Indicatiile imunoterapiei in cancerul pulmonar
Generalitati
SusImunoterapia, cunoscuta si sub numele de terapie biologica, poate ajuta persoanele care lupta impotriva diverselor tipuri de cancer pulmonar.
Aceasta optiune de tratament foloseste medicamentele pentru a stimula sistemul imunitar al organismului, astfel incat acesta sa poata lupta eficient impotriva celulelor canceroase.
Imunoterapia a schimbat modul in care medicii trateaza multe tipuri de cancer, inclusiv cel pulmonar.
Cuprins articol
Ce este imunoterapia pentru cancerul pulmonar?
SusImunoterapia este o optiune de tratament relativ noua pentru o varietate de tipuri de cancer, inclusiv cancerul pulmonar. Imunoterapia ajuta sistemul imunitar sa recunoasca si sa atace celulele canceroase.
Exista cateva tipuri diferite de imunoterapie pentru combaterea cancerului pulmonar. Acestea includ:
- Inhibitorii punctelor de control ale sistemului imunitar;
- Terapie cu celule CAR-T;
- Vaccinuri terapeutice.
Diferitele tipuri de terapii ofera modalitati alternative pentru organism ca sa atace celulele canceroase.
In continuare exista necesitatea unor cercetari suplimentare in ceea ce priveste eficienta acestor tratamente, cine ar putea sa beneficieze cel mai mult de pe urma lor si profilul de siguranta generala al acestora.
Cum functioneaza imunoterapia?
SusAvand in vedere tipurile diferite de imunoterapie, acestea pot functiona in diverse metode.
Inhibitorii punctelor de control ale sistemului imunitar
Sistemul imunitar al unei persoane functioneaza prin supravegherea constanta a corpului pentru obiecte straine, cum ar fi bacteriile, ciupercile si virusurile.
Celulele imunitare poarta anumite molecule care opresc sistemul imunitar sa atace celulele si tesuturile normale. Celulele normale utilizeaza aceste molecule ca punct de control.
Cu toate acestea, celulele canceroase utilizeaza aceleasi puncte de control pentru a evita detectarea acestora de catre sistemul imunitar. Inhibitorii punctelor de control ale sistemului imunitar impiedica celulele canceroase sa utilizeze aceste puncte de control in avantajul lor.
Atunci cand celulele canceroase nu mai pot utiliza punctele de control, sistemul imunitar va tinti si ataca celulele canceroase.
Administratia Statelor Unite pentru Alimente si Medicamente a aprobat cateva variante de tratament inhibitor imunoterapeutic pentru tratamentul cancerului pulmonar. Aceste medicamente vin in doua categorii: inhibitorii PD1 sau PD-L1 si inhibitori CTLA-4.
Inhibitorii PD1 sau PD-L1 blocheaza capacitatea cancerului pulmonar de a utiliza punctele de control gasite pe celulele T. Celulele T patruleaza corpul cautand amenintari. Prevenirea celulelor canceroase de la utilizarea acestor puncte de control permite celulelor T sa tinteasca si sa atace celulele canceroase.
Inhibitorii CTLA-4 functioneaza intr-un mod usor diferit fata de tipurile PD1 sau PD-L1. Inhibitorii CTLA-4 fac celulele T sa functioneze, determinandu-le sa distruga celulele canceroase.
In prezent, nu sunt disponibile foarte multe optiuni CTLA-4. De fapt, exista un singur tip care a fost aprobat si este utilizat cu succes pentru a trata cancerul de piele.
Terapia cu celule CAR-T (celule T adoptive)
Terapia cu celule T adoptive implica indepartarea celulelor T din corpul persoanei. Odata indepartate, celulele T sunt reprogramate sa caute si sa distruga celulele canceroase si apoi sunt reinserate in corpul persoanei. Pana acum, rezultatele celulelor T adoptive arata promitator in tratarea cancerului.
Mai multe studii sunt necesare inainte ca acest tratament sa fie utilizat pe scara larga pentru tratarea cancerului pulmonar.
Vaccinurile terapeutice
Vaccinurile terapeutice functioneaza prin descoperirea caracteristicilor celulelor canceroase, sub numele de antigene, care spun organismului ca acele celule nu sunt dorite.
Vaccinurile tintesc antigenele care sunt de obicei gasite la persoanele cu cancer pulmonar, antigene precum MAGE-3 si NY-SEO-1. Cercetatorii testeaza in momentul de fata si vaccinuri impotriva altor tipuri de antigene pentru a trata cancerul pulmonar.
Multe vaccinuri sunt in curs de testare pentru a vedea modul in care vor lucra cu diferite tipuri de cancer pulmonar.
Cine are nevoie de imunoterapie?
SusOamenii care au anumite tipuri de cancer pulmonar fara celule mici (NSCLC) sunt beneficiari tipici ai imunoterapiei.
De cele mai multe ori, imunoterapia se administreaza persoanelor care au revenit dupa tratament. Uneori, cu toate acestea, imunoterapia este un tratament primar si este adesea cuplat cu chimioterapia.
Din pacate, medicii nu sunt inca in masura sa prezica pentru cine va fi benefica in totalitate imunoterapia. Sunt necesare mai multe cercetari pentru a identifica de ce unii oameni raspund foarte bine, in timp ce altii nu raspund deloc.
Beneficii, riscuri si efecte secundare
SusPacientii care raspund bine la imunoterapie vor avea mai putine efecte secundare decat tratamentul chimioterapic traditional.
Atunci cand este incununata de succes, imunoterapia poate, de asemenea, sa elimine si sa opreasca efectiv reaparitia cancerului.
Unele dintre efectele secundare mai usoare includ: dureri articulare, oboseala, tuse, pierderea poftei de mancare, diaree, greata, prurit, eruptii cutanate, constipatie.
Din pacate, unii oameni care folosesc imunoterapia sunt expusi riscului de supra-activare a sistemului imunitar. In aceste cazuri mai extreme, sistemul imunitar incepe sa atace tesuturile si organele sanatoase in corpul persoanei.
Daca se intampla acest lucru, tratamentul trebuie sa se opreasca imediat si sa se administreze steroizi, pentru a incetini sistemul imunitar.
Alternative
Exista o varietate de alternative pentru imunoterapie. Multe dintre aceste optiuni au fost folosite de cativa ani.
Unele alternative includ:
- Interventia chirurgicala pentru a indeparta partial plamanul si cativa ganglioni limfatici;
- Chimioterapie;
- Radioterapie;
- Terapie tintita.
Unele dintre aceste alternative pot fi, de asemenea, combinate pentru a trata cancerul pulmonar.
Cercetarea si viitorul
Cercetatorii sunt foarte optimisti in ceea ce priveste viitorul imunoterapiilor, dar recunosc, de asemenea, ca exista inca multe de invatat.
Cantitatea de cercetari privind eficienta si siguranta imunoterapiei pentru persoanele cu cancer pulmonar este limitata, dar in crestere.
Studiile ofera speranta ca tratamentul imunoterapic ar putea fi o modalitate importanta de combatere a cancerului pulmonar, precum si a altor forme de cancer.
Unii cercetatori cauta in prezent motivul pentru care imunoterapia nu este un tratament eficient pentru toti oamenii, dar se fac multe cercetari pe aceasta tema.
Imunoterapia are, cu singuranta, un viitor promitator. Conform Prof. dr. Wolfgang J. Koestler, imunoterapia are deja o rata de vindecare de 50% pe termen lung. Multi cercetatori indica imunoterapia ca fiind viitorul tratamentului pentru cancer, iar in curand, aceasta o sa primeasca o atentie deosebita.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Oncologie
- Dr. Mircea Dragos Median - Spitalul clinic FILANTROPIA
- Dr. Mihai Lesaru - Institutul clinic Fundeni
- Conf. dr. Alexandru Blidaru - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Mihaela Carmen Iftimie - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Renata Dediu -
Articole recomandate
- Cancerul colorectal recurent si metastatic
- Totul despre Endoscopia Digestiva Superioara
- Intepaturile de insecte si paianjeni
- Imunoterapia: metoda de tratament a bolilor alergice
- Rolul imunoterapiei in melanom
- Imunoterapia in oncologie
- Metode de prevenire ale alergiilor si anafilaxiei
- Impactul medicatiei oncologice asupra inimii
- Urzica in tratarea anemiei