Prevenirea cancerului de colon
Generalitati
SusCancerul de colon este cancerul intestinului gros (partea inferioara a sistemului digestiv). Cancerul rectal este cancerul ultimei portiuni a colonului. Impreuna aceste doua tipuri de cancere sunt mentionate sub denumirea de cancer colorectal.
In primele faze de dezvoltare a cancerului, apar in colon aglomerari de celule numite polipi adenomatosi. De-a lungul timpului, unii dintre acesti polipi se transforma in cancer de colon.
Este posibil ca polipii sa nu fie numerosi si sa aiba mici dimensiuni. Din aceste motive, medicii recomanda sa se realizeze periodic teste de screening pentru prevenirea cancerului de colon, prin identificarea polipilor, inainte ca acestia sa se transforme in cancer de colon.
Cuprins articol
Importanta screeningului pentru cancerul de colon
SusPersoanele care au un risc mediu de a dezvolta cancer de colon, pot incepe sa faca screening pentru cancerul de colon, incepand cu varsta de 50 de ani.
Oamenii care au un risc crescut sunt cei in al caror istoric familial este prezent cancerul de colon. Acestia ar trebui sa ia in considerare screeningul mult mai devreme.
Exista multiple optiuni de screening, fiecare cu propriile avantaje si dezavantaje. Discutati cu medicul legat de optiunile dumneavoastra si decideti impreuna ce investigatii sunt potrivite. Optiunile pot include:
- testul hemoragiei oculte din fecale
- sigmoidoscopia flexibila la fiecare cinci ani;
- colonoscopia la fiecare 10 ani;
- colonoscopia virtuala (CT) la fiecare cinci ani;
- testarea ADN-ului din scaun (aceasta este o optiune noua de screening si nu se poate spune momentan cat de des trebuie repetata).
Posibil sa fie recomandate investigatii mai frecvente daca aveti un risc crescut de cancer de colon.
Modificati stilul de viata pentru a reduce riscul aparitiei cancerului de colon
SusPuteti lua masuri pentru a diminua riscul declansarii cancerului de colon prin efectuarea de modificari in viata de zi cu zi. In acest scop este recomandat:
- sa mancati o varietate de fructe, legume si cereale integrale. Toate acestea contin vitamine, minerale, fibre si antioxidanti care pot juca un rol important in prevenirea cancerului. Alegeti fructe si legume cat mai variate, astfel incat sa beneficiati de cat mai multe vitamine si nutrienti.
- beti alcool cu moderatie. Limitati cantitatea de alcool, astfel incat sa nu se depaseasca un pahar pe zi (in cazul femeilor) si nici doua pe zi (in cazul barbatilor).
- renuntati la fumat. Fumatul creste riscul dezvoltarii cancerului de colon din doua motive principale. In primul rand, ca urmare a inhalarii continutului fumului de tutun ce contine agenti cancerigeni care ajung in colon.
In al doilea rand, consumul de tutun se pare ca mareste dimensiunea polipilor. In general, la polipii de dimensiuni mari exista probabilitati mai crescute de a deveni cancerosi.
Studiile indica faptul ca, un procent de 12% din cazurile de cancer colorectal letal, ar putea fi atribuit fumatului. Discutati cu medicul legat de modalitatile prin care puteti renunta la fumat.
- faceti cat mai multe exercitii fizice, intr-o saptamana macar 30 de minute pe zi. Daca ati fost inactivi, incepeti incet si amplificati treptat efortul, la 30 de minute. Discutati cu medicul inainte de a incepe orice program de exercitii fizice.
- mentineti-va o greutate sanatoasa.
Prevenirea cancerului de colon la persoanele cu un grad ridicat de risc
SusUnele dintre tratamente, inclusiv medicamentele si interventiile chirurgicale, pot reduce riscul aparitiei polipilor precancerosi sau al cancerului de colon. Totusi, nu exista dovezi suficiente pentru a se recomanda aceste medicamente pentru persoanele care au un risc mediu de cancer de colon.
Daca aveti un risc ridicat de cancer de colon, discutati cu medicul privitor la beneficiile si riscurile acestor tratamente preventive:
- aspirina - unele dovezi asociaza riscul minor de polipi si cancer de colon, in urma utilizarii regulate a aspirinei. Totusi, studiile in care s-au utilizat doze mici de aspirina nu confirma acest lucru.
Este posibil ca reducrea riscului de cancer de colon sa fie diminuat prin utilizarea de doze mari de aspirina pe perioade lungi de timp. Totusi, folosirea aspirinei in acest mod este insotita si de efecte scundare, cum ar fi hemoragiile gastrointestinale si ulcerele.
- antialgice - s-a constatat ca, medicamentele pentru ameliorarea durerii, cum ar fi ibuprofenul si naproxenul, ar putea preveni cancerul de colon. Unele studii afirma faptul ca aceste calmante pot micsora riscul aparitiei poliplilor precancerosi si a cancerului de colon.
Totusi, efectele secundare includ ulcere si sangerari gastrointestinale. Unele dintre aceste antialgice sunt asociate cu riscul crescut de probleme cardiace.
- celecoxib (celebrex) - acest medicament, dar si altele cunoscute sub denumirea de inhibitori COX-2 pot ameliora durerea. Unele dovezi sugereaza faptul ca aceste medicamente pot micsora riscul dezvoltarii polipilor cancerosi la persoanele care au fost diagnosticate cu astfel de polipi in trecut.
Totusi, in urma utilizarii acestor medicamente pot sa apara si probleme cardiace, inclusiv atac de cord. Doua astfel de tipuri de inihibtori COX-2 au fost eliminati din comert din cauza acestor riscuri.
- interventii chirurgicale pentru prevenirea cancerului - in cazuri rare, precum sindroamele mostenite, cum ar fi polipoza adenomatoasa familiala sau bolile inflamatorii intestinale (colita ulceroasa, de exemplu), medicul poate recomanda eliminarea colonului si intregului rect, in scopul prevenirii aparitiei cancerului.
Prevenirea cancerului de colon - recomandari alimentare
SusAlimentele indicate pentru prevenirea cancerului de colon pot presupune masuri diferite pentru persoane diferite. Majoritatea oamenilor insa, trebuie sa isi revizuiasca modul de a manca. Atentia lor trebuie sa se concentreze asupra unei diete bazate pe plante. O astfel de dieta nu inseamna neaparat sa fiti vegetarian.
Nutritia bazata pe fructe si legume inseamna ca majoritatea caloriilor trebuie sa provina din vegetale minim procesate. Daca impartiti farfuria in trei sferturi, aceasta trebuie sa fie acoperita de fructe, legume si cereale integrale.
Restul de un sfert va fi reprezentat de proteinele slabe, cum ar fi fasolea, carnea de pui sau peste. Nutritia bazata pe vegetale este cel mai bun mod de a preveni cancerul de colon.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Oncologie
- Dr. Mihai Lesaru - Institutul clinic Fundeni
- Dr. Catalin George Jianu - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Radu Iulian Mitrica - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Renata Dediu -
- Dr. Dan Corneliu Jinga -
Articole recomandate
- Cancerul de colon si dieta
- Dr. Vladislav Brasoveanu si Dr. Dragos Romanesc
- Importanta depistarii precoce a cancerului de colon
- Cancerul de colon - dusman al unei lumi civilizate
- Tratamentul cancerului de colon - combaterea efectelor secundare
- Consumul de carne si cancerul de colon
- Recurenta cancerului de colon
- Mituri despre cancerul de colon
- Alimente care previn cancerul de colon