Cancerul pulmonar, ucigasul nr. 1
Ce este cancerul pulmonar
SusCancerul pulmonar este tipul de cancer cu originea la nivelul plamanilor. Acesta poate afecta un singur plaman sau pe ambii, fiind bilateral. Cancerul pulmonar este cauza primara de deces din cauza cancerului, in randul femeilor si barbatilor.
Exista 2 tipuri principale: cancer cu celule mici si fara celule mici. Cele 2 tipuri se dezvolta diferit si vor fi tratate diferit, iar cancerul pulmonar fara celule mici este tipul mai frecvent intalnit in populatia generala.
Cuprins articol
Factori de risc
SusCancerul pulmonar poate afecta orice persoana, dar exista cateva categorii de risc ce predispun la a dezvolta acest tip de cancer. Astfel, cei mai relevanti factori de risc sunt:
- Fumatul. Fara indoiala, fumatul de tutun este cel mai important factor de risc al cancerului pulmonar. Studiile spun ca 9 din 10 bolnavi sunt fumatori in randul barbatilor, 8 din 10 in cazul femeilor bolnave. Varsta la care incepeti sa fumati, numarul de ani in care sunteti fumator si numarul de tigari fumate zilnic influenteaza puternic riscul de a face boala. Riscul este accentuat prin asocierea tigarilor cu un consum excesiv de alcool. Daca ati renuntat sau planuiti sa renuntati la fumat, este important sa stiti ca riscul de a face cancer pulmonar scade semnificativ. Totusi, plamanii dumneavoastra vor ramane ,,bolnavi’’ timp de ani buni, putand dura si 20 de ani pana sa reveniti la un stadiu de plaman sanatos, fara risc de cancer pulmonar.
- Fumatul pasiv. Fumatul pasiv este o combinatie intre inhalarea fumului din tigara si a fumului expirat de catre o persoana fumatoare. Atunci cand stati langa un fumator, inhalati acel fum si sunteti astfel expusi la aceleasi substante nocive, cauzatoare de cancer, ca si fumatorii activi, doar ca intr-o proportie ceva mai mica. Astfel, este important nu doar sa nu fumati, ci sa nu petreceti timp alaturi de fumatori, atunci cand ei fumeaza.
- Istoricul familial de cancer pulmonar: componenta genetica este, intradevar, relevanta.
- Expunerea constanta, timp indelungat, la azbest, arsenic, crom, nichel, siliciu sau alte substante iritante ale tractului respirator. Expunerea la aceste substante se intampla, de regula, la locul de munca si creste riscul de a dezvolta afectiuni pulmonare
- Expunerea frecventa la radiatii (radioterapie, teste imagistice frecvente, radiatii la locul de munca)
- Infectii HIV
- Poluarea aerului
Semne si simptome
SusIn unele cazuri, cancerul pulmonar nu da semne si simptome deloc. In alte cazuri, acestea apar tardiv si sunt deseori nespecifice. Astfel este intarziat diagnosticul, formatiunea tumorala maligna fiind descoperita accidental, in timpul altor explorari medicale, cum este o radiografie pulmonara.
Bolnavii ce prezinta simptome in stadiile initiale sau in cele tardive, au raportat:
- Durere toracica difuza, disconfort
- Tuse persistenta, progresiva, ce nu raspunde la tratament
- Dificultati de respiratie (dispnee)
- Sunete in timpul respiratiei, cum este suieratura tip ,,Wheezing’’
- Sputa cu sange
- Pierderea apetitului
- Pierdere neintentionata in greutate
- Fatigabilitate
- Edeme la nivelul feei sau gatului, cu usoara senzatie de presiune
Metode de diagnostic
SusInstrumentele de diagnostic sunt diverse si vor fi alese de catre echipa medicala ce se ocupa de fiecare pacient.
Astfel, pentru a diagnostica cancerul pulmonar, puteti trece prin:
- Istoricul medical personal, ce cuprinde relatarea simptomelor actuale, dar si a altor boli din trecut
- Istoricul familial
- Examen obiectiv fizic, in care medicul va va inspecta si palpa toracele si alte regiuni din corp
- Teste imagistice, precum radiografia pulmonara sau CT toracic
- Teste de laborator din sange si sputa
- Biopsie pulmonara, in cazurile mai dificile
Daca se concluzioneaza prezenta unei tumori pulmonare, vor urma alte teste pentru a stabili caracteristicile tumorii, stadiul cancerului, gradul de extindere si raspandire in organism. Toate acestea vor ajuta la stadializare si la aflarea unui prognostic si a speranei de supravietuire. De asemenea, tratamentul se va stabili doar dupa aflarea acestor detalii, de catre medicul dumneavoastra.
Optiuni de tratament
SusIn majoritatea cazurilor de cancer pulmonar, terapiile actuale nu sunt vindecatoare, ceea ce inseamna ca nu exista un tratament 100% eficient. Tratamentul dumneavoastra va depinde de tipul, raspandirea cancerului, starea generala de sanatate, varsta si alti factori, inclusiv de natura socio-economica.
Tratamentul pentru cancerul pulmonar cu celule mici include:
- Chirurgie
- Chimioterapie
- Radioterapie
- Terapie cu laser
- Plasarea unui stent bronsic, prin procedura endoscopica
Tratamentul pentru cancerul pulmonar fara celule mici include:
- Chirurgie
- Radioterapie
- Chimioterapie
- Terapie tintita, o terapie ce foloseste substante ce ataca doar celulele tumorale, fara a afecta celulele si tesuturile sanatoase
- Imunoterapie
- Terapie cu laser
- Terapie fotodinamica, ce foloseste un laser specific, cu lumina speciala
- Crioterapie, prin care se ingheata tesutul anormal
- Electrocauterizare, o terapie in care se utilizeaza curent electric aplicat local, la nivelul tumoriii
Poate fi cancerul pulmonar prevenit?
SusSingura metoda de a preveni cancerul pulmonar este prin evitarea factorilor de risc:
- Renuntati la fumat, cat mai repede. Nu este niciodata prea tarziu, intrucat renuntatul la fumat este cea mai buna alegere pentru sanatatea dumneavoastra. Daca nu sunteti fumator, nu incepeti.
- Evitati incaperile si locurile in care alte persoane fumeaza. Cand sunteti intr-un loc public, alegeti regiunea pentru nefumatori. De asemenea, daca locuiti cu un fumator, alegeti un spatiu pentru fumat in care dumneavoastra sa nu mergeti.
- Limitati, pe cat posibil, expunerea la substante nocive la locul de munca sau in timpul liber. Daca nu aveti de ales, alegeti sa folositi materiale si echipamente de protectie, cum sunt mastile, manusile, ochelarii si costumele de unica folosinta
Stadializarea cancerului pulmonar
SusFiecare organizatie de sanatate si fiecare tara isi aleg metoda de stadializare. Astfel, s-au conturat doua metode internationale de stadializare a cancerului ce se aplica si pentru cancerul pulmonar:
1. Stadializarea TNM. Aceasta metoda duce la o clasificare in functie de marimea tumorii (T), raspandirea tumorii in nodulii limfatici din apropiere (N) si de prezenta metastazelor la distanta (M).
2. Stadializarea in functie de 3 stadii progresive ale cancerului:
- Localizat: Cancerul este prezent doar intr-un plaman
- Regional: Cancerul s-a raspandit de la plaman catre nodulii limfatici sau alte regiuni din vecinatate
- Distant. Cancerul s-a raspandit si in celalat plaman, dar si in alte regiuni din organism (ficat, creier, oase).
Rata de supravietuire si prognostic
SusBarbatii sunt usor mai susceptibili la a dezvolta acest tip de cancer. In comparatie cu alte tipuri de tumori, tumorile maligne pulmonare cauzeaza decese mai frecvente, in fiecare an, cancerul pulmonar fiind mai sever decat cancerul de san, colon si prostata combinate.
Varsta medie la care este diagnosticata aceasta afectiune este de 70 de ani, majoritatea adultilor bolnavi avand varsta de peste 65 de ani. Un foarte mic procent dintre adulti sunt diagnosticati inainte de varsta de 45 de ani.
Rata de supravietuire se estimeaza de regula pentru 5 ani de zile, astfel incat se estimeaza procentul de bolnavi ce supravietuiesc la 5 ani de la stabilirea diagnosticului. Este important sa retineti ca rata de supravietuire este o cifra estimata pe baza cazurilor deja existente si raportate la nivel mondial. Fiecare organism raspunde altfel la boala si tratament, evolutia fiind unica pentru fiecare pacient.
Rata de supravietuire la 5 ani, estimata in ultimele studii, este:
- Cancer localizat: 63%
- Regional: 35%
- Distant: 7%
Concluzie
SusCancerul pulmonar este, intr-adevar, ucigasul nr 1 in randul adultilor de pretutindeni. Desi este rar vindecabil si este o boala progresiva, de multe ori se poate preveni usor, in principal prin evitarea fumatului, un factor de risc foarte important, dar complet modificabil.
Bibliografie
https://www.healthline.com/health/lung-cancer/stage-1-lung-cancer#what-is-it
https://medlineplus.gov/lungcancer.html
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pneumofiziologie
- Dr. Mihaela Cirstea - Spitalul clinic de boli infectioase si tropicale prof. dr. VICTOR BABES
- Dr. Lia Popescu - Spitalul clinic de boli infectioase si tropicale prof. dr. VICTOR BABES
- Dr. Marilena Raileanu - Dispensarul de pneumoftiziologie sector 6 (Ambulatoriul de specialitate al Institutului MARIUS NASTA)
- Dr. Lavinia Butum - Dispensarul TBC sector 3 (Policlinica VITAN)
- Dr. Mirela Tudorache - Dispensarul TBC sector 3 (Policlinica VITAN)
Articole recomandate
- Totul despre cancerul pulmonar
- Cancerul pulmonar - cum poti recunoaste din timp simptomele?
- Indicatiile imunoterapiei in cancerul pulmonar
- Cancerul pulmonar poate fi vindecat, daca il depistezi la timp
- Rolul fumatulul si a expunerilor profesionale in aparitia cancerului pulmonar
- Care sunt simptomele precoce ale cancerului pulmonar?
- Cancerul pulmonar non-microcelular
- Cancerul pulmonar non-microcelular
- Hipertensiunea arteriala secundara - ucigasul discret si tacut