Simptome cancer de colon
Generalitati
SusCancerul de colon nu prezinta intotdeauna simptome in stadiile incipiente. Manifestarile cancerului de colon apar, de obicei, dupa ce cancerul a progresat si se afla intr-un stadiu mai avansat.
Screeningul este foarte important pentru descoperirea oricarui tip de cancer (inclusiv a celui de colon), inca din faze incipiente.
Cu toate acestea, pana sa va programati la un test de screening, este esential sa cunoasteti simptomele cancerului de colon pentru a putea actiona cat mai repede posibil in directia stoparii sau incetinirii progresiei cancerului.
Cuprins articol
Manifestarile intalnite in cazul cancerului de colon
Sus- Sange in scaun - prezenta sangelui in scaun este un semn frecvent intalnit in cazul cancerului de colon. Sunt necesare analize de scaun pentru a detecta sangele din scaun care nu poate fi vazut cu ochiul liber. Prezenta sangelui in scaun mai este asociata cu probleme de sanatate mai putin grave, cum ar fi hemoroizi sau fisuri anale.
Amintiti-va ca in urma consumului anumitor alimente, cum ar fi sfecla sau pepenele verde, scaunul poate dobandi culoarea rosie. Pentru a nu fi indusi in eroare, daca observati ca aveti scaun mai rosu, incercati sa va amintiti ce produse alimentare ati consumat in ultimele 24 de ore si analizati culoarea scaunului si in urmatoarele 2-3 zile.
- Scaune subtiri - dimensiunea scaunelor va poate oferi o perspectiva a ceea ce se intampla in interiorul intestinelor. Scaunele subtiri, de tip panglica, indica faptul ca scaunul ar putea fi obstructionat de tumoare, de exemplu, care impiedica trecerea scaunului din intestin catre anus.
Termenul de scaun subtire de tip panglica se refera la scaunele care au un diametru asemanator cu cel al unui creion. Daca observati ca aveti, in mod constant, scaune subtiri (chiar daca acestea nu sunt la fel de subtiri ca un creion), faceti cunoscut acest lucru medicului dumneavoastra.
Alte situatii care pot provoca scaune subtiri sunt prezenta unor polipi benigni mai mari sau a hemoroizilor.
- Constipatie - constipatia nu este un simptom specific de cancer de colon. Constipatia frecventa poate fi o manifestare a multor conditii care sunt considerabil mai putin grave decat cancerul de colon. Cu toate acestea, constipatia cronica poate fi grava.
- Dureri abdominale - durerea abdominala este un simptom vag. Aceasta apare, de obicei, atunci cand colonul este blocat de o tumoare. In acest caz, durerile abdominale sunt provocate de acumularea de gaze in intestine, deoarece tumoarea nu permite gazelor sa treaca in mod corespunzator prin colon, catre anus.
- Oboseala - oboseala care persista mai mult de cateva zile poate indica o problema medicala. In ceea ce priveste cancerul de colon, oboseala este rezultatul anemiei provocate de pierderea de sange din organism, prin scaun.
Ca si alte simptome ale cancerului de colon, oboseala este un simptom vag si poate fi asociata cu o serie de afectiuni mai putin grave.
- Senzatia ca trebuie sa goliti intestinul, chiar si atunci cand nu este cazul - acest simptom poate indica prezenta unei tumori, din cauza caruia bolnavul poate simti ca intestinele sale sunt pline, chiar si atunci cand nu a consumat prea multe alimente.
Discutati cu medicul dumneavoastra despre orice modificari ale scaunului sau miscarilor normale ale tractului digestiv, pentru a permite expertilor sa descopere la timp cancerul de colon sau orice alta afectiune grava.
Cu cat cancerul de colon este diagnosticat mai devreme, cu atat cresc sansele de vindecare si supravietuire.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Oncologie
- Dr. Mircea Dragos Median - Spitalul clinic FILANTROPIA
- Dr. Mihai Lesaru - Institutul clinic Fundeni
- Dr. Mihaela Carmen Iftimie - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Radu Iulian Mitrica - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Dan Corneliu Jinga -
Articole recomandate
- Cancerul de colon - cauze
- Totul despre Colonoscopie
- Tratamentul cancerului de colon - combaterea efectelor secundare
- Diagnosticarea cancerului de colon
- Schimbari in stilul de viata dupa tratamentul cancerului de colon
- Recurenta cancerului de colon
- Alimente care previn cancerul de colon
- Polipii colonici
- Colonul iritabil se poate combate si prin sport
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului?