Simptomele si factorii de risc ai cancerului laringeal
Dr. Andreea Vinca
Medic Oncologie Medicala
Clinica: Institutul Regional de Oncologie, Iasi
Generalitati
SusLaringele este un organ fonator si este unul dintre organele care ne ajuta sa vorbim. Acesta contine coardele vocale. El are dubla functie: respiratie si fonatie. Laringele este primul segment al caii respiratorii inferioare.
Cavitatea laringelui se imparte in trei etaje:
1) etajul supraglotic sau vestibular, situat superior, prezentand un orificiu superior delimitat de epiglota;
2) etajul glotic, cuprins intre plicile ventriculare si vocale;
3) etajul infraglotic, situat sub coardele vocale.
Cuprins articol
Ce este hipofaringele?
SusHipofaringele este partea din gat (faringe) care se afla langa si in spatele laringelui. Hipofaringele este intrarea in esofag (tubul care leaga gatul de stomac). Cand inghiti alimente si lichide, acestea trec prin gura si gat, prin hipofaringe si esofag si apoi in stomac.
Cancerul care incepe in laringe se numeste cancer laringeal. Cancerul care incepe in hipofaringe se numeste cancer hipofaringian.
Forme anatomopatologice
SusIn timp, celulele din cadrul unei tumori maligne devin anormale. Aceasta modificare a aspectului celulelor canceroase se numeste gradul de diferentiere tumoral.
Celulele canceroase sunt descrise ca fiind bine diferentiate (G1), moderat diferentiate (G2), slab diferentiate (G3) sau nediferentiate (G4).
Celulele bine diferentiate sunt destul de normale si seamana cu celulele normale din care provin. Celulele nediferentiate sunt celule care au devenit anormale si nu putem spune ce tipuri de celule au pornit.
Cancerul este descris de tipurile de celule din care acestea apar. Majoritatea cancerelor laringiene se dezvolta din celulele scuamoase, care se gasesc in epiteliul laringelui, care este cel mai intim strat al captuselii laringelui.
Prin urmare, acestea sunt denumite cancer de celule scuamoase ale laringelui. Majoritatea cancerelor celulare scuamoase nu pornesc ca si cancer, ci ca o afectiune precanceroasa numita displazie.
De obicei, displazia nu se transforma in cancer. Uneori, displazia poate progresa in cancer in care celulele canceroase sunt limitate la epiteliu.
Aceasta se numeste carcinom in situ. Exista si alte tipuri foarte rare de cancer laringian, inclusiv cancerul glandelor salivare minore, sarcomul si melanomul.
Factori de risc
Sus• Fumatul este cel mai important factor de risc pentru cancerul de cap sigat (inclusiv cancerele laringelui si hipofaringelului). Riscul pentru aceste tipuri de cancer este mult mai mare la fumatori decat la nefumatori.
Majoritatea persoanelor cu aceste tipuri de cancer au o istoric de fumat sau alte expuneri la tutun. Cu cat fumati mai mult, cu atat riscul este mai mare.
• Consumul moderat sau excesiv de alcool (mai mult de 1 bautura pe zi) creste, de asemenea, riscul acestor tipuri de cancer, desi nu la fel de mult ca fumatul.
Oamenii care folosesc atat tutun, cat si alcool au cel mai mare risc. Combinarea acestor doua obiceiuri nu doar aduna ambele riscuri impreuna, ci de fapt le multiplica.
• Nutritie saraca: Alimentatia slaba poate creste riscul de a obtine cancer de cap si gat. Motivul exact pentru acest lucru nu este clar. Cercetatorii au comparat obiceiurile alimentare si riscul.
Consumul scazut de alimente prajite si alimentele procesate si consumarea mai multor alimente pe baza de plante ar putea contribui la reducerea riscului de cancer laringian.
• Infectia cu papilomavirus uman: Papilomavirusul uman (HPV) este un grup de peste 150 de virusuri inrudite.
Acestea sunt numite virusuri papilloma, deoarece unele dintre ele provoaca un tip de crestere numita papilom, cunoscut mai des ca un neg. Infectia cu anumite tipuri de HPV poate provoca, de asemenea, unele forme de cancer, inclusiv cancerele penisului, colului uterin, vulvei, vaginului, anusului si gatului.
Alte tipuri de HPV cauzeaza veruci in diferite parti ale corpului. Infectia cu HPV a gatului pare a fi un factor in unele tipuri de cancer de gat, cum ar fi unele cancere ale amigdalelor si unele cancere ale hipofaringei. Infectia cu HPV este foarte rar un factor in cancerul laringian.
• Sindroame genetice: Persoanele cu sindroame cauzate de defectele genetice mostenite (mutatii) prezinta un risc foarte mare de cancer la gat, incluzand cancerul hipofaringelui.
• Expuneri la locul de munca: Expunerile lungi si intense la praful de lemn, vaporii de vopsea si anumite substante chimice utilizate in industria prelucrarii metalelor, petrolului, materialelor plastice si textile pot creste riscul de aparitie a cancerelor laringiene si hipofaringiene.
Azbestul este o fibra minerala care a fost adesea utilizata ca material izolant in multe produse in trecut.
Expunerea la azbest este un factor important de risc pentru cancerul pulmonar si mezoteliom (cancer care incepe in mucoasa toracelui sau abdomenului). Unele studii au sugerat o legatura intre expunerea la azbest si cancerul laringian, dar nu toate studiile sunt de acord.
• Sexul: Cancerul de laringe si de hipofaringe este de aproximativ 4 ori mai frecvent la barbati decat la femei. Acest lucru este posibil deoarece principalii factori de risc - fumatul si consumul de alcool - sunt mai frecvent intalniti la barbati.
• Varsta: Cancerul laringelui si hipofaringelului se dezvolta, de obicei, de-a lungul multor ani, astfel incat acestea nu sunt obisnuite la tineri. Peste jumatate dintre pacientii cu aceste tipuri de cancer sunt in varsta, peste 65 de ani.
Semne si simptome
SusFormele de cancer laringeal care se formeaza pe coardele vocale cauzeaza adesea raguseala sau o schimbare a vocii. Acest lucru poate duce la gasirea acestora intr-o etapa foarte timpurie.
Persoanele care au schimbari de voce (cum ar fi raguseala) care nu se imbunatatesc in termen de 2 saptamani ar trebui sa mearga imediat la medic.
Pentru cancerele care nu pornesc pe coardele vocale, raguseala apare numai dupa ce aceste tipuri de cancer ajung intr-o etapa ulterioara sau s-au raspandit in coardele vocale.
Aceste tipuri de cancer nu sunt uneori gasite pana cand nu s-au raspandit in ganglionii limfatici si persoana observa o masa tumorala la nivelul gatului.
Alte simptome
Cancerele care incep in zona laringelui deasupra coardelor vocale, zona de sub coardele vocale sau hipofaringe nu provoaca de obicei schimbari de voce si, prin urmare, sunt mai des intalnite in etapele ulterioare.
Simptomele acestor tipuri de cancer pot include:
- O durere in gat care nu dispare;
- Tuse constanta;
- Durere la inghitire;
- Probleme de inghitire;
- Otalgie (durere la nivelul urechii);
- Dispnee (greutate in respiratie);
- Scadere ponderala;
- Masa la nivelul gatului (din cauza raspandirii cancerului la ganglionii limfatici din apropiere).
Metode de diagnostic
SusSe folosesc urmatoarele metode de diagnostic: laringoscopie indirecta; laringoscopie directa; panendoscopia (metoda ce combina laringoscopia, esofagoscopia si bronhoscopia); CT; biopsie; RMN.
Tratament
In functie de diferiti factori vom alege intre urmatoarele metode de tratament: chirurgie, radioterapie, chimioterapie, terapie biologica.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Oncologie
- Dr. Mircea Dragos Median - Spitalul clinic FILANTROPIA
- Dr. Mihai Lesaru - Institutul clinic Fundeni
- Dr. Catalin George Jianu - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Conf. dr. Alexandru Blidaru - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Mihaela Carmen Iftimie - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
Articole recomandate
- Factori de risc in dezvoltarea cancerului
- Totul despre Endoscopia Digestiva Superioara
- Cancerul esofagian – generalitati si stadializare
- Displazia cervicala, cancer de col uterin si Infectia cu virusul papiloma uman
- Totul despre cancerul pulmonar
- 5 sfaturi importante ca sa nu faci cancer
- Stilul de viata si aparitia cancerului
- Factori care contribuie la aparitia cancerului
- Alcoolul si riscul aparitiei cancerului