Ce sunt metastazele – tipuri, simptome determinate
Ce sunt metastazele
SusMetastazele sunt un termen medical folosit pentru a descrie raspandirea cancerului. Spre deosebire de celulele sanatoase din organism, celulele canceroase au proprietatea unica de a se multiplica necontrolat, chiar si inafara locului de origine. Astfel, cancerul care isi are originea intr-un organ se poate raspandi usor si catre alte organe, caz in care obine numele de cancer metastatic. Celulele tumorale nu se modifica, isi pastreaza structura, dar migreaza si catre alte locuri din organism.
Desi aproape orice tip de cancer poate da metastaze, acest lucru depinde de o varietate de factori.
Cuprins articol
Modalitati de raspandire
SusExista 4 cai principale de raspandire a celulelor tumorale, pentru aparitia metastazelor.
1. Transcolemica
Raspandirea pe cale transcolemica inseamna prin penetrarea suprafetei unor tesuturi - peritoneu, pleura, pericard sau spatiile subarahnoidiene (la nivelul creierului). Astfel, tumora se raspandeste dintr-o cavitate in alta.
2. Limfatica
Raspandirea limfatica permite celulelor tumorale sa ajunga la nodulii limfatici cei mai apropiati, aflati pe traiectul vaselor limfatice, iar de acolo catre nodulii din parti indepartate ale corpului. Raspandirea pe cale limfatica este comuna pentru carcinoame, dar neobisnuita pentru sarcoame. Complicaia acestui tip de metastaze, cu raspandire limfatica, consta in faptul ca vasele de limfa se dreneaza, intr-un final, in venele mari. Astfel, metastazele raspandite limfatic pot deveni metastaze raspandite si pe cale hematogena.
3. Hematogena
Aceasta raspandire este tipica pentru metastazele date de sarcoame, dar si pentru unele tipuri de carcinoame (carcinomul celulelor renale, cu origine in rinichi). Venele sunt mai des invadate de catre celulele tumorale decat arterele, intrucat au un perete mai subire. Astfel raspandirea hematogena vizeaza venele si traiectul lor prin organism.
4. Canaliculara
Unele tumori, in special carcinoamele pot da metastaze de-a lungul spatiilor canaliculare anatomice: ducte biliare, sistemul urinar, caile aeriene. Procesul este asemanator raspandirii transcolemice.
Locuri comune ale metastazelor
SusCele mai comune sedii in care apar metastazele includ: creierul, oasele, ficatul si plamanii. Metastazele se pot gasi, totusi, in orice organ, dar si in alte structuri precum glandele, nodulii limfatici si piele.
Simptome
SusSimptomele date de cancerul metastatic depind de locul in care se afla metastazele, dar si de originea cancerului. Desi exista si exceptii, cazuri in care metastazele trec neobservate fiindca nu dau niciun fel de simptom, majoritatea vor da simptome specifice, mai mult sau mai putin severe. In continuare ne vom referi la cele 4 organe principale in care apar, de regula, metastaze.
• Metastaze in creier
Daca tumora se extinde pana la nivelul sistemului nervos central si in principiu pana la creier, simptomele vor include: dureri de cap, stari de ameteala, probleme cu vederea, probleme de vorbire, stare de greata, confuzie.
• Metastaze in oase
Acest tip de metastaze poate sa dea sau sa nu dea durere. Uneori, primul semn al metastazelor osoase consta chiar in fractura osului in urma unei leziuni minore sau in absenta unei leziuni.
• Metastaze in plamani
Simptomele sunt in general vagi si nespecifice, adesea legate de alte probleme de sanatate. Acestea includ tusea productiva sau neproductiva, tusea cu sange, durerea toracica sau dispnee (dificultati de respiratie).
• Metastaze hepatice
Metastazele din ficat pot cauza durere, pierdere in greutate, stare de greaa, pierderea apetitului, acumulare de lichid in abdomen (ascita) sau chiar icter (colorarea in galben a mucoaselor si tegumentelor, precum si a sclerei).
Metode de diagnostic
SusNu exista un singur test specific pentru a putea diagnostica metastazele. In functie de ce urmareste medicul, diverse teste vor arata diverse aspecte si localizari ale metastazelor. Examinarile se efectueaza in functie de tipul cancerului original si in functie de simptomatologia pacientului.
Pentru unele tipuri de cancer se pot verifica markerii tumorali printr-o analiza de sange, doar dupa ce cancerul este deja instalat si diagnosticat. Daca nivelurile markerilor cresc, acesta este un indiciu pentru cresterea activitatii tumorale si progresia bolii.
Teste de imagistica
SusIn ceea ce priveste examinarea imagistica, aceasta este eficienta si sigura, pentru a identifica vizual diverse parti din interiorul organismului. In functie de fiecare caz, testele de imagistica alese pot fi:
Ecografia este un mod de a evalua abdomenul si pelvisul, daca se suspecteaza o masa tumorala. Este un instrument bun pentru a identifica acumularea de lichid in abdomen si pentru a diferentia metastazele hepatice de alte formatiuni, necanceroase.
CT- tomografia computerizata este o examinare folosita pentru a scana capul, gatul, pieptul, abdomenul si pelvisul. Atunci cand se efectueaza cu substana de contrast, este buna in special pentru identificarea maselor din nodulii limfatici, plamani, ficat sau alte structuri.
Scanarea oaselor se realizeaza printr-un trasor radioactiv ce se ataseaza la nivelul osului lezat, iar locul apare ca un ,,punct fierbinte’’ pe imagine. Se foloseste in principiu pentru cautarea metastazelor osoase in intreg corpul, la pacientii suspecti de cancer cu metastaze osoase.
RMN- rezonanta magnetica nucleara este un test ce foloseste unde magnetice pentru a obtine o imagine. Se foloseste de electie pentru a identifica potentiala leziune a coloanei vertebrale, din cauza metastazelor osoase in vertebre.
PET-CT- tomografia cu emisie de pozitroni functioneaza prin identificarea zonelor hipermetabolice (cu activitate intensa) din organism. Pacientului i se administreaza o substanta radioactiva ce va fi atrasa, cu ajutorul glucozei, de zonele hipermetabolice de oriunde din organism. Odata gasite, aceste zone se lumineaza. Avand in vedere ca de cele mai multe ori, celulele canceroase sunt hipermetabolice, acest test de imagistica este eficient pentru descoperirea metastazelor.
De mentionat este faptul ca rezultatele imagisticii nu pot aduce concluzii si diagnostice definitive, ci acestea trebuiesc corelate cu examenul obiectiv, simptomatologia, istoricul familial.
Optiuni de tratament
SusMetastazele sunt tratate bazandu-ne pe originea cancerului. De exemplu, daca o persoana ce are cancer de san dezvolta metastaze in ficat, tratamentul va fi acelasi ca si la inceput, deoarece celulele canceroase nu s-au modificat, ci doar si-au schimbat pozitia.
Exista insa si anumite cazuri cand metastazele pot fi tratate individual, in moduri specifice:
• Creier: in functie de numarul de tumori raspandite, tratamentul poate consta in interventia chirurgicala, radioterapie, chimioterapie cu sau fara administrare de steroizi.
• Oase: daca metastazele osoase nu cauzeaza durere si nu pun pacientul in pericol, acestea nu vor fi abordate specific. Daca dau durere sau fragilitate osoasa, se poate utiliza cu success radioterapia, administrata la locul leziunii.
• Plamani: in cazul deosebit in care metastazele pulmonare cauzeaza acumulare de lichid in jurul plamanului (in pleura) , se poate realiza o procedura (toracocenteza) pentru a drena lichidul.
• Ficat: De regula, metastazele hepatice sunt tratate similar cu tumora originala. Totusi, se pot aplica si terapii neconvenionale precum chirurgia sau ablatia prin radiofrecventa. Transplantul de organe NU reprezinta o optiune pentru metastaze.
Concluzie
SusMetastazele date de diverse tipuri de cancer nu sunt altceva decat celule tumorale din primul organ afectat, active si migrate catre alte structuri din organism. Cancerul nu isi modifica etiologia, dar capata metastaze, deci este acum raspandit. Metodele de diagnostic si tratament nu sunt mereu specifice, ci trateaza intreaga afeciune, toate masele tumorale raspandite.
Bibliografie:
https://www.cancer.gov/types/metastatic-cancer
https://www.cancer.net/navigating-cancer-care/cancer-basics/what-metastasis
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Oncologie
- Dr. Mircea Dragos Median - Spitalul clinic FILANTROPIA
- Dr. Mihai Lesaru - Institutul clinic Fundeni
- Dr. Catalin George Jianu - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Renata Dediu -
- Dr. Dan Corneliu Jinga -
Articole recomandate
- Tipuri de cancer de san
- RMN Spectroscopie Cerebrala
- Care sunt complicatiile toracotomiei si cat dureaza recuperarea?
- Tipuri de carcinom bazal
- Care sunt semnele precoce ale cancerului de san?
- Neoplazia endocrina multipla - semne, tipuri, diagnostic
- Screeningul cancerului esofagian
- Cefaleea la varstnici
- Cum ne putem feri de simptomele depresiei pe perioada iernii