Simptomele precoce ale cancerului de prostata
Generalitati
SusCancerul de prostata reprezinta a doua cea mai raspandita forma de cancer dezvoltata de barbatii din intreaga lume. Acesta se dezvolta la nivelul prostatei, o glanda de dimensiuni mici, localizata sub vezica urinara a barbatului, care face parte din sistemul reproducator masculin. Acest tip de cancer apare de obicei mai tarziu in viata si evolueaza lent.
In anumite cazuri rare, celulele canceroase pot fi mai agresive, se pot dezvolta mai rapid si se pot extinde la alte parti ale corpului. De aceea, cu cat doctorul dvs. depisteaza si trateaza tumoarea mai devreme, cu atat sansele de vindecare sunt mai mari.
Cuprins articol
Cauzele cancerului de prostata
SusCauza exacta a cancerului de prostata nu este usor de determinat, la fel cum se intampla de obicei in majoritatea tipurilor de cancer. In multe cazuri pot exista numerosi factori implicati, inclusiv mostenirea genetica si expunerea la substantele toxice din mediu, precum radiatiile sau anumite chimicale.
Pentru anumiti barbati, genele joaca un rol major. Daca exista in familie un caz de cancer de prostata, atunci riscul de a fi diagnosticat cu aceasta boala este de doua ori mai mare.
In cazul in care exista doua sau mai multe rude cu acest tip de cancer, atunci riscul creste si mai mult. Un istoric in familie al cancerului prostatic va creste de asemenea si riscul de aparitie a altor tipuri de cancer.
Mutatiile in materialul genetic al unei persoane pot conduce la dezvoltarea celulelor canceroase. Aceste mutatii determina celulele din prostata sa creasca in mod anormal si incontrolabil. La randul lor, celulele anormale sau canceroase continua sa creasca si sa se divida pana cand se dezvolta o tumoare. Daca pacientul prezinta un tip agresiv de cancer de prostata, celulele pot pleca de la nivelul tumorii si se pot raspandi in alte parti ale corpului.
Se pare ca dieta joaca si ea un rol foarte important. S-a constat ca produsele lactate si carnea pot influenta riscul de aparitie a cancerului de prostata. Desi motivele nu sunt inca foarte clare, o dieta bogata in alimente de origine animala si saraca in consumul de fructe si legume poate creste riscul unei persoane de a devzolta aceasta forma de cancer.
Pe langa asta, un studiu recent publicat in cadrul revistei „International journal of cancer” a aratat ca un consum de produse lactate cu continut ridicat de grasimi poate creste riscul de dezvoltare a unor tipuri mai agresive de cancer de prostata.
In timp ce o dieta sanatoasa poate reduce riscul de dezvoltare a anumitor forme de cancer, alti factori precum genele pot avea un rol mai important.
Odata ce cancerul se raspandeste, acesta poate fi greu de tratat. Atunci cand boala este depistata si tratata la timp, sansele de supravietuire sunt foarte mari.
Simptome
SusO parte din barbati nu prezinta niciun fel de simptome. Depistarea precoce a cancerului de prostata este importanta, dar aceasta poate fi dificila. Asta pentru ca de multe ori boala este asimptomatica in primele etape. Mersul la medic pentru a discuta despre screening-ul de prostata poate ajuta in a identifica gradul de risc de dezvoltare a cancerului si in a stabili daca screening-ul este necesar.
Screening-ul poate include un examen digital (tuseu) rectal (DRE) si un test de sange numit antigen specific prostatic (PSA).
Depistarea simptomelor la momentul potrivit va poate ajuta sa cautati din timp un tratament adecvat pentru dvs., pentru a va imbunatati sansele de vindecare. Acestea sunt cateva dintre simptomele precoce ale cancerului de prostata:
• urinari frecvente;
• dificultati la urinare;
• senzatie de durere sau de arsura in timpul urinarii;
• durere in timpul ejacularii;
• prezenta sangelui in urina sau in sperma;
• durere si rigiditate in partea inferioara a spatelui;
• durere la nivelul soldurilor sau al coapselor;
• impotenta;
• scadere in greutate.
Care sunt factorii de risc
SusVarsta medie a diagnosticului este de aproximativ 66 de ani. Cancerul de prostata este cel mai frecvent la barbatii in varsta si apare destul de rar la barbatii mai tineri de 40 de ani.
Atunci cand cancerul de prostata se manifesta inainte de varsta de 40 de ani, acesta tinde sa fie mai agresiv si de aceea acesti pacienti au sanse de supravietuire mai mici decat cei care vor fi diagnosticati mai tarziu in viata.
Exista anumiti factori care pot afecta sansele de aparitie a cancerului de prostata:
• istoricul familiei;
• varsta;
• dieta;
• locatia geografica;
• fumatul.
Diagnostic
SusEste nevoie de doua teste diferite pentru a confirma cancerul de prostata. Primul este examenul digital rectal (DRE), care implica palparea prostatei prin rect de catre un medic specialist, pentru a putea determina daca exista anumite anomalii. Daca in timpul examinarii se constata prezenta unei anomalii la nivelul prostatei, atunci o biopsie va fi necesara pentru confirmarea diagnosticului de cancer de prostata.
Al doilea test este reprezentat de testul antigenului specific prostatic (PSA). Acesta este un test de sange folosit pentru a identifica nivelurile de PSA din sangele pacientului. O valoare ridicata a PSA poate fi considerata un semn de cancer. Nivelurile PSA pot fi, de asemenea, utilizate pentru monitorizarea evolutiei cancerului de prostata dupa diagnosticare.
PSA nu este insa specific cancerului de prostata, ceea ce inseamna ca si alte afectiuni, cum ar fi adenomul de prostata si infectii ale tractului urinar sau ale prostatei pot determina valori foarte ridicate ale acestui test.
Prin urmare, o proba de tesut prostatic obtinuta prin intermediul unei biopsii poate fi necesara pentru confirmarea diagnosticului. Un medic specialist poate decide daca explorarea imagistica a prostatei folosind ultrasunete, RMN sau CT poate fi utila pentru evaluarea completa a bolii.
Tratament
SusExista multe modalitati diferite de a trata cancerul de prostata. Tratamentul se stabileste in functie de cat de avansat este cancerul, de sanatatea generala a pacientului si se ia in considerare daca in cazul respectiv cancerul s-a raspandit sau nu in afara prostatei.
Tratamentul poate fi destul de puternic pentru pacient. Ca si in cazul altor forme de cancer, medicul poate avea abordari diferite pentru tratarea cancerului de prostata. Chimioterapia, terapia hormonala, radioterapia, imunoterapia sau interventia chirurgicala reprezinta optiunile de tratament cunoscute in prezent. In anumite cazuri, monitorizarea, cunoscuta ca si supraveghere activa, este recomandata, iar tratamentul este initiat numai daca boala incepe sa se dezvolte.
Rata de vindecare este foarte mare, daca depistarea cancerului de prostata se face la timp. Cu o detectare precoce, rata de supravietuire la 5 ani este de aproximativ 100%. Asta inseamna ca in termen de 5 ani de la tratamentul de succes al cancerului, aproape 100% dintre barbati nu mai prezinta cancer de prostata.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Oncologie
- Dr. Catalin George Jianu - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Alexandru Blidaru - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Mihaela Carmen Iftimie - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Renata Dediu -
- Dr. Dan Corneliu Jinga -
Articole recomandate
- Prevenirea cancerului pulmonar la barbati
- Sforaitul, simptome si tratament
- Simptome obisnuite care pot semnala cancerul
- 15 simptome de cancer ignorate de barbati
- Cancerul testicular
- De ce cancerul ovarian provoaca atat de multe decese?
- Tratamente naturiste pentru afectiunile prostatei (marirea in volum a prosta ...
- Alimentele contra cancerului de prostata
- Optiuni terapeutice pentru cancerul de prostata