Diferenta dintre tumorile maligne si cele benigne
Generalitati
SusTumorile sunt proliferari excesive de celule anormale, mai mult sau mai putin asemanatoare cu tesutul in care se dezvolta. Tumorile sunt clasificate in doua mari categorii, dupa modul de manifestare si gravitatea acestora: non-canceroase (benigne) si canceroase (maligne).
Diferenta dintre cele doua tipuri de tumori este importanta si trebuie inteleasa pentru a le recunoaste si a putea urma pasii necesari pentru a corecta dezechilibrul care le-a creat.
Cuprins articol
Tumoare benigna
SusO tumoare benigna nu este o tumoare canceroasa. Spre deosebire de tumorile canceroase, o tumoare non-canceroasa nu este capabila sa se raspandeasca in organism.
O tumoare non-maligna poate fi grava daca apasa un nerv primar, o artera principala sau comprima o parte a creierului. In ansamblu, tumorile benigne raspund bine la tratament si prognosticul este de obicei favorabil.
Cele mai frecvente tipuri de tumori benigne:
- Adenoame;
- Meningioame;
- Fibroame;
- Papiloame;
- Lipoame;
- Neuroame;
- Mioame;
- Osteocondroame;
- Hemangioame;
- Nevi.
In functie de localizarea si dimensiunea tumorilor benigne, este posibil ca tratamentul sa nu fie necesar. Medicii vor monitoriza, vor urmari simptomele pacientului si vor efectua teste la anumite intervale.
Tumorile benigne sunt adesea inconjurate de un "sac" de protectie - un mecanism efectuat de sistemul imunitar - care le separa de restul corpului si le permite sa fie usor de indepartat.
In cazuri rare, tumorile benigne pot deveni maligne. Chiar si atunci cand sunt inlaturate, pacientul trebuie sa se prezinte periodic la medic pentru teste, asa incat sa se asigure ca tumoarea nu recidiveaza.
Simptomele tumorilor benigne
Sus- dureri de cap;
- tulburari de vedere sau de memorie;
- dificultati de concentrare;
- abdomen umflat;
- frisoane;
- decolorari ale pielii;
- oboseala;
- febra;
- lipsa poftei de mancare;
- transpiratii nocturne;
- slabire.
Tumoare maligna
SusAcest tip de tumoare are capacitatea de a se multiplica necontrolat, de a metastaza (a se raspandi) in diferite parti ale corpului si de a invada tesutul din jur.
Tumorile maligne sunt formate din celule anormale care sunt extrem de instabile si calatoresc prin fluxul sanguin, sistemul circulator si sistemul limfatic.
Celulele maligne nu detin molecule de adeziune chimica pentru a le ancora la locul de crestere initial, asa cum se intampla in cazul tumorilor benigne.
Printre cauzele care ar putea provoca tumori maligne se numara obezitatea, fumatul, consumul de alcool, dieta saracacioasa, poluarea si expunerea la metale grele.
Cele mai frecvente tipuri de tumori maligne:
- Sarcoame;
- Carcinom.
Simptomele tumorilor maligne
SusTumorile maligne nu prezinta initial simptome. Ele se semnaleaza prin prezenta unei mase palpabile sau, atunci cand este vorba de un organ din profunzime, o formatiune vizibila pe radiografii. Aceste tipuri de tumori sunt "elastice", ceea ce le permite sa creasca destul de mult inainte de a fi detectate.
Pe masura ce cresc si incep sa preseze organele, vasele de sange si nervii, pot aparea dureri in locul respectiv.
Diferenta dintre tumorile benigne si cele maligne
Prin definitie, o tumoare care este benigna nu este daunatoare. O tumoare benigna creste lent si nu se raspandeste in alte parti ale corpului.
O tumoare maligna reprezinta o masa canceroasa care se dezvolta rapid si necontrolat, infectand alte tesuturi din jurul acesteia si raspandind celulele canceroase in alte parti ale corpului prin intermediul sangelui sau al sistemului limfatic.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Oncologie
- Dr. Mircea Dragos Median - Spitalul clinic FILANTROPIA
- Dr. Alexandru Blidaru - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Mihaela Carmen Iftimie - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Radu Iulian Mitrica - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Renata Dediu -
Articole recomandate
- Ulcerul peptic, o afectiune de cele mai multe ori ignorata
- Interventii chirurgicale efectuate in cadrul Spitalului
- 15 simptome sugestive pentru cancer pe care femeile adesea le ignora
- Adenomul de prostata
- Ce trebuie sa stiti despre cancer
- Cancerul ovarian: cauze, investigatii si tratament
- Analize de sange utilizate in patologia hepatica
- Tipuri de teratom, in functie de localizare
- Tumorile benigne pot deveni maligne?