Cum apare si cum se extinde cancerul
Ce este cancerul
SusIn mod normal, celulele cresc si se divid cu un anumit ritm pentru a mentine organele integre si functionale. Atunci cand celulele ,,batrane" mor, apar celule noi pentru a le inlocui. La pacientii cu cancer, celulele organismului incep sa se modifice si se vor divide si multiplica foarte repede, la rate necontrolate. Aceasta crestere necontrolata este provocata de mutatii genetice ale moleculei de ADN, regasita in fiecare celula din corp.
Cuprins articol
Cum apare cancerul
SusUneori, un anumit tip de cancer se poate raspandi in zone geografice, populatii specifice sau familii. Acest lucru poate induce opinia generala ca un cancer se transmite de la o persoana la alta. Intalnirea unui tip de cancer in randul persoanelor cu acelasi loc de munca, aceeasi regiune geografica sau alti factori comuni, indica insa ca acel factor pe care il au in comun creste riscul de cancer. De exemplu, lucratorii din marile fabrici, expusi frecvent la poluanti aerieni, au tendinta crescuta spre cancer pulmonar.
Mai mult, raspandirea unui cancer se poate realiza la un pacient, din punct de vedere al stadiului bolii. Celulele canceroase se pot raspandi prin sange sau limfa sau chiar prin extindere locala, catre alte portiuni ale corpului, formand metastaze. Astfel, un cancer cu originea intr-un organ se poate raspandi catre alte organe ale aceluiasi pacient, insa nu catre un alt pacient.
Cancerul este o boala transmisibila?
SusCancerul, indiferent de tipul si de stadiul lui, nu este o patologie contagioasa sau transmisibila. Aceasta afectiune nu poate fi transmisa de la o persoana la alta prin respiratie, lichide biologice, impartirea obiectelor de igiena personala, atingeri, sarut sau contact sexual. Exista insa cateva exceptii, destul de rare, in care celulele maligne pot patrunde in alt organism decat in cel originar.
Cancerul poate fi regasit in mai multe generatii dintr-o familie, acest model de transmitere fiind legat de factori genetici, nu de transmitere clasica inter-umana. Exista de asemenea si infectii contagioase si transmisibile ce pot creste riscul de a face un anumit tip de cancer.
De ce nu poate fi transmis cancerul
SusCelulele tumorale maligne, sau celulele de cancer, nu pot fi transmise de la pacient la pacient pentru ca acestea nu pot supravietui inafara corpului uman. Ele nu sunt viabile in secretii biologice, in aer sau pe suprafete externe. Mai mult decat atat, sistemul imunitar al organismului ar recunoaste aceste celule ca pe celule straine, distrugandu-le atunci cand intra in corp.
Riscul de cancer in familii
SusGenetica joaca cu siguranta un rol in dobandirea unui tip de cancer, iar diverse forme de cancer se pot intalni frecvent la mai multi membrii din aceeasi familie. Chiar si in acest caz, cancerul nu este transmis intre membrii ca si o boala contagioasa, ci mai degraba codul genetic mutant este transmis ereditar.
Faptul ca o persoana din familie sau mai multe au avut un tip de cancer duce la o predispozitie genetica la acelasi tip de cancer (sau alt tip). Totusi, nu este obligatoriu sa existe sanse mari si nici sa fie dobandit cancerul de catre generatiile urmatoare. Tipurile cu adevarat ereditare de cancer constituie doar 10% din totalul acestora, 90% aparand spontan, la pacienti fara antecedente familiale.
Cancerul si transplantul de organ
SusDaca celulele maligne trec din corpul unei alte persoane in corpul dumneavoastra, sistemul imun ar trebui sa le distruga imediat, identificandu-le ca pe corpi straini. Totusi, au fost raportate cazuri de cancer raspandit de la persoana la alta in urma transplantului de organ: cancer transmis de la donator la primitor. Acest lucru se intampla insa foarte rar, la aproximativ 3 din 5000 de primitori de transplant, datorita verificarii foarte atente, din punct de vedere biologic si imagistic, atat a pacientilor donatori cat si a primitorilor.
Cand vine vorba de transplantul de organ exista 2 factori ce contribuie la riscul de cancer:
• Daca exista o masa tumorala in organul transplantat, ce nu a putut fi identificata paraclinic inainte de interventie, acea masa contine o cantitate importanta de celule maligne, scazand sansele ca sistemul imun sa le distruga pe toate
• Pacientii ce primesc un organ transplantat sunt de regula imunodeprimati, ceea ce inseamna ca sistemul imun nu isi va indeplini functia de identificare si distrugere a celulelor straine
Studiile recente au demonstrat ca anumite tipuri de cancer sunt mai frecvente in randul pacientilor primitori de organ. Un studiu realizat in 2022 a concluzionat ca riscul este semnificativ mai mare in ceea ce priveste cancerul de piele la acesti pacienti, decat in populatia generala.
Un alt studiu de avengura mai mare realizat in anul 2011 a demonstrat ca pacientii ce primesc un organ prin transplant au risc mai mare pentru 32 de tipuri de cancer, in comparatie cu populatia generala, dintre care cele mai comune sunt limfoamele, cancerul pulmonar, cancerul hepatic si cel renal.
Cancerul si transfuziile de sange
SusNu exista dovezi de transmisie a celulelor maligne prin intermediul transfuziilor de sange. Exista insa cateva limitari in ceea ce priveste donarea de sange de catre pacientii oncologici, insa motivele tin de sanatatea lor mai degraba decat un eventual risc de transmitere.
Cancerul si sarcina
SusDesi rare, exista cateva cazuri raportate de cancer transmis in timpul sarcinii. Aceasta transmitere a fost realizata astfel:
• De la mama la fat. Desi tumorile maligne ale mamei se pot transmite la placenta, placenta are de regula rol in oprirea trecerii celulelor catre fat (bariera feto-placentara). Exista insa o foarte mica sansa, de 0.000005% ca celulele maligne sa strabata bariera placentara. Acest lucru se poate intampla in special in cazul limfoamelor, a leucemiei sau melanomului.
• Transmitere intre gemeni a leucemiei. Un fenomen rar dar posibil, atunci cand un fat are leucemie, o poate transmite si catre cel de al doilea fat.
• Coriocarcinomul. Coriocarcinomul este o tumora rara a placentei, fiind un cancer ce se transmite atat in circulatia sanguina a mamei, cat si in circulatia sanguina a fatului.
Acestea sunt singurele modalitati posibile de raspandire a celulelor maligne in cazul femeilor insarcinate. Pacientele nu pot transmite un cancer prin alaptare, insa daca se afla sub tratament pentru cancer, alaptarea este interzisa din cauza efectelor secundare ale chimioterapicelor asupra fatului.
Infectii ce cresc riscul de cancer
SusDesi este clar ca niciun tip de cancer nu se poate transmite conventional, precum o boala infectioasa, exista cateva infectii ce se transmit usor si care pot creste riscul de a dobandi cancer. In anul 2018, in SUA, a fost estimat un numar de 2.2 milioane de cancere ce au aparut in urma unor infectii.
Multe dintre infectiile comune in populatia generala se pot asocia cu unele tipuri de cancer, insa de cele mai multe ori acestea nu vor duce la aparitia unui cancer. Majoritatea tumorilor maligne au nevoie de mai mult decat o singura cauza sau factor de risc. Astfel, factori precum expunerea la carcinogeni, imunodepresia, genetica, stilul de viata nociv se pot combina cu o infectie, producand cancer.
Modul in care o infectie se poate complica cu aparitia unei tumori maligne poate varia. Unele infectii produc inflamatie caracterizata prin diviziuni celulare repetate, pana la formarea de celule maligne. Alte infectii produc imunodeprimare semnificativa ce contribuie la aparitia cancerului. Nu in ultimul rand, unele infectii altereaza direct moleculele de ADN si produc mutatii ce pot sta la baza unui nou cancer.
Concluzie
SusCancerul nu este o boala transmisibila prin metode clasice, precum o patologie infectioasa. De-a lungul istoriei au fost descoperite cateva metode rare prin care se pot raspandi celulele maligne de la un organism la altul, insa sansele ca aceasta transmitere sa se intample raman in continuare foarte mici. Daca va aflati intr-una dintre situatiile speciale mentionate, discutati cu medicul dumneavoastra despre un potential risc.
Bibliografie
https://www.verywellhealth.com/is-cancer-contagious-514238
https://www.healthline.com/health/is-cancer-contagious
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Oncologie
- Dr. Mircea Dragos Median - Spitalul clinic FILANTROPIA
- Dr. Catalin George Jianu - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Alexandru Blidaru - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Radu Iulian Mitrica - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Renata Dediu -