Care sunt simptomele precoce ale cancerului pulmonar?
Ce este cancerul pulmonar?
SusCancerul reprezinta una dintre cele mai crunte boli, care presupune nasterea mutatiilor in celule, de altfel, sanatoase.
In mod normal, organismul uman programeaza celulele sa intre, intr-un anumit moment al ciclului celular, in apoptoza - termenul stiintific care desemneaza moartea celulara programata. Astfel, este evitata inmultirea necontrolata a lor. Insa cancerul impiedica aceasta moarte celulara, permitand celulelor sa creasca si sa se inmulteasca in mod necontrolat.
Cresterea si inmultirea exagerata a celulelor determina formarea tumorilor, ducand astfel la aparitia efectelor cancerului.
In ceea ce priveste cancerul pulmonar, formatiunile tumorale iau nastere la nivelul plamanilor, organele vitale ale respiratiei si schimburilor de gaze, la nivelul organismului.
Cancerul pulmonar reprezinta cel mai comun tip de cancer intalnit in randul barbatilor si al treilea cel mai comun, in cazul femeilor.
Cuprins articol
Posibile cauze ale cancerului pulmonar
SusDesi orice persoana poate dezvolta cancer pulmonar, se crede ca fumatul si expunerea la fumul de tigara poate creste riscul de aparitie a bolii.
De asemenea, persoanele care inhaleaza chimicale sau toxine sunt predispuse la a suferi de cancer pulmonar. Chiar daca expunerea la acestea a avut loc cu mult timp in urma, totusi aceasta poate cauza modificari la nivelul celulelor pulmonare, care duc la aparitia cancerului.
Semne si simptome precoce
SusTratamentul pentru cancerul pulmonar este mai eficient daca acesta este descoperit in stadiul incipient. Cei mai multi oameni, insa, nu prezinta niciun simptom al bolii inainte ca aceasta sa se raspandeasca in organism.
Unele persoane prezinta simptome subtile, care pot fi confundate cu usurinta cu simptomele unor infectii ale tractului respirator.
Printre posibilele simptome precoce ale cancerului pulmonar se numara:
Scaderea brusca in greutate
Potrivit Societatii Americane de Oncologie, pierderea in greutate reprezinta primul semn evident al cancerului, acesta observandu-se la aproximativ 40% dintre persoanele diagnosticate cu cancer.
Cateva dintre motivele pentru care apare aceasta scadere in greutate sunt reprezentate de: schimbari ale functiei sistemului imunitar; schimbari la nivelul metabolismului; modificari ale hormonilor; pierderea brusca a poftei de mancare; dificultate la inghitire.
Tusea
O tuse usoara, care nu dispare in timp, poate indica un stadiu incipient al cancerului pulmonar. Aceasta este considerata, deseori, in mod eronat, ca fiind rezultat al fumatului.
O persoana care tuseste din cauza unei alte afectiuni la nivelul plamanilor poate observa o schimbare a tusei, lucru care poate semnaliza dezvoltarea cancerului pulmonar. De asemenea, o tuse insotita de o expectoratie cu sange, poate fi un semnal de alarma.
Oboseala generala
Cancerul pulmonar determina scaderea numarului de globule rosii din sange, conditie denumita anemie.
Eritrocitele (globulele rosii) sunt responsabile de transportul oxigenului in organism. Astfel, in cazul unei persoane cu anemie, organismul nu are suficient oxigen pentru indeplinirea functiilor principale, ceea ce duce la instalarea oboselii.
Dureri in piept, de umeri sau de spate
Acestea apar din cauza faptului ca tumorile care iau nastere la nivelul plamanilor se extind in cutia toracica, la nivelul coastelor, vertebrelor, de-a lungul nervilor.
Cu toate acestea, exista persoane care nu prezinta astfel de dureri in stadiile incipiente ale cancerului.
Voce ragusita
Poate fi prezenta la persoane care sufera de cancer pulmonar sau de alta boala a tractului respirator. Ea apare atunci cand o tumora apasa pe nervul laringeal, care e localizat in cutia toracica. Cand nervul este comprimat, el poate paraliza una din corzile vocale, determinand schimbarea vocii.
Din cauza faptului ca simptomele cancerului pulmonar sunt similare cu ale altor afectiuni ale tractului respirator, acesta este dificil de diagnosticat in stadiile incipiente.
Factorii de risc care contribuie la aparitia cancerului pulmonar
SusDesi de-a lungul timpului s-a demonstrat faptul ca aproximativ 80% dintre cazurile de cancer pulmonar sunt legate de fumat, numeroase persoane care nu au fumat niciodata sau nu au fost expuse pasiv la fumul de tigara dezvolta cancer.
Cifrele arata ca dintre cazurile diagnosticate recent, mai putin de 40% sunt fumatori in prezent, in timp ce mai mult de 45% sunt fosti fumatori, iar intre 10 si 15% nu au fumat niciodata.
Pe langa fumatul tigarilor obisnuite, alti factori de risc care contribuie la aparitia cancerului pulmonar sunt: consumul altor produse din tutun, cum ar fi trabucurile sau pipele; inhalarea pasiva a fumului de tigara; expunerea la Radon, care poate proveni din diferite materiale utilizate la constructia locuintei; lucrul cu diferite chimicale periculoase, precum: azbest, arsenic sau diesel; locuitul intr-o zona foarte poluata; prezenta altor afectiuni respiratorii, precum: boala pulmonara obstructiva cronica, fibroza pulmonara.
Diagnostic
SusDaca in urma unui screening, medicul suspecteaza prezenta cancerului pulmonar sau daca o persoana prezinta simptome care ar putea indica existenta bolii, aceasta poate efectua cateva teste care sa confirme diagnosticul.
Printre aceste teste se numara:
Metode de imagistica medicala: Examenul computer tomograf (CT) sau tomografia cu emisie de pozitroni (PET) pot evidentia zonele de tesut pulmonar afectat.
Prelevarea de probe de tesut pulmonar: Daca un medic observa dupa efectuarea testelor imagistice, o leziune suspecta, el poate recomanda prelevarea unei probe de tesut, pentru a analiza daca celulele componente sunt sau nu canceroase.
Teste de laborator: De asemenea, medicii pot recomanda un set de analize de laborator, pentru a verifica prezenta cancerului pulmonar.
Pentru a evita descoperirea cancerului pulmonar intr-un stadiu mult prea avansat, Societatea Americana de Cancer recomanda efectuarea de screening-uri persoanelor cu varsta cuprinsa intre 55 si 74 de ani care fumeaza in prezent sau au renuntat la fumat in ultimii 15 ani.
Screeningul nu poate detecta orice caz de cancer pulmonar, insa diminueaza posibilitatea ca o persoana sa moara din cauza lui.
Tratament
SusTratamentul cancerului depinde foarte mult de localizarea tumorilor si de stadiul in care se afla, dar si de starea generala de sanatate a pacientului.
Cele mai comune metode de tratare a acestuia sunt reprezentate de interventia chirurgicala si de radiatii, insa si alte metode sunt disponibile, una dintre aceasta fiind chimioterapia pentru tratarea celulelor tumorale de dimensiuni mici.
In cazul interventiei chirurgicale, medicul efectueaza operatia pentru a extirpa tesutul canceros, dar si tesuturile din jurul acestuia, unde cancerul s-ar fi putut raspandi. Aceasta interventie presupune, uneori, extirparea unui lob sau a unui segment mai mare din plaman. In unele cazuri, poate fi extirpat intregul plaman, pacientul putand trai cu unul singur.
Terapia cu radiatii este utilizata uneori pentru a diminua o tumora, inainte de a fi extirpata chirurgical. Ea este folosita in principal asupra cancerelor localizate, care nu s-au raspandit.
Chimioterapia presupune administrarea de medicamente care diminueaza tumorile sau le elimina complet. Aceste tipuri de medicamente au ca tinta celulele cu o rata crescuta de diviziune, facandu-le perfecte pentru tratarea cancerului.
Chimioterapia este eficienta in cazul cancerului care s-a raspandit in organism, insa are si alte efecte asupra acestuia, precum ameteli si scaderea in greutate.
Concluzii
SusCancerul pulmonar prezinta o rata de mortalitate mai mare decat cel de san, de colon si de prostata combinate. Aparitia lui poate fi prevenita prin renuntarea la fumat sau evitarea acestuia. De aemenea, el este mult mai usor de tratat daca este descoperit intr-un stadiu incipient.
BIBLIOGRAFIE
1. Can lung cancer be found early? (2019).
cancer.org/cancer/lung-cancer/detection-diagnosis-staging/detection.html
2. Health effects of cigarette smoking. (2018).
cdc.gov/tobacco/data_statistics/fact_sheets/health_effects/effects_cig_smoking/index.htm
3. Lung cancer symptoms. (2019).
lung.org/lung-health-and-diseases/lung-disease-lookup/lung-cancer/learn-about-lung-cancer/symptoms/
4. Managing lung cancer symptoms. (2014).
documents.roycastle.org/Managing%20lung%20cancer%20symptoms%20-%20Other%20symptoms%20-%202014.pdf
5. Signs and symptoms of lung cancer. (2019).
cancer.org/content/cancer/en/cancer/lung-cancer/detection-diagnosis-staging/signs-symptoms.html
6. Symptoms: Lung cancer. (2019). nhs.uk/conditions/lung-cancer/symptoms/
7. What are the risk factors for lung cancer? (2019). cdc.gov/cancer/lung/basic_info/risk_factors.htm
8. What are the early signs of lung cancer? https://www.medicalnewstoday.com/articles/327371.php
9. What to know about lung cancer? https://www.medicalnewstoday.com/articles/323701.php
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Oncologie
- Dr. Catalin George Jianu - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Mihaela Carmen Iftimie - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Radu Iulian Mitrica - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Renata Dediu -
- Dr. Dan Corneliu Jinga -
Articole recomandate
- 15 simptome de cancer ignorate de barbati
- Sforaitul, simptome si tratament
- Cancerul de vezica urinara
- Cancerul testicular
- Cancerul la stomac - factori de risc, simptome si investigatii
- Pleurezia - afectiunea care provoaca durere toracica ascutita
- Cele mai frecvente 'povesti' pe care femeile le spun doctorilor
- De ce cancerul ovarian provoaca atat de multe decese?
- 5 cauze ale aparitiei cancerului pulmonar la nefumatori