Prevenirea cancerului pulmonar la barbati
Generalitati
SusCancerul pulmonar ramane pe locuri fruntase in clasamentul celor mai periculoase cancere care afecteaza barbatii, fiind depasit doar de catre cancerul de prostata. Conform ultimelor date epidemiologice la nivel mondial, cancerul pulmonar (care cumuleaza trei tipuri principale din punct de vedere histopatologic - adenocarcinomul, carcinomul scuamos si cancerul pulmonar microcelular, un tip de cancer neuroendocrin), cancerul pulmonar este situat pe locul intai ca incidenta (numar de cazuri noi anuale raportat la nivel populational) si mortalitate (rata deceselor in randul celor afectati de acest cancer).
In 2020, datele Institutului National de Sanatate Publica indica faptul ca neoplasmele pulmonare au fost de circa 3 ori mai frecevente in randul barbatilor fata de femei, numarul total de cazuri in randul intregii populatii a fost aproape 31000, iar numarul cazurilor de deces in randul pacientilor cu cancer pulmonar a fost de 9418, rata mortalitatii fiind de aproape 6 ori mai mare in randul barbatilor fata de femei.
Cuprins articol
Cauze
SusMortalitatea crescuta si morbiditatile asociate lui sunt principalele motive pentru care specialistii considera cancerul pulmonar drept o afectiune incurabila si adesea fatala in timp scurt. Studiile demonstreaza faptul ca doar 14% dintre pacientii diagnosticati cu o astfel de afectiune vor supravietui o perioada mai lunga de 5 ani.
In cazul in care cancerul este descoperit tardiv, fie din cauza neglijentei pacientului, fie din cauza evolutiei asimptomatice (mai rar) a procesului neoplazic, supravietuirea este limitata chiar la mai putin de 9 luni. In ciuda faptului ca mortalitatea prin cancerul pulmonar se mentine foarte crescuta, specialistii spera ca in viitor acest indice sa se reduca. Motivul principal? Cancerul pulmonar poate fi prevenit.
Este unul din putinele cancere ale caror cauze se cunosc si, mai mult decat atat, este unul din cancerele ale caror factori de risc si agenti etiologici pot fi indepartati din viata pacientului. Fumul de tigara este cel mai frecvent asociat cu aparitia cancerului pulmonar, fumatul fiind responsabil de 9 din 10 cazuri de cancer pulmonar. Fumatul, atat pasiv cat si activ, este cel care duce la aparitia acestei malignitati. Iar cu putina determinare si din respect pentru sanatatea fiecaruia, fumatul poate fi combatut iar pacientii pot fi ajutati sa renunte la fumat.
De ce sa ne pese de cancerul pulmonar?
SusDaca va numarati printre barbatii care nu fumeaza si nici nu au fumat pana in acest moment, riscul de a va confrunta cu cancer pulmonar este redus. Insa acesta exista. Daca insa sunteti un fumator vechi, si consumati mai mult de un pachet de tigari pe zi, riscurile sunt mult mai mari. Specialistii considera chiar ca, pana la urma, nu trebuie sa fie vorba de un pachet intreg.
Chiar si cateva tigari de-a lungul zilei pot avea acelasi efect dezastruos. Fumatorii au un risc de 30 de ori mai mare de a dezvolta cancer pulmonar comparativ cu nefumatorii.
Corelatia puternica dintre fumat si aparitia cancerului este sustinuta prin aceste procente. De aceea, specialistii sunt de parere ca cel mai bun si la indemana sfat preventiv este oprirea fumatului. Riscul de aparitie al cancerului este cu atat mai crescut cu cat numarul tigarilor este si el mai mare, cu cat perioada de fumat este mai lunga si cu cat tigarile sunt mai tari.
Factori de risc
SusAlti factori de risc sunt:
- Expunerea la radon, un gaz radioactiv incolor, inodor ce poate fi emis in atmosfera prin sol si din pietre si care se poate acumula in locuintele foarte bine izolate termic. El este produs prin degradarea uraniului si este un important factor de risc pentru mineri. Se estimeaza ca 3% din cazurile diagnosticate anual sunt datorate expunerii la radon;
- Expunerea la azbest este un factor important deoarece se pare ca majoritatea celor expusi dezvolta in timp azbestoza. Aceasta poate evolua catre cancer pulmonar sau catre mezotelioame;
- Istoricul familial de cancer pulmonar sau de alte cancere, deoarece cancerul pulmonar are o importanta componenta genetica. S-a observat ca in dezvoltarea lui sunt incriminate mutatii aparute in familia genelor ras.
In ciuda eforturilor sustinute pentru implementarea unor metode de screening care sa permita diagnosticarea cancerului in stadii precoce, aceasta neoplazie este diagnosticata foarte tardiv. Acesta este motivul pentru care cancerul pulmonar are o astfel de mortalitate ridicata, agresivitatea lui nefiind mult mai crescuta decat a altor cancere.
Datorita faptului ca simptomele sunt ignorate, sunt nespecifice sau in unele cazuri sunt chiar mult timp absente, pacientii se prezinta la medic prea tarziu, cand tumora s-a extins, a metastazat si cand deja terapia curativa este depasita.
Cancerul pulmonar poate fi tratat curativ daca este surprins in stadiile I, II, IIIA si unele cazuri de stadiul IIIB; stadiul IIIC, in care standardul de aur de tratament este radiochimioterapia concomitenta sau secventiala, urmata de tratament imunoterapeutic de mentenanta (in cazul in care boala nu a progresat in timpul radiochimioterapiei), nu garanteaza disparitia completa a procesului neoplazic. In pana la un sfert din cazuri, cancerul pulmonar se prezinta direct in stadiu metastatic (stadiul IV), dar asta nu inseamna automat o sentinta la moarte.
Evolutia analizelor genetice si moleculare au permis aparitia de tratamente tintite orale (inhibitori de tirozinkinaza), care tintesc anumiti receptori de pe suprafata celulelor canceroase care, datorita unor mutatii in bagajul lor genetic, sunt susceptibile de a fi omorate prin acesti inhibitori tirozinkinazici. Vestea cea buna este ca sunt citate cazuri de rezolutie completa a leziunilor neoplazice cu acest tip de tratament, rata de succes fiind cu atat mai mare cu cat incarcatura tumorala la nivelul organismului este mai mica.
Chiar si incazul unui cancer pulmonar metastatic care nu prezinta astfel de mutatii, la ora actuala, s-au obtinut rezultate imbucuratoare prin imunoterapie sau imunochimioterapie, cu cresterea ratei supravietuirii la 3, 4 si 5 ani cu cel putin 25% fata de niciun tratament initiat la descoperirea bolii in stadiul IV. Intr-adevar, imunoterapiile (prin anticorpii monoclonali de tip inhibitori ai punctelor de control imun - directionati impotriva PD-1, PD-L1, CTLA-4 si, mai nou, TIGIT si LAG-3) au crescut calitatea vietii si numarul supravietuitorilor de lunga durata, atat in randul femeilor, cat si barbatilor.
Din pacate rata supravietuirii se mentine redusa si este chiar mai redusa in cazul barbatilor comparativ cu femeile (expertii nu pot insa preciza care este cauza acestei observatii).
Specialistii sunt ingrijorati privind estimarile si calculand procentul pacientilor care mor anual prin cancer pulmonar. Din pacate insa, producerea si comercializarea masiva a tigarilor si tigaretelor sunt atat de populare incat nu se intrevede o reducere a cifrelor.
Chiar daca in prezent sunt in desfasurare numeroase campanii antitabac si foarte multe tari cresc aproape lunar accizele la aceste produse, consumul tigarilor se mentine foarte crescut. Din pacate se observa ca varsta la care indivizii incep sa fumeze devine din ce in ce mai scazuta. Societatea promoveaza atat lupta antitabac, cat si, paradoxal, consumul tigarilor. Reclamele la tigari, modulul in care este prezentat fumatul in filme, precum si influentele parintilor asupra copiilor sunt factori cheie in promovarea fumatului si intretinerea viciului.
Mai multe informatii despre cancerul pulmonar
SusCancerul plumonar este o afectiune cronica, consumptiva, ce apare dupa o expunere indelungata la factori de risc, in prezenta unor comportamente cu risc (fumat) sau datorita ocupatiei profesionale. Pe langa factorii de risc clasici: fumat, expunere la azbest si radon, specialistii au indentificat si alte substante care pot avea un rol important in aparitia cancerului.
Acestea sunt beriliu, cupru, nichel si cadminiu. In plus, se pare ca si infectia cu virusul HIV poate predispune la aparitia acestui tip de cancer. Substantele nocive pot interactiona cu materialul genetic si pot determina aparitia mutatiilor in anumite gene. Prin agresarea permanenta si prin sustinerea leziunilor genetice induse, in timp celulele incep sa isi modifice comportamentul si incep sa scape de sub controlul organismului.
Proliferarea lor devine aberanta, moartea celulara nu se mai produce in mod natural si astfel incepe sa se dezvolte in parenchimul pulmonar tumora propriu-zisa. In functie de cat de modificate sunt celulele, ele pot sa strabata bariere vasculare si sa patrunda in torentul sangvin, iar de aici pot fi apoi insamantate oriunde in organism. Metastazarea este un proces propriu neoplaziilor (tumorile benigne nu metastazeaza).
Dezvoltarea tumorii poate fi simptomatica sau nu, poate fi mai lenta sau mai rapida. Din pacate, chiar daca apar semne care sa alerteze pacientul, foarte multi dintre acestia aleg sa nu se prezinte la medic. Tumora pulmonara poate determina obstructie respiratorie, wheezing, tuse, hemoptizie, pe fondul unei stari generale alterate, si a unei scaderi ponderale semnificative.
Cancerul pulmonar este diagnosticat rar inainte de varsta de 40 de ani, insa pe masura ce pacientul imbatraneste, riscurile sunt si ele mai crescute. Incidenta maxima a neoplaziei este in jurul varstei de 70 de ani. Din pacate, pana in momentul actual nu s-a putut pune la punct un sistem eficient pentru screeningul cancerului pulmonar, cum exista, de exemplu pentru cancerul de colon.
Desi unii specialisti au propus efectuarea de tomografii computerizate in randul indivizilor la risc, metoda nu poate fi aplicata deoarece este foarte scumpa iar eficienta ei este redusa. O astfel de metoda poate intr-adevar sa detecteze tumorile mici, aflate in stadii incipiente, crescand sansele de supravietuire pentru pacientii diagnosticati in acest stadiu, insa nu influenteaza cu nimic rata supravietuirii in cazul pacientilor cu boala avansata. In cazul cancerului pulmonar specialistii au concluzionat ca metodele de screening nu sunt eficiente pentru pacientii care nu au simptome asociate unei afectiuni pulmonare, cum ar fi tuse cronica (sau modificarea caracteristicilor sale), dispnee sau hemoptizie.
Datorita faptului ca pentru cancerul pulmonar nu se poate realiza un screening eficient, majoritatea cazurilor nu sunt diagnosticate decat prea tarziu, cand atitudinea terapeutica nu mai poate fi agresiva, curativa. Cancerul pulmonar evolueaza adesea rapid si se extinde si in alte organe si sisteme, inclusiv in ficat, creier si sistemul osos. Dupa ce metastazarea s-a produs, cancerul nu mai poate fi tratat in nici un fel, iar moartea este iminenta.
Cum poate fi prevenit cancerul pulmonar?
SusSfaturile specialistilor sunt simple, dar foarte importante: in cazul in care fumati, ar trebui sa faceti tot posibilul sa renuntati la acest obicei. Indivizii care renunta la fumat inaintea varstei de 50 de ani isi reduc semnificativ pericolul de a muri in urmatorii 15 ani de cancer pulmonar. Riscul este injumatatit fata de cel al barbatilor care continua sa fumeze.
Oprirea fumatului trebuie insotita si de alte actiuni preventive, cum ar fi evitarea suplimentelor vitaminice continand beta caroten. Desi acestea sunt substante antioxidante, studiile au demonstrat faptul ca ele pot agrava evolutia neoplaziei sau pot fi chiar corelati cu riscul de aparitie a unui cancer pulmonar la fumatori. Desigur, este mult mai greu de aplicat o astfel de teorie, insa beneficiile asupra sanatatii sunt foarte numeroase, iar acest gand ar trebui sa motiveze pacientul.
Exista in prezent si cateva metode, unele chiar eficiente care pot ajuta si stimula oprirea fumatului. Guma sau plasturele cu nicotina pare a fi printre cele mai recomandate de catre specialisti. Sondajele efectuate in randul fumatorilor demonstreaza ca majoritatea isi doresc sa abandoneze acest viciu, insa se simt neputincioisi si neajutorati in fata dependentei de nicotina, o reala problema in acest caz. Pacientii isi pot consulta medicul daca nu se pot opri singuri din fumat, iar acesta este in masura sa le recomande metode eficiente de a renunta la fumat.
Alte moduri de prevenire a aparitiei cancerului pulmonar includ:
- Daca nu fumati, nu va apucati. Incercati sa evitati locurile in care se fumeaza, deoarece si fumatul pasiv este o cauza de aparitie a cancerului. Daca traiti langa un fumator, incercati sa il ajutati sa se lase de fumat sau daca nu poate, rugati-l sa fumeze afara;
- Chiar daca fumati sau nu, evitati expunerea la radon. Acesta se poate aduna in casa, in special in cele foarte bine izolate termic. In acestea se formeaza gaze periculoase deoarece este opria ventilatia naturala prin porozitatile peretilor;
- Adoptati o dieta echilibrata si un stil de viata activ. Specialistii au concluzionat ca o dieta bogata in fibre vegetale poate avea un important rol protector impotriva cancerului. In plus, aceasta poate sa stimuleze si sanatatea organismului in intregul sau, facandu-l mai puternic si stimulandu-l sa lupte imptoriva agentilor agresori externi.
Bibliografie:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lung-cancer/symptoms-causes/syc-20374620
https://www.nccn.org/professionals/physician_gls/pdf/lung_screening.pdf
https://www.annalsofoncology.org/article/S0923-7534(19)34805-7/fulltext
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Oncologie
- Dr. Mircea Dragos Median - Spitalul clinic FILANTROPIA
- Dr. Catalin George Jianu - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Alexandru Blidaru - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Radu Iulian Mitrica - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Dan Corneliu Jinga -
Articole recomandate
- Cum puteti sa preveniti cancerul
- Bolile cardiovasculare, cauze si factori de risc
- Cancerul pulmonar non-microcelular
- Cancerul colorectal
- Cancerul mamar, metastatic sau recidivant
- Cancerul mamar
- Detectia mutatiilor cancerigene si evolutia cancerului
- Dieta si riscul de cancer
- 5 cauze ale aparitiei cancerului pulmonar la nefumatori