Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Liposarcomul - simptome, cauze, tratament

Actualizat la data de: 18 Iulie 2024
Consultant medical:

Dr. Oana Alexandra Baba
Medic Rezident Dermatovenerolog

Clinica: Spitalul Judetean de Urgenta Cluj-Napoca

Ce este liposarcomul

Sus
Liposarcomul - simptome, cauze, tratament

Liposarcomul este un tip rar de cancer care se dezvolta in celulele adipoase (grasoase) ale organismului. Acesta face parte din grupul sarcoamelor de tesut moale, care sunt tumori agresive ce se formeaza in tesuturile conjunctive, inclusiv grasimea, muschii, nervii, si vasele de sange.

Frecventa relativa a liposarcomului in diferite zone ale corpului depinde de subtipurile tumorale.

Cuprins articol

  1. Ce este liposarcomul
  2. Simptome
  3. Cauze
  4. Tratament
  5. Monitorizarea si ingrijirea post-tratament
  6. Concluzie
  7. Citeste pe aceeasi tema

Simptome

Sus

Simptomele date de un liposarcom pot varia in functie de localizare, de cat de avansat este stadiul cancerului sau de dimensiunea tumorii.

De cele mai multe ori, liposarcomul poate sa nu provoace simptome evidente pana cand tumora nu este destul de mare pentru a afecta functionarea organelor sau structurilor invecinate, sau pana nu sunt prezente simptome date de raspandirea in organism.

Unele dintre simptome includ:

1. Prezenta unei mase tumorale palpabile: un prim semn al prezentei unui liposarcomului este aparitia unei mase sau a unui nodul care poate fi palpat sub piele. Aceasta tumora poate fi dureroasa sau poate sa nu prezinte sensibilitate.

Trebuie mentionat ca nu orice masa palpabila trebuie sa ne duca imediat cu gandul la o astfel de tumora. Exista multe alte tumori benigne care au o probabilitate mai mare sa fie prezente decat un liposarcom.

2. Durere si disconfort: Pe masura ce tumora creste, poate pune presiune asupra nervilor si altor structuri, cauzand durere, disconfort sau impotenta functionala.

3.Simptome digestive: daca liposarcomul se dezvolta in abdomen, poate provoca simptome digestive precum balonare, greata, constipatie sau dificultati de digestie.

4.Dificultati respiratorii: In cazuri rare, daca liposarcomul se dezvolta in zona toracica, poate duce la dificultati de respiratie si la senzatie de constrictie toracica.

Cauze

Sus

Cauzele exacte ale acestui tip de tumora nu sunt pe deplin intelese. Totusi, exista unele date care sugereaza ca anumiti factori mosteniti dar si de mediu pot juca un rol important in dezvoltarea acestui tip de cancer.

Printre factorii de risc si cauzele posibile se numara:

1. Factori genetici: Anumite sindroame genetice mostenite, cum ar fi sindromul Li-Fraumeni si neurofibromatoza de tip 1, sunt asociate cu un risc crescut de a dezvolta liposarcom.

2. Expunerea la radiatii: Persoanele care au fost expuse la radiatii, fie pentru tratamentul altor tipuri de cancer, fie din cauza accidentelor nucleare, fie in contextul expunerii la locul de munca, au un risc mai mare de a dezvolta liposarcom.

3. Substante chimice toxice: Expunerea la anumite substante chimice toxice, cum ar fi dioxinele si alte carcinogene industriale, poate creste riscul de liposarcom.

4. Istoric de traume sau leziuni: Desi nu este o cauza directa, unele studii au sugerat ca traumatismele repetate sau leziunile severe la nivelul tesutului adipos pot favoriza aparitia liposarcomului.

Tratament

Sus

Tratamentul liposarcomului depinde de stadiul si localizarea tumorii, precum si de starea generala de sanatate a pacientului.

Optiunile de tratament includ:

1. Tratamentul chirurgical: este in general principalul tratament pentru liposarcom, in special pentru tumorile care nu s-au raspandit in alte parti ale corpului. Scopul este de a elimina complet tumora, impreuna cu o margine de tesut sanatos pentru a reduce riscul de recidiva.

2. Radioterapia: Poate fi utilizata inainte de interventia chirurgicala pentru a micsora tumora sau dupa operatie pentru a distruge celulele canceroase restante. In unele cazuri, radioterapia poate fi folosita ca tratament principal, in scop paleativ, daca chirurgia nu mai este posibila.

3. Chimioterapia: Este utilizata in special pentru liposarcoamele avansate sau metastatice. Anumite tipuri de liposarcom raspund mai bine la chimioterapie decat altele. De asemenea, de multe ori chimioterapia poate fi administrate in combinatie cu alte tratamente.

4. Terapia tintita: Aceasta implica utilizarea de medicamente care vizeaza specific moleculele sau caile celulare implicate in cresterea si supravietuirea celulelor canceroase. Desi inca in stadiu de cercetare pentru liposarcom, terapiile tintite ar putea oferi optiuni promitatoare in viitor.

5. Imunoterapia: Un domeniu emergent in tratamentul cancerului, imunoterapia stimuleaza sistemul imunitar al pacientului pentru a recunoaste si distruge celulele canceroase. Eficacitatea imunoterapiei pentru liposarcom este inca in curs de investigare, dar rezultatele preliminare sunt promitatoare.

Monitorizarea si ingrijirea post-tratament

Sus

Dupa tratamentul initial, pacientii cu sarcoame necesita monitorizare regulata pentru a detecta eventualele recidive.

Aceasta include controale periodice, investigatii imagistice (CT, RMN) si teste de laborator.

In plus, suportul psihologic si ingrijirea paliativa sunt esentiale pentru a asigura o calitate a vietii cat mai buna pentru pacienti, mai ales in cazul formelor avansate sau recidivante de liposarcom.

Concluzie

Sus

Liposarcomul, o tumora a lipoblastilor, este o neoplazie mezenchimala rara care implica tesuturile moi profunde, inclusiv esofagul, retroperitoneul si fosa poplitee.

Acesta prezinta simptome care variaza in functie de localizarea si dimensiunea tumorii.

Diagnosticul si tratamentul precoce sunt esentiale pentru a oferi o imbunatatirea in ceea ce priveste prognosticul pacientilor.

Desi tratamentele actuale ofera multiple optiuni, cercetarile continue sunt necesare pentru a descoperi noi terapii si pentru a intelege mai bine cauzele acestui tip de cancer.

Educatia si constientizatea sunt, de asemenea, cruciale pentru a sprijini pacientii si pentru a promova detectarea timpurie.

Bibliografie
https://www.webmd.com/cancer/what-is-liposarcoma
https://emedicine.medscape.com/article/1102007-clinical?form=fpf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7752295/
https://rarediseases.info.nih.gov/diseases/6913/liposarcoma


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate