Majoritatea cancerelor din Europa pot fi evitate
Stire medicala
Un studiu recent arata ca in Europa ar putea fi evitate in fiecare an aproximativ 700000 de cazuri de cancer.
Studiul a analizat 11 tipuri de neoplasme din categoria celor ce pot fi prevenite prin schimbarea modului de viata si a estimat ca din cele 1,4 milioane de cazuri ar putea fi evitate mai mult de jumatate, adica 363000 (59%) la barbati si 326000 (45%) la femei.
Proportia cea mai mare a fost inregistrata pentru barbati in Ungaria (77%) iar pentru femei in Belgia (54%).
Specialistii de la cateva centre de cercetare, printre care Finish Cancer Registry si Comprehensive Cancer Center din Eindhoven au declarat ca pentru a obtine o scadere a incidentei cancerului sunt necesare interventii pentru a reduce fumatul, obezitatea si consumul de alcool, concomitent cu intensificarea practicarii activitatii fizice si cresterea aportului de legume si fructe.
In acest studiu, realizat la cererea Comisiei Europene, autorii au urmarit la nivelul a 28 de tari europene incidenta a 11 tipuri de neoplasme: al cavitatii orale, de esofag, stomac, colon si rect, de pancreas, laringe, plaman, san, endometru, rinichi si vezica urinara.
In lucrare se afirma ca presupunand ca incidenta din toate statele ar fi aceiasi cu cea mai scazuta din Europa, in anul 2002 ar fi fost posibila evitarea a 689581 de cazuri de cancer din cele 1371199 observate, adica peste 50%.
Ar fi putut fi evitate aproape doua treimi din cancerele existente la barbatii din Spania, Portugalia, Polonia, Slovacia, Macedonia si Franta.
Cele mai frecvente au fost neoplasmele pulmonare, colorectale si orale iar ratele cele mai mari le-au avut cancerul de stomac in Portugalia si Macedonia iar cel vezical in Spania si Macedonia.
Cancerul pulmonar a reprezentat in Grecia, Serbia si Muntenegru 50% din totalul cazurilor de cancer care putea fi evitat si peste 35% in tari ca Belgia, Ungaria, Romania, Bulgaria sau Polonia.
In tarile cu o incidenta scazuta a neoplasmului pulmonar (Suedia, Finlanda, Irlanda si Marea Britanie) s-a constatat ca existau numeroase cazuri de cancer colorectal.
La populatia masculina din Grecia, Belgia, Ungaria, Serbia si Spania s-a inregistrat o proportie crescuta a cancerelor care puteau fi evitate: al cavitatii orale, laringian, esofagian, pulmonar si vezical. Autorii studiului au declarat ca acest aspect ar putea fi corelat cu consumul de tigarete de pana la inceputul anilor 1990.