Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Simptome ale cancerului pe care nu trebuie sa le ignorati

Actualizat la data de: 16 Septembrie 2020

Generalitati

Sus
Simptome ale cancerului pe care nu trebuie sa le ignorati

In ultimii 20 de ani a crescut enorm numarul bolnavilor de cancer. Preventia este singura metoda care va poate salva de la aceasta maladie, de aceea este bine sa va faceti anual analize si investigatii medicale si sa fiti informati astfel incat sa puteti descifra principalele semne sau simptome care pot anunta un anumit tip de cancer.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Principalele simptome ale cancerului
  3. Citeste pe aceeasi tema

Principalele simptome ale cancerului

Sus

Anumite modificari ale pielii. O alunita care isi modifica forma, culoarea sau dimensiunea poate fi unul dintre manifestarile cancerului de piele.

O anumita umflatura sau un semn diferit care a aparut brusc pe piele poate indica prezenta acestui tip de cancer. Este foarte important sa mergeti la medicul dermatolog pentru investigatii amanuntite.

Prezenta tusei. Daca nu sunteti fumator, exista foarte putine sanse ca o tuse urata sa fie un semn de cancer.

De obicei, tusea este cauzata de astm, reflux de acid sau de prezenta unei infectii, dar daca tusea este persistenta, este insotita de sange si sunteti fumator, atunci trebuie sa mergeti de urgenta la medic.

Acesta va poate face analize amanuntite pentru a verifica existenta cancerului pulmonar.

Schimbari la nivelul sanilor. Cele mai multe schimbari la nivelul sanilor nu inseamna cancer mamar. Totusi, este important sa-i spuneti medicului despre ele si sa va faceti radiografii mamare anuale, mai ales dupa varsta de 30 de ani, si mamografii bilaterale dupa 40-45 de ani.

Orice modificare aparuta la nivelul sanilor nu trebuie ignorata.

Probleme la urinare. Multi barbati prezinta probleme urinare pe masura ce imbatranesc, astfel ei simt nevoia de a merge mai des la toaleta.

Acestea sunt semnele unei prostate marite, insa pot fi si simptomul cancerului de prostata. Consultati-va medicul pentru testul PSA. Ca masura preventiva, acest test trebuie efectuat de toti barbatii dupa varsta de 55 de ani.

Noduli limfatici umflati. Atunci cand acestia sunt umflati, adesea reprezinta prezenta unei infectii in gat, de exemplu un rosu in gat sau o infectie cu streptococi.

Unele tipuri de cancer cum ar fi limfomul si leucemia pot determina, de asemenea, acest tip de umflaturi.

Modificari ale testiculelor. Atunci cand observati umflaturi in testicule trebuie sa mergeti la un consult medical. Un nodul dureros este cel mai comun semn al cancerului testicular.

Dificultati de inghitire. O banala raceala poate fi urmata si de dificultati de inghitire. Daca raceala dispare, dar dificultatea de inghitire persista, mergeti la medic, fiindca poate fi un semn de cancer localizat la nivelul gatului sau esofagului.

Sangerari vaginale neobisnuite. Sangerarile care nu fac parte din perioada obisnuita pot avea multe cauze, cum ar fi fibroamele.

De aceea, trebuie sa mergeti la medicul ginecolog care va va face analize si teste care vor exclude existenta unui cancer la nivelul uterului, colului uterin sau al vaginului.

Slabire. Slabirea fara o cauza cunoscuta poate sa fie un semn al stresului sau o problema a tiroidei.

De asemenea, este posibil ca slabirea brusca sa fie semnul unui cancer la nivelul pancreasului, stomacului, esofagului sau plamanului.

Prezenta febrei. Febra nu este de obicei un lucru rau, fiind numai un semn ca organismul se lupta cu o infectie, insa este posibil ca ea sa indice prezenta unui limfom sau al leucemiei.

Oboseala accentuata. Aceasta este un semn precoce al unor forme de cancer, cum ar fi leucemia.

Unele tipuri de cancer de colon si de stomac pot cauza pierderi de sange pe care nu le puteti vedea, ceea ce va poate face sa va simtiti foarte obositi.


Medici specialisti Oncologie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate