HIV si cancerul: riscuri, tipuri si optiuni de tratament
Generalitati
SusCercetarile tratamentului pentru HIV au avansat, imbunatatind considerabil perspectivele pentru persoanele care sufera de aceasta afectiune. Terapia antiretrovirala regulata a facut posibil ca cei care sufera de HIV sa traiasca o viata lunga si plina.
Mai mult, terapia antiretrovirala administrata in mod regulat face practic imposibil ca o persoana cu incarcatura virala persistenta nedetectabila sa transmita virusul HIV si altor persoane.
Cu toate acestea, efectele pe care le are HIV asupra sistemului imunitar pot creste riscul pentru alte afectiuni, inclusiv cancerul. Acest lucru este cauzat de faptul ca virusul ingreuneaza organismul in lupta impotriva altor infectii si boli.
Astfel, persoanele care traiesc cu HIV, sunt mai predispuse la riscul aparitiei cancerului.
Unele tipuri de cancer sunt mai frecvente la persoanele care sufera de HIV decat la persoanele care nu au acest virus.
De asemenea, exista alte tipuri de cancer cunoscute sub numele de "tipuri de cancer care definesc SIDA". Acestea semnaleaza trecerea de la HIV la HIV in stadiul 3, cunoscut si sub denumirea de SIDA.
Cu toate acestea, exista modalitati de a reduce riscul de aparitie al cancerului, precum si optiuni de tratament.
Cuprins articol
Care este relatia dintre HIV si cancer?
SusIn urma unui studiu, s-a constatat faptul ca aparitia cancerului a fost mult mai crescuta in cazul persoanelor care sufera de HIV fata de cele care nu au aceasta afectiune.
Printre cele mai des intalnite tipuri de cancer sunt: sarcomul Kaposi, limfomul non-Hodgkin, cancerul pulmoar, cancerul anal, cancerul colorectal si cancerul hepatic.
Sarcomul Kaposi
Potrivit Institutului National al Cancerului, persoanele care traiesc cu HIV au un risc de 500 de ori mai crescut de a dezvolta sarcom Kaposi. Acesta este un tip de cancer de sange, fiind legat de virusul herpetic uman de tip 8, se raspandeste prin contact sexual si saliva. De regula, nu provoaca cancer la persoanele cu un sistem imunitar puternic.
Simptomele timpurii nu sunt intotdeauna evidente. Unii oameni dezvolta leziuni inchise la culoare pe piele. Alte simptome includ pierderea in greutate si febra. Sarcomul Kaposipoate fi fatal, dar exista tratament.
Sarcomul Kaposi poate fi semnul ca virusul HIV a evoluat in stadiul 3.
Limfomul non-Hodgkin
Limfonul non-Hodgkin, ca si sarcomul Kaposi, este o alta afectiune care semnaleaza tranzitia la HIV in stadiul 3. Totusi, riscul de a dezvolta limfomul non-Hodgkin poate fi redus prin terapia antiretrovirala. Este al doilea cel mai frecvent tip de cancer asociat cu HIV in stadiul 3.
S-a estimat ca persoanele care traiesc cu HIV prezinta un risc mai crescut de a dezvolta limfomul non-Hodgkin. Acesta apare in tesutul limfoid si se extinde la alte organe.
Simptomele limfomului non-Hodgkin pot fi:
• dezorientare;
• oboseala;
• paralizie faciala;
• convulsii.
Tratamentul implica chimioterapie. Perspectiva de viata a unei persoane care sufera de aceasta afectiune depinde de o varietate de factori, inclusiv numarul de celule sanguine, stadiul bolii si functia sistemului imunitar.
Cancerul cervical invaziv
S-a constatat ca femeile care traiesc cu HIV au riscuri mai mari de a dezvolta cancer de col uterin decat alte femei. Cancerul de col uterin este strans legat de papilomavirusul uman (HPV), o boala cu transmitere sexuala.
Femeile care sufera de HIV sunt expuse unui risc mai mare de neoplazie intraepiteliala cervicala. Aceasta este o crestere a celulelor precanceroase din cervix.
In plus, anomaliile testului Papanicolau sunt frecvente pentru femeile care traiesc cu HIV. Examinarile periodice pentru cancerul de col uterin sunt esentiale pentru ca pot duce la un diagnostic timpuriu si un tratament adecvat.
Alte tipuri de cancer legate de HIV
SusContractarea HPV este un factor major de risc pentru persoanele care traiesc cu HIV. Acest virus poate provoca cancer de col uterin, dar si alte forme de cancer. Acestea includ:
• Cancerul anal;
• Cancerul oral;
• Cancerul penian;
• Cancerul vaginal;
• Cancerul cerebral;
• Cancerul cervical;
• Cancerul anal este mult mai frecvent la persoanele care sufera de HIV.
Mai mult, persoanele cu HIV sunt de doua ori mai predispuse la cancerul pulmonar. Riscul aparitiei afectiunii creste si in cazul persoanelor care fumeaza.
Hepatitele B si C pot duce la cancerul hepatic. Persoanele cu HIV sunt mai predispuse la cancerul hepatic, dar si alcoolul creste cu mult riscul aparitiei cancerului hepatic.
Alte tipuri de cancer care se pot dezvolta intr-o frecventa mai scazuta sunt:
- Limfomul non-Hodgkin;
- Cancerul testicular;
- Cancerul de piele.
Ce creste riscul de aparitie al cancerului?
SusUn sistem imunitar compromis poate creste riscul unei persoane de a dezvolta cancer.
De asemenea, poate permite celulelor canceroase sa se raspandeasca mai repede in organism decat in cazul unei persoane care nu sufera de HIV, insa si stilul de viata este un factor important in aparitia cancerului.
Factorii de risc pot fi:
- Abuzul de alcool;
- Refolosirea acelor ce poate creste probabilitatea de a contracta hepatita B sau C;
- Fumatul.
Care sunt elementele care pot reduce riscul de aparitie al cancerului?
SusTerapie antiretrovirala
Terapia antiretroviarala reduce cantitatea de HIV care circula in sange, stimuland capacitatea sistemului imunitar de a lupta impotriva virusului.
In timp ce incidenta sarcomului Kaposi si limfomului non-Hodgkin este in scadere, riscul de a dezvolta aceste tipuri de cancer este inca mare pentru persoanele cu HIV.
Detectarea precoce
Detectarea precoce si tratamentul timpuriu pot duce la o perspectiva mai buna de viata pentru persoanele cu anumite tipuri de cancer:
- Cancerul hepatic. Efectuarea testelor pentru hepatita poate oferi un diagnostic precoce.
- Cancerul cervical. Testele regulate de tip Papanicolau pot detecta anomalii precoce care pot duce la cancer de col uterin.
- Cancerul anal. Un test analitic Papanicolau poate detecta cancerul anal in stadiul incipient.
- Cancerul la plamani. Renuntarea la fumat - aceasta schimbare a stilului de viata poate reduce in mod semnificativ riscul de aparitie a cancerului pulmonar.
Tratarea cancerului si HIV
SusTratarea cancerului impreuna cu HIV depinde de urmatoarele elemente:
• Tipul de cancer;
• Stadiul de cancer;
• Starea generala de sanatate;
• Functia sistemului imunitar, precum numarul CD4 si incarcatura virala.
Reactia la tratament si medicatie
In general, persoanele care traiesc cu HIV sau HIV in stadiul 3 au parte de acelasi tratament pentru cancer. Tratamentele standard pentru cancer sunt:
- Chimioterapia;
- Radioterapia;
- Imunoterapia;
- Interventia chirurgicala.
Exista mai multi factori care trebuie luati in considerare pentru a estima speranta de viata a unei persoane care sufera de aceste afectiuni.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Oncologie
- Dr. Mihai Lesaru - Institutul clinic Fundeni
- Dr. Catalin George Jianu - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Radu Iulian Mitrica - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Renata Dediu -
- Dr. Dan Corneliu Jinga -
Articole recomandate
- Sfaturi pentru persoanele cu HIV
- Totul despre Colonoscopie
- Cancerul amigdalian, cel mai frecvent tip de cancer al orofaringelui
- Riscurile si beneficiile vaccinului antigripal
- Cancerul vulvar - tipuri, simptome si tratament
- Adevarul despre tatuaje si infectiile asociate. Pot duce la aparitia cancerului?
- Leucoplazia - leziunea premergatoare cancerului oral
- Riscurile asociate sangerarilor gingivale
- Tipuri de cefalee si tratament