Cum poate influenta alimentatia riscul de cancer
Alimentatia si riscul de cancer
SusAlimentatia zilnica si obiceiurile dietetice pe care le are fiecare dintre noi pot influenta direct aparitia multor patologii. Cancerul este de asemenea una dintre aceste patologii.
Studii observationale au demonstrat ca prin consumul excesiv a unor alimente sau categorii de alimente poate creste riscul de a dezvolta cancer. Alimentatia reprezinta unul dintre factorii ce pot contribui si creste sansele de a avea cancer, insa aceasta patologie este de cele mai multe ori cauzata de un cumul de factori diferiti.
Cuprins articol
Alimente cu potential cancerigen
SusCarbohidratii rafinati si zaharul
Alimentele procesate, bogate in zahar si sarace in fibre si nutrienti, sunt unul dintre alimentele asociate cu un risc crescut de cancer. In mod particular, cercetatorii au descoperit ca o dieta ce provoaca cresteri ale glicemiei este frecvent implicata in aparitia unor cancere precum cancerul de san, de stomac si cancerul colo-rectal.
Un studiu ce a inclus peste 47,000 de adulti a concluzionat ca riscul de cancer colo-rectal este de 2 ori mai mare pentru persoanele consumatoare de carbohidrati rafinati, decat pentru cei care nu consuma frecvent acest tip de carbohidrati.
In plus, nivelurile ridicate de glucoza din sange si de insulina duc la inflamatie in organism, ceea ce poate favoriza multiplicarea anormala a celulelor si aparitia celulelor maligne.
Carnea procesata
Asociatile de cancer, dar si de dieteticieni de la nivel mondial atesta carnea ca fiind un carcinogen (substanta ce produce cancer).
Carnea procesata este carnea ce a fost intens prelucrata inainte de a ajunge sa fie consumata, prin procese de afumare, colorare artificiala, adaugare de sare si de zahar. Exemplele includ toate mezelurile regasite in comert si orice preparat cu carne semi-gatita.
Cancerul colo-rectal este cel mai frecvent asociat cu o dieta bogata in carne procesata. Inafara mezelurilor, carnea rosie este inclusa de asemenea intr-o categorie de alimente la risc pentru a favoriza aparitia cancerului, chiar daca nu este intens procesata. Carnea rosie include carnea de vita si organele animale.
Alimentele supra-gatite
Prin gatirea unor alimente la temperaturi mari, precum temperaturile folosite in procesul de prajire, poate duce la eliberarea unor componenti toxice din alimente. Acumularea excesiva a acestor substante duce la inflamatie si joaca un rol in aparitia cancerului si a altor patologii.
Alimentele foarte procesate (semi-preparate, preparate congelate) si produsele de origine animala bogate in grasimi si proteine sunt mai predispuse la eliberarea substantelor nocive, prin gatire exagerata. Acestea includ in special carnea rosie, anumite branzeturi grase, ouale gatite prin prajire, untul, margarina, uleiurile si produsele pe baza de ulei precum maioneza.
Produsele lactate
In cateva studii s-a indicat ca riscul de cancer de prostata poate creste prin consumul excesiv de produse lactate, in special cele integrale cu continut mare de grasimi. Explicatia stiintifica este aportul ridicat de calciu si hormoni estrogeni ce sunt eliminati in laptele de vaca.
Obezitatea si cancerul
In plus fata de fumat si anumite infectii, supraponderea si obezitatea reprezinta cel mai mare factor de risc pentru cancer, la nivel mondial. Obezitatea creste riscul pentru 13 tipuri diferite de cancer, precum cel de colon, de esofag, pancreatic, renal, cancer de san.
Este estimat ca pana la 20% din totalul pacientilor cu un tip de cancer au suprapondere sau obezitate.
Mecanismul cuprinde 3 cai diferite si simultane:
• Tesutul adipos in exces din organism contribuie la aparitia rezistentei la insulina. Acest lucru inseamna ca celulele din corp nu mai pot utiliza glucoza in mod corect, ceea ce induce diviziuni celulare rapide si anormale, pana la aparitia cancerului.
• Persoanele obeze tind sa aiba niveluri mai mari de citokine inflamatorii (substante ce sustin inflamatia), ceea ce produce inflamatie cronica si modificari celulare maligne.
• Celulele adipoase secreta estrogen si astfel contribuie la cresterea nivelului de estrogen, care va creste riscul de cancer de san si de ovar.
Pe de alta parte, daca obezitatea creste direct riscul de cancer, pierderea in greutate si obtinerea unei greutati normale va scadea semnificativ riscul de cancer si va imbunatati prognosticul pacientilor deja diagnosticati.
Alimente cu proprietati anti-cancer
SusDeseori numite de catre populatie ,,super-alimente’’, nu exista un singur astfel de aliment ce poate preveni cu siguranta cancerul. Totusi, o abordare dietetica holistica este foarte probabil eficienta in reducerea sanselor de a dezvolta cancer. Cercetatorii estimeaza ca o dieta optima, sanatoasa si echilibrata, poate reduce riscul de cancer cu pana la 70%.
In orice caz, nutritia este un procedeu complex, iar modul in care anumite alimente influenteaza carcinogeneza (formarea de celule maligne) depinde de modul in care alimentele au fost cultivate, procesate, depozitate si gatite.
Unele dintre categoriile cheie de alimente ce ajuta in lupta impotriva cancerului includ:
• Legumele proaspete. Studiile observationale au asociat consumul mai mare de legume, in special proaspete, cu un risc mai scazut de cancer. Motivul este concentratia mare de antioxidanti si fitochimicale din legume, cu rol protector. De exemplu, legumele crucifere (broccoli, varza, conopida) contin o substanta numita sulforafan, care s-a demonstrat ca reduce marimea tumorilor maligne cu pana la 50%.
Consumul de legume crude sau gatite este preferat, intrucat prin gatire excesiva se pot pierde anumite vitamine, minerale si substante benefice.
• Fructele. Similar legumelor, antioxidantii si compusii fitici ajuta la preventia multor patologii.
• Semintele de in. Consumul regulat, de cateva ori pe saptamana, a acestor seminte, a fost asociat cu protectia impotriva anumitor tipuri de cancer precum cel de prostata sau de san.
le. Cateva studii realizate pe modele experimentale animale au concluzionat ca unele condimente, cu puternice proprietati antiinflamatoare, pot reduce riscul de cancer sau de raspandire a unui cancer deja existent.
Exemplele benefice includ scortisoara, turmericul, piperul negru. In aceeasi categorie poate intra si usturoiul, datorita continutului sau in alicina, substanta cu rol protector si antiinflamator.
• Leguminoasele. Leguminoasele sunt alimente foarte bogate in fibre, ceea ce favorizeaza sanatatea colonica si astfel reduc riscul de cancer colo-rectal.
• Uleiul de masline. Multe studii au demonstrat legatura dintre consumul de ulei de masline si riscul redus de cancer (scadere cu pana la 42%).
• Peste. Exista multiple dovezi conform carora consumul de peste reduce inflamatia si promoveaza sanatatea generala, reducand inclusiv riscul de cancer (in special digestiv).
• Produsele lactate. Desi consumul excesiv a anumitor lactate creste riscul de cancer colorectal, consumul intelept a unor tipuri de astfel de produse poate avea efect invers, de protectie impotriva cancerului colo-rectal.
Consumul moderat al produselor lactate de calitate inalta, precum cele fermentate, laptele ce provine de la vaci hranite cu iarba, laptele crud, poate avea efect benefic. Este esential sa fie evitate lactatele foarte procesate, colorate si aromatizate artificial.
Dieta bazata pe plante si cancerul
SusDieta bazata pe plante nu este o dieta vegetariana, ci include consumul tuturor categoriilor alimentare, punand insa accent pe legume, fructe, leguminoase.
Consumul mai mare al alimentelor pe baza de plante a fost asociat cu o incidenta scazuta a cancerului. Studiile au fost realizate in special in randul persoanelor cu dieta vegetariana sau vegana, acestia avand tendinta de a consuma legume si fructe mai multe si mai diverse decat persoanele cu dieta obisnuita.
Cresterea portiilor zilnice si saptamanale de legume si fructe va avea efect benefic in lupta impotriva cancerului, chiar daca sunt asociate si alte categorii de alimente precum carnea si produsele lactate.
Concluzie
SusExista legaturi puternice intre obieciurile alimentare zilnice si aparitia cancerului, legaturi ce au fost si sunt inca studiate de catre cercetatori. Exista alimente, obiceiuri si moduri de gatire ce cresc riscul de modificari celulare si astfel de cancer, insa exista si alimente ce contribuie la lupta impotriva cancerului. Obezitatea si supraponderea reprezinta una dintre cauzele principale de cancer, pe cand normoponderea si dieta bogata in plante scad semnificativ riscul de cancer.
Bibliografie
https://www.healthline.com/nutrition/cancer-and-diet#healthy-eating
https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/causes-of-cancer/diet-and-cancer
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Alimentatia sanatoasa
- 10 sfaturi utile in prevenirea cancerului
- Cum influenteaza maternitatea sanatatea femeilor
- Cum puteti ajuta persoanele cu cancer la san
- Principalii factori care pot favoriza aparitia cancerului
- Cum ne afecteaza curele de slabire
- Cum sa imbatranim sanatos
- Pericolele tulburarilor de alimentatie
- 10 greseli in alimentatie