“Codul European Impotriva Cancerului”– 12 sfaturi ce pot ajuta la preventia si vindecarea precoce a multor forme de cancer
Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala
In mod normal de-a lungul vietii, cea mai mare parte din celulele organismului uman se nasc, isi desfasoara functia si apoi mor programat genetic, pentru ca sa poata fi reinnoite permanent. Celulele umane au durata de viata foarte diferita, de la cateva zile, la cateva luni/ani sau uneori pe toata durata vietii organismului.
Cancerul reprezinta un grup de afectiuni in care celulele organismului cresc in mod necontrolat, formand o tumora care se poate raspandi in diferite parti ale corpului.
Cancerul este o cauza principala de deces in Uniunea Europeana.
Numarul persoanelor diagnosticate cu cancer este tot mai mare, in parte datorita faptului ca oamenii traiesc mai mult decat inainte, dar si datorita unot factori de mediu (externi) care au luat amploare in ultimii zeci de ani: fumatul, poluarea, alimentatia etc.
Cancerul este cel mai adesea diagnosticat la vaste medii si inaintate, dar modificarile celulare care conduc la aparitia cancerului incep mult mai devreme si, prin urmare, protectia este importanta la orice varsta.
Cercetarea stiintifica a dezvaluit o serie de modalitati de a reduce riscul aparitiei cancerului
De aceea, Organizatia Mondial a Sanatatii si Uniunea Europeana au elaborat Codul Europen Impotriva cancerului. Acesta este un document informativ adresat publicului larg, bazat pe dovezi stiintifice si statistici europene si mondiale bine documentate.
Codul european impotriva cancerului a fost creat pentru a informa cetatenii cu privire la masurile pe care acestia le pot lua pentru a reduce riscul de a fi atinsi sau a suferi de cancer.
Ideea care a stat la baza Codului a fost aceea ca un mare numar de cancere se datoreaza unor factori externi care pot fi evitati si fiecare persoana in parte, prin cunoasterea lui si educatia adecvata, isi poate lua propriile masuri de precautie in vederea minimizarii riscului sau personal. In plus, s-au dovedit anumite afectiuni cu risc cancerigen care, daca sunt depistate si tratate precoce, pot anula sau cel putin, intarzia, debutul unei afectiuni canceroase (ex: anumite boli ale tubului digestiv, infectie genitaala cu anumite tipuri de virus HPV). De aici importanta foarte mare a unor programe de screening, care se adreseaza unor grupe largi de populatie asimptomatica. Daca aceste persone nu participa la programele de screening, este foarte probabil ca, atunci cand sunt depistate pe baza unor semne sau simptome, cancerul sa fie deja instalat sau poate chiar extins, ceea ce aduce numai dezavantaje, atat de ordin sufletesc, cat si fizic si material, a tat pentru individul insusi cat si pentru apropiatii sai si pentru societate in general.
Desigur, respectarea tuturor acestor sfaturi nu garanteaza faptul ca individul nu va face un cancer, dar, cu siguranta, va scadea mult riscul dezvoltarii lui si, in cazul metodelor de screening, va permite diagnosticul si tratmentul precoce, garantand o supravietuire mai lunga si o calitate a vietii mult mai buna.
Voi expune, in continuare, textul publicat de OMS:
Codul european impotriva cancerului - 12 cai de a va reduce riscul aparitiei cancerului
1. Nu fumati. Nu utilizati nicio forma de tutun.
2. Eliminai fumatul acasa. Sprijiniti politicile in favoarea interzicerii fumatului la locul de munca.
3 Luati masuri pentru a avea o greutate corporala sanatoasa.
4 Fii activ fizic in viata de zi cu zi. Limitati perioadele de timp petrecute stand asezat.
5 Adoptati o dieta sanatoasa: • consumati din abundenta cereale integrale, leguminoase, legume si fructe. • limitati alimentele bogate in calorii (alimente cu continut crescut de grasimi sau zahar) si evitati bauturile indulcite. • evitati carnea prelucrata; limitati carnea rosie si alimentele cu un continut ridicat de sare.
6 In cazul in care consumati alcool de orice fel , limitati-va consumul. Pentru prevenirea cancerului este mai bine sa nu bei alcool deloc.
7 Evitati expunerea exagerata la soare, in special in cazul copiilor. Utilizati produse de protectie solara. Nu utilizati aparate de bronzat.
8 La locul de munca, respectati instructiunile privind sanatatea si securitatea in munca pentru a va proteja de substantele cancerigene.
9 Aflati daca sunteti expusi iradierilor cu niveluri ridicate de radon natural in locuinta dumneavoastra. Luati masuri pentru a reduce nivelurile ridicate de radon.
10 Pentru femei:
• alaptarea reduce riscul de cancer al mamei. Daca puteti, alaptati-va copilul.
• Terapia hormonala de substitutie (THS) crete riscul aparitiei anumitor tipuri de cancer. Limitati utilizarea THS.
11 Asigurati participarea copiilor dumneavoastra la programele de vaccinare pentru:
• hepatita B (pentru nou-nascuti)
• virusul papiloma uman (HPV) (pentru fete).
12 Participati la programele organizate de screening pentru cancer:
• colorectal (la femei si barbati)
• mamar (la femei)
• de col uterin (la femei).
Codul european impotriva cancerului se axeaza pe masurile pe care cetatenii le pot lua pentru a contribui la prevenirea cancerului. Prevenirea cu succes a cancerului necesita ca aceste masuri individuale sa fie sprijinite de politici si masuri guvernamentale.
Bibliografie:
https://cancer-code-europe.iarc.fr/index.php/en/
https://www.iarc.fr
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Oncologie
- Dr. Mircea Dragos Median - Spitalul clinic FILANTROPIA
- Dr. Alexandru Blidaru - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Mihaela Carmen Iftimie - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Renata Dediu -
- Dr. Dan Corneliu Jinga -
Articole recomandate
- Profilaxia cancerului endometrial
- RMN Spectroscopie Cerebrala
- Remedii naturale pentru cancerul de san
- Dieta anticancer - Sfaturi alimentare pentru prevenirea si lupta impotriva c ...
- Screeningul cancerului esofagian
- Displazia cervicala (Displazia de col uterin), cancer de col uterin si Infec ...
- Cancerul colorectal, polipoza adenomatoasa familiala si testarea genetica
- Cancerul - mit si adevar
- Efectele tratamentului pentru cancer asupra creierului - Chemo brain