profesionala, ca parte a campaniei Make Sense.
Articole recomandate
- Astmul, afectiunea de care sufera 1 milion de romani! Simptomele pe care tre ...
- Dieta recomandata pentru persoanele care sufera de guta
- Refacerea unghiilor afectate de micoza
- Suferi din cauza inflamatiilor in organism? Afla ce alimente trebuie sa eviti
- Cum te afecteaza coronavirusul, in functie de afectiunile de care suferi
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Simptome obisnuite care pot semnala cancerul
- Cancerul de col uterin – posibilitati de diagnostic
- Activitatea fizica creste sansele de prevenire a cancerului de san