Nicotina este un factor de risc pentru cancerul de san
Stire medicala
Cercetatorii au confirmat ca nicotina este un factor de risc pentru cancerul de san. Studii recente au demonstrat relatia dintre dezvoltarea cancerului mamar si nicotina, prin intermediul informatiilor pe care substanta le trimite la celulele receptoare.
O mare parte dintre substantele chimice existente in compozitia tutunului sunt considerate a fi cancerigene. Cu toate acestea se cunosc destul de putine lucruri despre modul in care nicotina contribuie la evolutia celulelor canceroase. Certa este legatura dintre nicotina si dependenta de fumat, sustinuta de relatia acesteia cu acetilcolina nicotica (nAchR), un receptor ionotropic specific.
In cadrul studiului, cercetatorii din Taiwan au analizat 276 de tumori ale sanului pentru a constata daca s-a intensificat productia subunitatilor receptorului nAchR in celulele specifice cancerului de san, comparativ cu celulele normale din organism. Astfel, cercetatorii au descoperit o crestere semnificativa, constanta, a numarului de celule alfa 9, subunitati ale acetilcolinei nicotice (A9-nAChR). Activitatea acestora a crescut in intensitate mai ales in cazul cancerului mamar, aflat intr-un stadiu avansat. S-au efectuat apoi teste de laborator care au demonstrat ca prin reducerea nivelului de A9-nAChR se inhiba dezvoltarea tumorii.
"Rezultatele conchid ca semnalele obtinute de la acesti receptori influenteaza in mod decisiv functiile biologice legate de dezvoltarea cacerului de san", a declarat Yuan-Ho de la Taipei Medical University, intr-un comunicat de presa al National Cancer Institute, publicat online pe 23 august.
Articole recomandate
- Pierderea unei sarcini si moartea neonatala
- Infarctul miocardic si angina instabila
- Guta - cauze, simptome, tratament
- Renuntarea la fumat – cum se poate renunta la fumat?
- Cum se trateaza ihtioza vulgara sau boala solzilor de peste
- Semne si simptome ale afectiunilor vaginale
- Fumul de tigara si fumatul: mituri
- Cauze generale ale infertilitatii masculine
- Ce schimbari la nivelul creierului produce renuntarea la nicotina