Factori de risc pentru cancerul de colon
Generalitati
SusFactorii de risc ai cancerului de colon sau rect se refera la orice conditie care mareste probabilitatile unei persoane de a dezvolta aceste boli. Unii dintre factorii de risc, precum cei dietetici, pot fi modificati sau schimbati. Alti factori, ca de exemplu varsta, nu sunt modificabili.
Specialistii au identificat mai multi factori de risc care cresc posibilitatea ca o persoana sa dezvolte cancer colorectal. Simpla prezenta a unuia sau a mai multor factori de risc nu inseamna neaparat ca cineva va suferi de cancer. Totusi, in general, factorii de risc au un rol important in aparitia cancerului colorectal.
Cuprins articol
Care sunt categoriile de risc pentru cancerul colorectal?
SusOrice persoana poate face cancer colorectal. Majoritatea celor care au fost diagnosticati cu cancer colorectal nu aveau factori de risc cunoscuti. Desi nu se stie precis care este cauza exacta a cancerului colorectal, exista o serie de elemente care cresc riscul unei persoane de a manifesta acest tip de cancer. Printre acestea se numara:
- varsta - riscul de a dezvolta cancer colorectal creste odata cu varsta. Boala este frecvent intalnita mai ales la persoanele care au peste 50 de ani si, probabilitatea aparitiei cancerului colorectal creste cu fiecare deceniu acumulat. Totusi, cancerul colorectal se poate dezvolta si la persoanele mai tinere.
- genul - riscul este aproape egal, dar la femei exista un risc mai mare de a se depista cancerul de colon, in timp ce barbatii sunt mai suceptibili de a manifesta cancer rectal.
- polipii si polipii intestinali de mari dimensuni - polipii sunt tumori necanceroase care se pot forma pe peretele interior al colonului si rectului. Acestia pot sa apara mai ales dupa varsta de 50 de ani. Polipii pot fi de diferite tipuri, dar unii pot fi asociati cu un risc crescut de aparitie a cancerului colorectal.
In cazul unei conditii rare, numita adenomatoza familiala polipozica, se vor dezvolta sute sau mii de polipi in intestinul gros, iar riscul de a se forma cancerul colorectal va creste aproape de 100%, daca acestia nu vor fi tratati.
- istoricul medical personal - cercetarile arata ca femeile care au un istoric de cancer ovarian, uterin sau de san au un risc mai ridicat de a face cancer colorectal. O persoana care a avut deja cancer colorectal poate dezvolta boala si a doua oara, in special in cazul in care prima data boala a fost diagnosticata inainte de varsta de 60 de ani.
In plus, persoanele care sufera de afectiuni cronice inflamatorii ale colonului, cum ar fi colita ulcerativa sau boala Crohn, au un risc mult mai mare de a fi diagnosticate cu cancer colorectal.
- sindroame mostenite care cresc riscul aparitiei cancerului de colon - o serie de sindroame genetice care sunt transmise de-a lungul generatiilor in familiile dumneavoastra pot creste riscul declansarii cancerului de colon. Aceste sindroame includ polipoza adenomatoasa familiala si cancerul colorectal nonpolipozic ereditar, care este cunoscut si sub denumirea de sindromul Lynch.
- polipoza adenomatoasa familiala - este un tip rar de tulburare genetica, ce poate afecta 1 din 8000 de persoane. In cazul acestei tulburari genetice, sute sau chiar mii de polipi se pot dezvolta in interiorul intestinului gros, crescand pana la 100% probabilitatile dezvoltarii cancerului colorectal, daca polipii nu sunt tratati.
- sindromul Gardner - acesta este un subtip al polipozei adenomatoase familiale, in cadrul careia o tumora benigna, numita adenom, afectaza atat intestinul gros, cat si subtire. Acesti bolnavi pot avea si alte anomalii asociate care ar putea include tumori desmoide, lipoame si chisturi sebacee.
- sindromul cancerului colorectal nonopolipozic ereditar - este o alta forma de tulburare genetica ce s-ar putea transforma in cancer colorectal. In cazul acestei conditii genetice nu creste incidenta dezvoltarii polipilor. Pacientii la care se stabileste acest diagnostic au un istoric medical familial, in care este prezent cancerul colorectal inca de la o varsta frageda. Diagnosticul poate fi confirmat prin teste genetice.
Printre criteriile pentru diagnosticarea bolii se numara:
- istoricul familial de cancer de colon si polipi de colon - exista mai multe posibilitati de a dezvolta cancer de colon daca aveti un parinte, frate sau copil care sufera de aceasta boala. Atunci cand cancerul de colon sau rectal este prezent la mai mult de un membru al familiei, riscul este chiar mai mare. In unele cazuri, legatura nu este ereditara sau genetica, ci deriva din expunerea la un agent cancerigen comun de mediu, din tipul de dieta sau stilul de viata.
- dieta - dezvoltarea cancerului de colon pare sa fie asociata cu dietele care contin o cantitate mare de grasimi si calorii si care sunt sarace in fibre. Aportul ridicat de carne poate predispune la aparitia cancerului colorectal. Rolul exact al factorilor dietetici in legatura de cauzalitate cu cancerul de colon nu este foarte clar in prezent.
- tipuri de stil de viata - daca fumati, nu faceti suficiente exercitii fizice si daca sunteti supraponderali puteti dezvolta cancer de colon
- diabet zaharat - persoanele cu diabet zaharat au un risc intre 30-40% mai mare de a face cancer de colon
- obezitatea - cei care sufera de obezitate au un risc mai ridicat de cancer de colon comparativ cu cei care au o greutate normala.
Daca aveti unul sau mai multi dintre acesti factori de risc, nu inseamna neaparat ca veti dezvolta cancer colorectal. Totusi trebuie sa discutati despre factorii de risc cu medicul dumneavoastra.
Modalitati de prevenire
SusCel mai bun mod prin care puteti preveni cancerul de colon este sa aveti un stil de viata sanatos care sa cuprinda exercitii fizice regulate, o dieta sanatoasa saraca in carne si bogata in fructe si legume. Nu fumati si nu beti alcool in exces. In plus, este important sa va testati periodic pentru cancer colorectal. Alte masuri de protectie presupun:
- utilizarea de antiinflamatoare nesteroidiene frecvent utilizate ca antialgice. Acestea includ aspirina, ibuprofenul, naproxenul, celecoxib si cox-2 inhibitor. Mai multe studii au raportat ca aceste medicamente ajuta la reducerea riscului de cancer colorectal. Totusi, utilizarea regulata a antiiflamatoarelor nesteroidiene care nu contin aspirina, chiar si in doze mici, poate creste riscul de sangerare gastro-intestinala si a aparitiei ulcerului gastric.
- exista dovezi ca terapia cu aspirina poate fi de ajutor ca modalitate secundara de prevenite.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Oncologie
- Dr. Mihai Lesaru - Institutul clinic Fundeni
- Dr. Catalin George Jianu - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Conf. dr. Alexandru Blidaru - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Radu Iulian Mitrica - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Renata Dediu -
Articole recomandate
- Cancerul de colon
- Totul despre Colonoscopie
- Dieta si riscul de cancer
- Cancerul de colon - informatii generale
- Consumul de carne si cancerul de colon
- Ce alimentatie sa adoptati pentru a preveni cancerul de colon
- Importanta depistarii precoce a cancerului de colon
- Cancerul de colon - dusman al unei lumi civilizate
- Alimente care previn cancerul de colon