Ce trebuie sa stii despre cancerul de prostata: cauze, simptome, variante de tratament
Ce este cancerul de prostata?
SusCancerul de prostata se dezvolta la nivelul glandei prostatice, parte a sistemului reproducator la barbati. Este vorba de cea mai grava boala care afecteaza prostata, evolueaza greu si, in cele mai multe cazuri, fara metastaze. Sunt si situatii in care cancerul de prostata se dezvolta rapid si se raspandeste in alte regiuni ale corpului.
Variantele de tratament existente includ radiatii, terapii variate, interventii chirurgicale, schemele personalizate sunt aplicate in functie de manifestari.
Explicam aici care sunt cauzele, simptomele variantele de tratament pentru ca tu sa stii totul despre cancerul de prostata.
Cuprins articol
- Ce este cancerul de prostata?
- Cauzele aparitiei cancerului de prostata
- Simptomele cancerului de prostata
- Variantele de tratament pentru cancerul de prostata
- Supraveghere medicala
- Interventie chirurgicala
- Terapii sistemice
- Terapia hormonala
- Chimioterapia
- Imunoterapia
- Terapia tintita
- Terapia focala
- Citeste pe aceeasi tema
Ce este cancerul de prostata?
SusProstata este o glanda mica, ca o nuca, aflata la baza vezicii urinare la barbati, in fata rectului, cu rol important in organism. Aceasta produce o parte din substanta care se afla in compozitia lichidului seminal. Prostata are rol si in mentinerea unei bune functii urinare, deoarece inconjoara uretra si ajuta la controlul fluxului urinar.
Cand vorbim de cancer de prostata aducem in discutie o boala grava care se manifesta in glanda prostatica, prin cresterea necontrolata si diviziunea repetata a celulelor care au suferit mutatii. (1)
Cauzele aparitiei cancerului de prostata
SusNu se stie cauza aparitiei si dezvoltarii celulelor din prostata in celule canceroase, insa, atunci cand acestea sufera mutatii se divid mult mai repede decat ar trebui. Acest lucru conduce in final la decesul celulelor normale si la dezvoltarea rapida a celulelor de tip canceros, ce vor determina un nodul sau o tumoare. O parte a celulelor ce alcatuiesc aceasta structura se desprind si ajung in alte regiuni ale corpului. Intreg procesul este destul de lent si sunt sanse mari ca aceasta forma de cancer sa fie diagnosticata in faza asimptomatica, la un control de rutina. (1)
Factorii de risc in cancerul de prostata sunt:
- varsta - riscul de a dezvolta acest tip de cancer creste odata cu inaintarea in varsta, fiind cel mai adesea diagnosticat dupa 50 de ani. Barbatii care au rude de gradul intai cu cancer de prostata au un risc mai mare de a prezenta la randul lor boala, ceea ce sugereaza si prezenta unui factor de risc genetic;
- rasa si etnia - barbatii africani sunt mai predispusi la aceasta boala, dar si la metastaze.
Exista si alti factori cu potential de risc pentru aparitia cancerului de prostata, precum:
- viciile - fumatul;
- prostatita - inflamatia prostatei;
- obezitatea morbida;
- infectiile cu transmitere sexuala. (1), (2)
Simptomele cancerului de prostata
SusSimptomele de cancer de prostata pot varia de la o persoana la alta si pot fi atribuite altor afectiuni, de aceea este important sa consulti un medic pentru evaluare si diagnostic corect. La MedLife ai mereu un medic bun care poate identifica de timpuriu boala, asimptomatica la inceput. Este recomandat sa faci teste de screening si controale regulate pentru a depista cancerul de prostata in stadiile incipiente, cand tratamentul poate fi mai eficient si prognosticul mai bun.
Simptomele comune ale cancerului de prostata includ:
- dificultati la urinare si urinare frecventa noaptea;
- durere sau arsura la urinare - disurie;
- prezenta sangelui in urina sau in sperma - hematospermie;
- durere in zona pelviana, coapse sau in zona lombara;
- disfunctie erectila;
- pierderea controlului defecatiei - incontinenta fecala;
- pierderea controlului vezicii urinare - incontinenta urinara. (1), (2)
Variantele de tratament pentru cancerul de prostata
SusTratamentul in cancerul de prostata cuprinde mai multe optiuni, medicul specialist va lua in considerare fiecare caz in parte si va recomanda cea mai buna schema de tratament pentru fiecare pacient. Ceea ce trebuie sa se inteleaga de la inceput este ca pentru a trata eficient si corect aceasta boala persoana afectata va interactiona cu specialisti de la departamente diferite, precum urologie, oncologie si radioterapie.
Supraveghere medicala
SusIn tratarea cancerului de prostata supravegherea medicala este esentiala si poate viza, in unele situatii, doar examinari, scanari, monitorizari si biopsii realizate periodic.
Interventie chirurgicala
SusMedicul va decide tipul de interventie chirurgicala in functie de stadiul cancerului de prostata, de starea de sanatate a pacientului si de manifestarile caracteristice.
Specialistul are la dispozitie mai multe variante:
- prostatectomie radicala deschisa;
- prostatectomia radicala chirurgie robotica - prin conectarea la un sistem robot;
- terapia cu radiatii;
- brahiterapia - radioterapie interna;
- radioterapia cu fascicul extern.
Terapii sistemice
SusRecomandarea pentru aceasta varianta de tratament se face, de regula, atunci cand cancerul s-a raspandit in afara prostatei.
Terapia hormonala
SusMedicamentele administrate combat rolul testosteronului in cresterea celulelor canceroase.
Chimioterapia
SusTratamentul cu medicamente special concepute are ca rezultat distrugerea celulelor canceroase.
Imunoterapia
SusSe refera la stimularea unor parti din sistemul imunitar pentru ca la acest nivel sa aiba loc identificarea si distrugerea celulelor canceroase. Varianta se recomanda in cancerul recurent.
Terapia tintita
SusUn astfel de tratament are in atentie mutatiile care conduc la dezvoltarea unor celule canceroase din cele sanatoase. Acest tip de tratament impiedica celulele sa creasca si sa se inmulteasca necontrolat.
Terapia focala
SusUn cancer prostatic cu risc mic, prezent doar in prostata are toate sansele sa fie tinut sub control eficient cu terapie focala, desi o parte a tratamentele - ultrasunete focalizate de inalta intensitate, crioterapie cu gaze reci, ablatie cu laser cu caldura directionata, terapie fotodinamica - inca sunt considerate experimentale. (1), (2), (3)
Acest articol despre cancerul de prostata este general, datele prezentate aici sunt strict informative. Controlul periodic preventiv este deosebit de important. Tratamentul pentru cancerul de prostata, aplicat inca de la debut, creste sansele de vindecare. Contulta medicul specialist periodic si respecta indicatiile acestuia!
Surse de informare:
1. Prostate Cancer - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8634-prostate-cancer
2. Prostate cancer - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/prostate-cancer/symptoms-causes/syc-20353087
3. Treating Prostate Cancer - https://www.cancer.org/cancer/types/prostate-cancer/treating.html
Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.
Articole recomandate
- Cele mai ciudate simptome de sarcina
- Sindromul post-avort - simptome si tratament
- Simptome la copii - semnificatii posibile
- Afectiuni renale fara simptome
- Avortul spontan - diagnostic, semne si simptome
- Viata ta poate depinde de ele: semne si simptome ale unor afectiuni grave
- Gastrita cronica la copii. Cauze, simptome si tratament
- Bolile de inima: simptome specifice
- Menopauza (simptome, substitutie hormonala, tratament alternativ)
Citeste pe aceeasi tema
- Tot ce trebuie sa stii despre consumul de carne de pui: avantaje si dezavantaje
- Corpul tau: tot ce nu stii despre el!
- De ce cancerul ovarian provoaca atat de multe decese?
- Analize si investigatii de rutina. Medicii MedLife explica ce trebuie sa faci ca sa stii ca esti bine
- Cum ne putem feri de simptomele depresiei pe perioada iernii