O substanta activa din marijuana incetineste dezvoltarea tumorilor canceroase, potrivit unui studiu
Stire medicala
Una dintre substantele active din marijuana incetineste dezvoltarea tumorilor canceroase, potrivit unui studiu al cercetatorilor spanioli de la Universitatea Complutense din Madrid, informeaza Reuters.
Cercetatorii au demonstrat ca administrarea substantei tetrahidrocarbinol (THC) soarecilor bolnavi de cancer a avut ca efect micsorarea tumorilor canceroase si autodistrugerea celulelor, intr-un proces numit autofagie (autoconsumare a tesuturilor proprii).
"Descoperirile noastre sustin ca doze sigure si eficiente din punct de vedere terapeutic de THC pot fi administrate bolnavilor de cancer si pot fi benefice", a explicat Guillermo Velasco de la Universitatea Complutense.
Descoperirile cercetatorilor spanioli se adauga altor dovezi despre efectele marijuanei asupra sanatatii, demonstrate in studii precedente, care sugereaza ca drogul poate creste riscul ca o persoana sa sufere un atac de cord sau atac vascular cerebral sau poate chiar provoca cancer. Alte cercetari au aratat beneficii, precum tratarea Alzehiemer, iar multi medici au privit THC ca pe o alternativa valoroasa de a combate pierderea de greutate asociata de SIDA sau greturile provocate de chimioterapie la bolnavii bolnavi de cancer.
Cercetatorii spanioli au analizat de asemenea doua tumori la doi pacienti care sufereau de cancer agresiv cerebral, care au aratat semne de autofagie dupa administrarea substantei active THC.
Oamenii se stiinta au declarat ca descoperirile ar putea deschide calea pentru producerea unor medicamente bazate pe substante canabinoide pentru tratarea cancerului, desi aceasta abordare s-a dovedit un esec in cazul tratarii obezitatii.
In noiembrie 2008, compania farcmaceutica Sanofi-Aventis a incetat dezvoltarea medicamentului sau anti-obezitate bazat pe canabis, Acomplia, iar Pfizer si Solvay au retras recent asemenea produse din cauza unor temeri legate de sanatate. Medicamentele retrase, care functioneaza prin blocarea unor receptori din creier care provoaca foamea, au fost legate de efecte secundare psihice, precum depresia sau gandurile suicidale.
Articole recomandate
- Diferenta dintre tumorile maligne si cele benigne
- Concentratia de alcool din sange: mit si adevar
- Semnale de avertizare ale unor deficiente din organismul uman
- Masa corporala ideala
- Tot ce trebuie sa stii despre medicamentele generice
- Encefalopatia hepatica: simptome, cauze si tratament
- 10 beneficii cognitive ale studierii unui instrument muzical
- E timpul sa ii ascultam pe parinti! – Studiu al GSK Romania despre impactu ...
- Alegerea metodei contraceptive potrivite