Cum puteti sa preveniti cancerul
Generalitati
SusPrevenirea cancerului este o preocupare continua a oamenilor de stiinta, facand obiectul multor studii de specialitate care testeaza potentiale metode de reducere a incidentei imbolnavirilor la nivel global.
Astfel, multe tipuri de cancer pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viata sanatos, care sa reduca la minimum riscul aparitiei celulelor canceroase in organism.
Cuprins articol
Masuri de prevenire a cancerului prin obiceiuri sanatoase
SusPotrivit Societatii Americane de Cancer, exista dovezi stiintifice relevante care atesta faptul ca prevenirea cancerului este posibila prin asumarea de obiceiuri sanatoase, precum evitarea viciilor, respectarea unei diete echilibrate si a unui program zilnic de miscare moderata.
Unul dintre cei mai importanti factori care predispun o persoana cancerului este varsta statisticile medicale americane arata ca 3 din 4 cazuri de cancer sunt diagnosticate in randul pacientilor de peste 55 de ani, ceea ce inseamna ca monitorizarea starii de sanatate dupa varsta de 40 de ani poate fi considerata o metoda esentiala de reducere a riscului de deces din cauza cancerului.
Exista o serie de masuri de precautie ce pot fi adoptate la nivel individual, in vederea diminuarii predispozitiei la dezvoltarea cancerului. Cele mai importante dintre acestea sunt
Renuntarea la fumat
Fumatul joaca un rol important in debutul mai multor tipuri de cancer (nu doar in cancerul pulmonar, cea mai letala forma canceroasa), printre care se numara cancerul de vezica, cancerul de col uterin, cancerul de stomac sau cancerul de rinichi. Totodata, acest viciu creste exponential riscul instalarii cancerului oral si al cancerului de pancreas. Pana si expunerea la fumul de tigara (fumatul pasiv) este considerata un factor important de risc.
Astfel, renuntarea la fumat este cea mai importanta alegere sanatoasa pe care o puteti face daca doriti sa preveniti debutul cancerului de orice tip.
Adoptarea unui regim alimentar sanatos
Este bine stiut faptul ca regimul alimentar influenteaza major mentinerea starii de sanatate, mai ales in raport cu susceptibilitatea la cancer. Antioxidantii din alimentele vegetale protejeaza celulele organismului si limiteaza atacurile radicalilor liberi. Consumati zilnic cel putin 5 portii de fructe si legume si optati pentru alimente din cereale integrale (paine, paste etc.).
Limitati pe cat posibil portiile de carne rosie si carne procesata. Excludeti din alimentatie grasimile saturate (nesanatoase), in special pe cele provenite din surse animale. Dietele cu continut mare de grasime sunt hipercalorice si cresc riscul supraponderalitatii si al obezitatii, ceea ce duce in timp la un risc mai mare de dezvoltare a cancerului.
Consumati alcool cu moderatie, intrucat cercetatorii au demonstrat ca riscul aparitiei multor tipuri de cancer (inclusiv cancerul mamar, cancerul pulmonar, cancerul renal si cancerul hepatic) creste direct proportional cu cantitatea de alcool consumata in mod regulat.
Controlul greutatii corporale
Un alt mod eficient prin care va puteti reduce considerabil predispozitia la cancer este controlul greutatii corporale, un factor care diminueaza susceptibilitatea la cancerul mamar, cancerul de prostata, cancerul pulmonar, cancerul de colon si cancerul renal.
Mentinerea unui numar sanatos de kilograme trebuie sa se realizeze atat printr-o dieta echilibrata, cat si prin miscarea fizica regulata. Cateva studii de specialitate au demonstrat ca sportul reduce considerabil riscul instalarii cancerului de san si de colon, de pilda.
Pentru a culege beneficii substantiale pentru sanatate, propuneti-va sa efectuati cel putin 150 de minute de exercitii aerobice moderate pe saptamana sau 75 de minute de antrenamente viguroase de tip aerobic. Dar ca sa aveti un tel general in minte si sa il atingeti de fiecare data, setati-va obiectivul de a face miscare minimum 30 de minute pe zi, in orice forma va face placere.
Protectia impotriva razelor UV
Cancerul de piele se numara printre cele mai frecvente tipuri de cancer, dar si printre cel mai usor de prevenit. Masurile de protectie in acest caz sunt urmatoarele
- Evitarea soarelui de la pranz. Nu va expuneti razelor soarelui intre orele 10 dimineata si 4 dupa-amiaza, cand ultravioletele sunt foarte puternice.
- Folosirea accesoriilor de protectie. Cand iesiti in mediul exterior, mai ales pe vreme insorita, purtati ochelari de soare cu lama lata si palarie de soare (in timpul caniculei).
- Aplicarea de lotiune solara. Lotiunea solara cu factor de protectie SPF de minimum 15 este esentiala in protejarea portiunilor de piele expuse razelor UV. Utilizati acest produs in orice anotimp, in special pe fata, gat si maini.
- Evitarea solarului. Ultravioletele din saloanele pentru obtinerea unui bronz artificial sunt cel putin la fel de periculoase precum razele UV naturale.
Masuri de prevenire a cancerului prin vaccinare si monitorizare medicala
Prevenirea cancerului include totodata si protectia impotriva anumitor infectii virale. Intrebati medicul daca puteti efectua in siguranta urmatoarele vaccinuri pentru
- Hepatita B. Poate creste riscul dezvoltarii cancerului hepatic. Vaccinarea este recomandata adultilor expusi unui risc crescut (cu viata sexuala activa, dar nu intr-o relatie monogama, pacientilor care sufera de boli cu transmitere sexuala, utilizatorii de droguri intravenoase, homosexualii sau cadrele medicale expuse sangelui infectat si fluidelor corporale ale pacientilor aflati in ingrijire).
- Virusul Papilloma Uman (HPV). Acest virus transmisibil pe cale sexuala poate determina dezvoltarea cancerului de col uterin si a altor tipuri de cancer genital, precum si a cancerului oral. Vaccinul este disponibil femeilor si barbatilor cu varste mai mici de 26 de ani, daca nu s-au vaccinat in adolescenta.
Autoexaminarea corporala si monitorizarea medicala regulata, conform recomandarilor medicului personal, sunt alte doua cai importante de prevenire a cancerului. Mamografia pentru depistarea cancerului mamar, colonoscopia pentru descoperirea cancerului de colon (dupa varsta de 50 de ani) sau testul Papanicolau pentru evaluarea sanatatii colului uterin sunt teste medicale esentiale in procesul de prevenire a decesului din cauza cancerului.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Oncologie
- Dr. Mircea Dragos Median - Spitalul clinic FILANTROPIA
- Dr. Catalin George Jianu - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Mihaela Carmen Iftimie - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Renata Dediu -
- Dr. Dan Corneliu Jinga -
Articole recomandate
- Cum poate influenta alimentatia riscul de cancer
- Totul despre Colonoscopie
- Cancer de intestin subtire
- Top 8 forme de cancer la barbati
- Informatii generale despre cancer
- Cancerul pancreatic, cea mai agresiva forma de cancer
- Cele mai intalnite mituri despre cancer
- Relatia intre alimentatie si cancer
- Durerea in cancer