Cancerul pulmonar poate fi vindecat, daca il depistezi la timp
Despre cancerul pulmonar
SusCancerul pulmonar, dupa cum ii spune si numele, este un tip de cancer cu originea la nivelul plamanilor, organele vitale ale respiratiei. Cancerul se poate dezvolta intr-un singur plaman sau in ambii. Este cauza principala a deceselor prin cancer, la nivel mondial.
Cuprins articol
Tipuri de cancer pulmonar
SusCercetatorii impart acest cancer in 2 tipuri majore, in functie de aspectul celulelor tumorale la microscop. Deciziile cu privire la tratament vor fi luate in functie de acest aspect microscopic:
• Cancer cu celule mici. Cancerul pulmonar cu celule mici apare aproape exclusiv in randul fumatorilor inraiti si este mai putin intalnit decat al doilea tip.
• Cancer pulmonar fara celule mici. Acesta este de fapt un termen umbrela ce cuprinde mai multe tipuri de cancer: cu celule scuamoase, adenocarcinoame sau carcinomul cu celule mari.
Factori de risc
SusExista un numar de factori ce cresc riscul unei persoane de a dezvolta cancer pulmonar. Unii dintre acesti factori sunt controlabili, iar altii nu.
• Fumatul. Riscul de a dezvolta cancer pulmonar creste pe masura ce creste numarul de tigari fumate intr-o zi, dar si numarul anilor in care sunteti fumator. Renuntatul la fumat, indiferent de varsta, este cea mai buna metoda de a evita aparitia si/sau agravarea acestui tip de cancer.
• Expunerea la fum. Fumatul pasiv creste de asemenea riscul de boala, chiar daca nu sunteti fumator.
• Radioterapie anterioara. Daca ati trecut prin tratament cu radiatii la nivel toracic, pentru a trata alt tip de cancer, acest lucru poate creste riscul de afectare pulmonara.
• Expunerea la gaze, azbest si alte substante. Fiind substante carcinogene, acestea sunt periculos de inhalat in mod constant. Se pot gasi la locul de munca sau din cauza poluarii atmosferice. Expunerea la acestea este, totusi, controlabila si poate fi evitata.
• Istoricul familial de cancer pulmonar. Persoanele care au un parinte sau o alta ruda de gradul I diagnosticati cu acest tip de cancer, prezinta un risc mai mare de imbolnavire.
Semne si simptome
SusCancerul pulmonar nu da, de regula, semne si simptome in stadiile incipiente. Acestea apar atunci cand boala este deja in stadiu avansat, si includ:
• Tuse persistenta
• Tuse cu sange (hemoptizie)
• Tulburari de respiratie
• Durere toracica
• Pierdere neintentionata in greutate
• Pierderea apetitului
• Dureri musculare si osoase
• Dureri de cap (cefalee)
Optiuni de tratament
SusTratamentul pacientului va fi stabilit de medic, avand in vedere mai multe aspecte:
• Varsta, starea generala de sanatate si istoricul medical
• Tipul de cancer pulmonar
• Gradul de raspandire a tumorii
• Tolerana pacientului pentru anumite medicamente, proceduri si terapii
• Prognostic
• Parerea si preferintele pacientului
Din fericire, cancerul pulmonar descoperit devreme, in stadii incipiente, raspunde destul de bine la tratament, pacientul avand adevarate sanse la vindecare. Astfel, in functie de tipul si stadiul cancerului, acesta poate fi tratat prin chirurgie, chimioterapie, radioterapie sau o combinatie dintre acestea.
Interventie chirurgicala
SusChirurgia face parte din tratamentul cancerelor in stadii incipiente. Tipul de interventie chirurgicala depinde de localizarea tumorii la nivel pulmonar, de marimea acesteia si gradul de raspandire, dar si de starea generala de sanatate a pacientului. Multe operatii sunt efectuate printr-o incizie lunga, in partea laterala a toracelui, interventie numita toracotomie.
Tipuri de chirurgie:
• Rezectie segmentara: indepartarea unei parti mici din plaman.
• Lobectomie: indepartarea unui intreg lob pulmonar. (plamanul drept are 3 lobi, iar plamanul stang are 2 lobi).
• Pneumonectomie: indepartarea unui plaman intreg
• Rezectia bronsica: indepartarea unei portiuni de bronie, dupa care plamanul este reataat broniei ramase.
Bineinteles, riscurile chirurgicale sunt cu atat mai mari cu cat se indeparteaza o portiune mai mare din tesutul pulmonar, iar calitatea vietii scade semnificativ atunci cand pacientul dispune de un singur plaman. Totusi, este una dintre cele mai eficiente metode de tratament si vindecare a cancerului pulmonar.
Radioterapie
SusRadioterapia sau terapia prin radiatii foloseste radiatii inalte pentru a distruge celulele maligne si a micsora astfel tumora, cu posibilitatea de disparitie. Aceasta se poate folosi in combinatie cu chimioterapia, pentru un tratament mai eficient. Tratamentele prin radiatii sunt de obicei nedureroase si dureaza cateva minute, dar fiindca nu au specificitate pentru celulele maligne, se vor folosi materiale speciale de aparare a tesuturilor din jur, asemanatoare unor scuturi.
Chimioterapia
SusIn timp ce chirurgia si radioterapia se concentreaza asupra unei singuri parti din organism, chimioterapia circula in intreg corpul, traverseaza organele pana gaseste sursa celulelor maligne. De regula, acest tratament medicamentos se administreaza printr-o perfuzie intravenoasa. Chimioterapicele au proprietatea de a se lupta cu abilitatea celulelor tumorale de a creste si de a se reproduce. Chimioterapicele sunt si ele de mai multe tipuri, si astfel se aleg specific pentru fiecare pacient, de catre medicul specialist oncolog. Acestea pot fi combinate intre ele si cu alte clase de medicamente.
Terapie tintita
SusSubstantele medicamentoase folosite in terapia tintita sunt asemanatoare chimioterapicelor, in sensul ca traverseaza organismul catre celulele maligne. Pana astazi, acestea s-au dovedit eficiente doar in cancerul pulmonar fara celule mici.
Combinatiile de medicamente au diverse denumiri, in functie de ordinea in care sunt administrate substantele. Tratamentele neoadjuvante se refera la administrarea radioterapiei sau chimioterapiei inaintea interventiei chirurgicale. Acestea pot micsora tumora, fiind apoi mai usor de operat.
Chimioterapia sau radioterapia imediat dupa operatie se numeste tratament adjuvant. Scopul acestuia e de a distruge eventualele celule tumorale ramase dupa operatie, ce nu au putut fi indepartate chirurgical.
Imunoterapie
SusImunoterapia este o noua abordare ce foloseste medicamente si vaccinuri pentru a activa sistemul imun natural al pacientului, pentru ca acesta sa poata lupta mai bine cu boala. Trei medicamente din aceasta clasa au fost aprobate si sunt recomandate in tratamentul cancerului fara celule mici: pembrolizumab, atezolizumab, nivolumab.
Preventie
SusDesi nu exista o metoda sigura de preventie a acestui tip de cancer, exista numeroase lucruri pe care le puteti face:
• Nu fumati. Daca nu ati fumat niciodata, nu incepeti acum. Daca sunteti fumator, renuntarea la fumat este cel mai bun lucru pe care il puteti face, indiferent de varsta dumneavoastra si numarul de ani de cand sunteti fumator. Discutati cu medicul dumneavoastra despre diverse strategii de renuntat la fumat.
• Evitati fumatul pasiv. Daca locuiti sau lucrati cu un fumator, nu ezitati sa il rugati sa nu fumeze in aceeasi incapere cu dumneavoastra. Alegeti spatii speciale pentru nefumatori.
• Testati-va casa pentru scurgeri de gaze. Nevorbind de monoxidul de carbon, care este letal, exista numeroase gaze periculoase ce pot polua locuintele. Evitati substantele carcinogene atat acasa, cat si la locul de munca.
• Consumati multe fructe si legume. Alegeti o dieta sanatoasa si echilibrata, bogata in vitamine. Studiile arata ca suplimentele alimentare cu vitamine si alti nutrienti au imbunatatit calitatea vietii bolnavilor de cancer si au scazut riscurile acestora.
• Faceti miscare regulat. Orice tip de activitate sportiva va imbunatati sanatatea tesutului pulmonar si sanatatea generala per total, astfel ca va scadea riscul de a dezvolta cancer pulmonar.
Concluzie
SusCancerul pulmonar, oricat de infricosator ar parea, are sanse mari de vindecare, atunci cand este descoperit din timp. Optiunile de tratament sunt multiple si toate sunt eficiente, in cazul pacientilor cooperanti. Astfel, consulturile regulate la medic sunt cheia pentru a preveni si a descoperi din timp orice afectiune, pentru a ne asigura un prognostic bun.
Bibliografie:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lung-cancer/symptoms-causes/syc-20374620
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/lung-cancer
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pneumofiziologie
- Dr. Mihaela Cirstea - Spitalul clinic de boli infectioase si tropicale prof. dr. VICTOR BABES
- Dr. Verescu Octavian Paraschiv - Spitalul clinic de boli infectioase si tropicale prof. dr. VICTOR BABES
- Dr. Lia Popescu - Spitalul clinic de boli infectioase si tropicale prof. dr. VICTOR BABES
- Dr. Lavinia Butum - Dispensarul TBC sector 3 (Policlinica VITAN)
- Dr. Mirela Tudorache - Dispensarul TBC sector 3 (Policlinica VITAN)
Articole recomandate
- Screeningul pulmonar - instrument de diagnostic precoce al cancerului
- Cancerul colorectal recurent si metastatic
- Cancerul colorectal
- Cancerul mamar, metastatic sau recidivant
- Cancerul mamar
- Detectia mutatiilor cancerigene si evolutia cancerului
- 15 simptome sugestive pentru cancer pe care femeile adesea le ignora
- Ce este cancerul gastrointestinal?
- Cum poate fi depistat din timp cancerul testicular?
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului?