Sfaturi de nutritie pentru pacientii care sufera de cancer
Generalitati
SusPacientii care sufera de cancer au nevoie de o alimentatie speciala, care sa respecte o serie de sfaturi de nutritie adaptate nevoilor organismului cu resurse tot mai putine de regenerare.
Alimentatia este cu atat mai importanta pentru persoanele cu acest diagnostic, cu cat boala si tratamentele specifice (chimioterapia, radioterapia etc.) afecteaza apetitul alimentar si sanatatea sistemului digestiv.
Fara un aport bogat de calorii si proteine pe care corpul sa le foloseasca in procesul regenerarii celulelor sanatoase, sansele de recuperare sunt foarte mici.
Cuprins articol
Importanta alimentatiei in lupta impotriva cancerului
SusTratamentele destinate tratarii diverselor tipuri de cancer, precum chimioterapia, radioterapia sau interventiile chirurgicale, au drept scop inhibarea raspandirii celulelor canceroase si eliminarea lor completa. In tot acest demers, nu doar celulele bolnave sunt atacate, ci si o parte din cele sanatoase.
Prin urmare, nutritia inadecvata poate impiedica organismul sa se regenereze, procesul vindecarii devenind mai lent. In unele cazuri, alimentatia necorespunzatoare conduce la malnutritie si cresterea toxicitatii tratamentului oncologic, ambele consecinte reducand dramatic sansele de supravietuire si recuperare. De altfel, statisticile medicale arata ca unul din cinci pacienti bolnavi de cancer moare din pricina malnutritiei si nu propriu-zis din cauza bolii.
In afara de grabirea vindecarii, un alt rol al alimentatiei corecte in tratarea cancerului este mentinerea unei greutati corporale normale, un mai bun control al simptomelor cancerului si mai putine efectele secundare posibile ale tratamentului oncologic urmat.
Este lesne de inteles faptul ca un aport insuficient de calorii conduce la pierderea periculoasa in greutate, oboseala cronica, imunitate scazuta, tonus scazut fizic si psihic si o calitate inferioara a vietii.
Urmarea unui regim alimentar echilibrat poate fi dificila si din pricina simptomelor multor tipuri de cancer, precum aftele bucale, pofta de mancare scazuta, alterarea gustului, senzatia nejustificata de plenitudine, dificultatile de inghitire, greata si varsaturile, constipatia sau diareea etc. Din acest motiv, devine necesara adoptarea unei strategii de crestere a tolerantei fata de alimentele recomandate si dezvoltarea unei ambitii personale de respectare a regulilor de nutritie foarte importante pentru recuperare.
Alimentatia recomandata pacientilor cu cancer
SusNecesitatile nutritionale se schimba pe parcursul tratamentului si sunt diferite, in functie de tipul si stadiul cancerului. Unele forme canceroase prezinta un risc mai ridicat de complicatii nutritionale, precum cancerul colorectal, cancerul esofagian, cancerul gastric, cancerul oral, cancerul de plamani sau cancerul pancreatic.
In general, sunt de preferat alimentele usor de digerat si cu un continut mai mare de calorii, precum oule, budincile, inghetata, iaurtul sau branza. Pacientii cu sistemul imunitar compromis serios de tratamentele pentru cancer ar trebui sa evite alimentele care le pot provoca anumite complicatii suplimentare, precum lactatele nepasteurizate, carnea cruda, pestele crud sau produsele insuficient preparate termic.
Pacientii cu cancer, in special cei aflati in stadii avansate, ar trebui sa faca un scop din a ingera cat mai multe calorii posibil, prin mese mici si dese, la fiecare doua ore. Hidratarea este si ea esentiala, prin consumul sporit de apa, ceaiuri si sucuri naturale din fructe.
Medicii nutritionisti spun ca o dieta nutritiva in timpul urmarii unui tratament oncologic include o serie intreaga de fructe si legume, cereale integrale si surse bogate de proteine. Sunt de evitat preparatele foarte grase, prajite sau bogate in zahar. In timp ce nu exista restrictii calorice in dieta pacientului care sufera de cancer, unele alimente sunt de preferat in detrimentrul altora, de vreme ce unele dintre acestea acutizeaza senzatia de greata sau tulburarile digestive.
Unele studii au aratat ca efectele antioxidante ale anumitor alimente pot interfera cu eficacitatea chimioterapiei, de aceea se recomanda consultarea medicului oncolog inainte de introducerea in dieta a unui aliment nou sau de urmarea unui tratament cu suplimente nutritive.
Printre alimentele care ar trebui sa se regaseasca in dieta pacientilor care sufera de cancer se numara
- Ouale. Sunt surse excelente de complexul de vitamine B, E si D, 7 grame de proteine pentru fiecare ou consumat si seleniu, mineral care poate reduce din efectele chimioterapiei, poate diminua senzatia de greata si varsaturile si poate ameliora durerile abdominale, gazele intestinale, aftele bucale, slabiciunea corporala, pierderea parului si a apetitului alimentar.
- Ghimbirul. Un remediu excelent pentru simptomele tulburarilor digestive, ghimbirul s-a dovedit a fi si un aliment cu proprietati antiinflamatorii excelente, care pot contribui la reusita tratamentului oncologic prin regenerarea sporita a celulelor sanatoase.
- Fructele de acai. Acest fruct de padure mov inchis, de dimensiunea unei afine, contine de 11 ori mai multi antioxidanti decat un mar. Unele studii au demonstrat ca fructele de acai pot ajuta la tratarea cancerului si la imbunatatirea sanatatii cardiovasculare si digestive.
- Soia. Genisteina este o molecula toxica pentru o gama variata de celule canceroase, care se regaseste in soia (mai ales in branza tofu), faina de soia si unele suplimente alimentare. Administrata in timpul chimioterapiei, genisteina poate creste eficacitatea tratamentului, contribuind la distrugerea tumorii canceroase si impiedicand proliferarea celulelor bolnave.
- Leguminoasele. Fasolea si alte leguminoase, precum mazarea sau lintea, sunt surse excelente ale vitaminelor B si furnizeaza cantitati importante de proteine, macronutrienti esentiali pentru recuperarea organismului (grabesc vindecarea, repararea celulelor si intarirea sistemului imunitar).
- Supele. Supele cu legume sau cu carne sunt necesare pentru mentinerea echilibrului de electroliti, important in special pentru pacientii care sufera de greata si varsaturi din pricina tratamentului urmat.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Sfaturi pentru persoanele cu HIV
- Testele de sange si urina pentru determinarea nivelului de glicemie
- Masa corporala ideala
- Modalitati de mentinere a sanatatii pe timpul iernii
- Alimentatia sanatoasa cand suntem bolnavi!
- Ameliorarea poliartritei reumatoide prin dieta: intre mit si adevar
- Subponderabilitatea
- Regimul alimentar pe perioada unei boli
- Dieta Ornish