Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Sosul de rosii reincalzit previne aparitia cancerului - studiu

Publicat la data de: 22 August 2008

Sosul de tomate reincalzit, altfel spus fiert de doua ori, este benefic impotriva cancerului, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de cercetatorii Universitatii Ohio.

Cercetatorii au descoperit ca sosul de tomate incalzit de mai multe ori este benefic pentru sanatate, deoarece reincalzirea intervine in structura antioxidantului lycopen prezent in rosii, facandu-l mai usor de transportat in sange.

Diferite studii demonstrasera deja ca lycopenul este benefic in prevenirea cancerului si ca ar putea combate, de asemenea, bolile de inima si diabetul. Alte studii au demonstrat ca procesarea rosiilor crude in diferite sosuri creste beneficiile pe care acestea le aduc sanatatii. Acum, cercetatorii au descoperit o metoda de a spori efectul benefic al rosiilor, printr-o tehnica deja folosita de multe persoane - reincalzirea spaghetelor bologneze.

In rosia neprocesata, molecula de lycopen are, in general, o forma liniara, care ingreuneaza trecerea acesteia prin peretii intestinului, in sange. Majoritatea lycopenului aflat in sange are o forma moleculara curbata, astfel ca oamenii de stiinta cred ca acest tip de structura ajunge mai usor in sange.

"Ceea ce am descoperit este ca putem prelua lycopen din rosii si prin procesarea si incalzirea sa, in combinatie cu ulei, putem schimba forma moleculei astfel incat sa fie curbata.", a declarat coordonatorul cercetarii, Dr. Steven Scwartz, de la Universitatea Ohio din Columbus.

Caldura este foarte importanta in acest proces, dar este importanta si adaugarea unor grasimi, care ajuta la transportarea lycopenului prin peretii intestinului.

Oamenii de stiinta au procesat rosiile in doua tipuri de sos, unul bogat in cislycopen, varianta curbata a lycopenului, in timp ce celalalt continea forma lineara a lycopenului. La ambele sosuri a fost adaugat ulei de porumb, dar secretul producerii de lycopen curbat a fost o a doua incalzire a sosului, timp de 40 de minute, la 127 de grade. Sosul reincalzit continea de noua ori mai mult cislycopen decat celalalt.

Cercetatorii au realizat un studiu pe 12 voluntari, carora le-au fost date ambele tipuri de sos. Dupa fiecare masa, voluntarilor le-au fost recoltate mostre de sange, care au fost analizate dupa noua ore si jumatate. Nivelul lycopenului din sange era mai mare cu 55 la suta la voluntarii care consumasera sosul reincalzit.

Dr. Schwartz a precizat ca producerea de lycopen "curbat" sanatos este posibila chiar acasa, in bucatarie, si oricine o poate face. "Unora le place sa fiarba sosul de tomate mai mult, uneori reincalzindu-l dupa o zi, deoarece are un gust mai bun. Ei adauga grasime sub forma de ulei sau carne, ceea ce ajuta la producerea de cislycopen", a adaugat cercetatorul.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate