Numarul cazurilor de cancer vindecabile este in crestere, potrivit unui studiu european
Stire medicala
Numarul persoanelor bolnave de cancer care isi gasesc vindecarea datorita tratamentelor medicale este in crestere, se arata intr-un studiu european recent dat publicitatii.
Studiul EUROCARE, care a analizat mai multi indici privind evolutia cazurilor de cancer in perioada 1995-2002, arata ca numarul persoanelor vindecate de cancer pulmonar a crescut de la 6% la 8%, a celor vindecate de cancer de stomac, de la 15% la 18% si a celor de cancer colorectal, de la 42% la 49%.
Analizand tipurile de cancer in care au fost inregistrate cresteri ale ratelor de supravietuire, se observa diferente semnificative intre tarile Uniunii Europene. Astfel, cel mai mic numar de pacienti vindecati de cancer pulmonar (sub 5%) se afla in Danemarca, Cehia si Polonia, in timp ce proportia cea mai ridicata este in Franta si Spania (10%).
Un numar insemnat de pacienti diagnosticati cu cancer de san si considerati vindecati (73%) locuiesc in Finlanda, Franta, Spania si Suedia, iar cele mai scazute rate de vindecare au fost inregistrate in Cehia si Polonia – mai putin de 60%.
Indiferent de tipul de cancer cu care au fost diagnosticati pacientii, cel mai mare numar de barbati ce au supravietuit bolii se regaseste in Islanda (47%), iar cel mai mare procent de femei vindecate de cancer este inregistrat in Franta si Finlanda (59% in ambele tari). in Polonia se inregistreaza cel mai scazut procent de pacienti vindecati: 21% in cazul barbatilor si 38% in cazul femeilor.
Potrivit medicului Tudor Ciuleanu de la Institutul Oncologic din Cluj, in Romania, morbiditatea si mortalitatea prin cancer bronhopulmonar ocupa locul intai la barbati si locul patru la femei, dupa cancerul de san, gastric si de col uterin.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), un milion de oameni mor anual din cauza cancerului pulmonar, 90 la suta dintre bolnavi avand in jur de 40 de ani. in Europa, cea mai mare incidenta a bolii se inregistreaza in Ungaria.
Studiul analizeaza evolutia mai multor indici si contine date comparative privind nationalitatea, tipul de cancer si sexul persoanelor considerate vindecate de cancer din 23 de tari din Europa de Nord, Europa de Vest si de Est, precum si Marea Britanie si Irlanda de Nord.
Articole recomandate
- Cancerul mamar
- Cancerul testicular
- Cancerul anal
- Mituri despre cancerul de colon
- De ce recidiveaza cancerul mamar
- Cancerul pulmonar, ucigasul nr. 1
- Cancerul adrenal poate fi tratat daca este diagnosticat la timp
- Screeningul cancerului de san – Informarea pacientului
- Screeningul cancerului endometrial