Diagosticarea precoce a cancerului poate salva vieti
Generalitati
SusOrganismul uman este intr-o continua schimbare, insa unele modificari care par a fi normale pot fi semne precoce ale cancerului.
Este important sa se acorde o mare atentie corpului si la cel mai mic semn diferit sa se ceara opinia unui specialist. In cazul cancerului, durerea nu este un simptom decat in faze finale.
Peste jumatate dintre cauzele care determina aparitia cancerului pot fi prevenite, iar aici sunt incluse fumatul, dieta inadecvata, lipsa activitatii fizice si obezitatea.
De asemenea, vaccinarea impotriva infectiei cu HPV si scaderea expunerii la radiatiile ultraviolete pot reduce riscul anumitor tipuri de cancer.
Cuprins articol
Primele simptome ale cancerului la barbati si femei
SusCancerul, de obicei, nu doare. Daca unul dintre simptomele de mai jos persista mai mult timp, consultati medicul.
Pierderea apetitului. Multe afectiuni, de la depresie la gripa, pot cauza lipsa poftei de mancare. Cancerul poate avea acest efect schimband metabolismul, modul in care corpul transforma alimentele in energie.
Prezenta sangelui in scaun. Cancerul poate determina sangerari, insa acestea pot aparea si din alte cauze, precum ulcere, hemoroizi sau infectii.
Prezenta sangelui in urina. Cand sangele apare in urina, ar putea fi un semn de avertizare a unei probleme in tractul urinar. Cancerul de rinichi sau vezica urinara poate provoca acest simptom, dar cauza poate fi si o infectie, pietre la rinichi sau alte boli renale.
Tusea care nu dispare. Tusea nu este intotdeauna efectul racelii sau al gripei. Tusea persistenta poate fi si un simptom al cancerului pulmonar, mai ales daca este insotita si de durere in piept, scadere in greutate, raguseala, oboseala si dificultati de respiratie.
Oboseala extrema. Este unul dintre cele mai frecvente simptome de cancer. Este vorba despre epuizarea care nu dispare nici dupa perioade de inactivitate sau de odihna.
Febra persistenta. Cand temperatura creste, este de obicei un semn al unei infectii, insa unele forme de cancer, inclusiv limfom, leucemie si cancer de rinichi si ficat, pot determina cresterea temperaturii.
Transpiratii nocturne. La femeile de varsta mijlocie, poate fi un simptom al menopauzei, dar este si un simptom al cancerului sau al unei infectii.
Schimbarile aspectului pielii. Presupune modificari de culoare ale pielii, aparitia unor pete, a unor zone ingrosate, a unor ulceratii care nu se vindeca.
Scadere inexplicabila in greutate. Pierderea a peste 5 kilograme fara intentie sau o schimbare importanta in dieta reprezinta un puternic semnal de alarma.
Prevenirea cancerului
SusMai mult de jumatate dintre cazurile de cancer la nivel mondial sunt rezultatul unor cauze care pot fi prevenite, arata Organizatia Mondiala a Sanatatii. Eliminarea principalilor factori de risc este esentiala in prevenirea cancerului. Acestia sunt:
Tutunul. Peste 7 milioane de oameni mor anual la nivel mondial din cauza consumului de tutun.
Greutatea. Cercetatorii estimeaza ca 20% din cazurile de cancer diagnosticate in Statele Unite sunt strans legate de supraponderalitate si o dieta saraca.
Expunerea la radiatii. Numeroase cazuri de cancer de piele ar putea fi prevenite prin protejarea pielii de radiatiile ultraviolete.
Poluarea. Aici este inclusa poluarea mediului inconjurator, dar si expunerea la agenti poluanti prin prisma ocupatiei.
Infectiile cu agenti patogeni cauzatori de cancer. Printre acestia se numara Helicobacter pylori, HPV, virusul hepatitei B, virusul hepatitei C si virusul Epstein-Barr.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Oncologie
- Dr. Mircea Dragos Median - Spitalul clinic FILANTROPIA
- Dr. Catalin George Jianu - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Alexandru Blidaru - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Mihaela Carmen Iftimie - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Renata Dediu -
Articole recomandate
- Profilaxia cancerului endometrial
- Totul despre Colonoscopie
- Remedii naturale pentru cancerul de san
- Dieta anticancer - Sfaturi alimentare pentru prevenirea si lupta impotriva c ...
- Screeningul cancerului esofagian
- Displazia cervicala (Displazia de col uterin), cancer de col uterin si Infec ...
- 5 cauze ale aparitiei cancerului pulmonar la nefumatori
- Prevenirea cancerului pulmonar la barbati
- Cancerul pulmonar cu celule mici (microcelular)