Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cancerul nazo-faringian - cauze, diagnostic, stadii

Actualizat la data de: 09 Aprilie 2024

Ce este cancerul nazo-faringian

Sus
Cancerul nazo-faringian - cauze, diagnostic, stadii

Cancerul nazofaringian, cunoscut si drept carcinom nazofaringian, este un tip rar de cancer din sfera ORL. Acesta afecteaza tesutul ce conecteaza portiunea posterioara a nasului si a cavitatii bucale, regiune numita nazofaringe sau rinofaringe. Rinofaringele este localizat deasupra cerului gurii, la baza craniului si are rol de filtrare a aerului respirat inainte ca acesta sa ajunga in caile aeriene.

Cuprins articol

  1. Ce este cancerul nazo-faringian
  2. Tipologie
  3. Prevalenta
  4. Semne si simptome
  5. Cauze
  6. Diagnostic
  7. Tratament
  8. Prognostic
  9. Concluzie
  10. Citeste pe aceeasi tema

Tipologie

Sus

Cancerul nazofaringian incepe sa se dezvolte atunci cand celulele cresc necontrolat, cu viteze foarte mari, transformandu-se in celule maligne ce se raspandesc catre ganglionii limfatici, ficat, plamani si oase. Intrucat exista mai multe tipuri de tesut in nazofaringe, fiecare poate da nastere unui tip diferit de cancer.

Subtipurile de cancer nazofaringian se clasifica in functie de celula afectata si includ:
1. Carcinom scuamos keratinizat sau tipul 1: celulele maligne sunt acoperite de keratina, o proteina regasita si in unghii si firul de par
2. Carcinom scuamos nekeratinizat sau tipul 2: celulele maligne nu sunt acoperite de keratina
3. Carcinom nediferentiat sau slab diferentiat sau tipul 3: celulele maligne au aspect ,,sanatos’’ atunci cand sunt vizualizate la microscop; acestea insa cresc si se raspandesc foarte repede

Prevalenta

Sus

Cancerul nazofaringian este unul dintre cele mai rare cancere, afectand 1 la 100.000 de pacienti. Este mai frecvent in Asia si Africa de Nord, iar varsta la care apare variaza semnificativ.

Semne si simptome

Sus

In majoritatea cazurilor, pacientii cu un cancer nazofaringian observa un nodul in gat, in regiunea posterioara.

Acesta poate fi si multiplu si nu este aproape niciodata dureros. Acest nodul apare atunci cand celulele maligne s-au raspandit la ganglionii limfatici vecini, care incep sa se tumefieze. Exista cateva semne de alarma, in fata carora pacientii trebuie sa mearga urgent la medic.

Acestea sunt:
• Tinnitus, sau senzatia de sunet continuu in urechi
Pierderea auzului
• Senzatie de plenitudine in ureche
Infectii ale urechii ce nu se vindeca
• Epistaxis (hemoragii nazale)
• Dificultati de deschidere a gurii
• Durere faciala
Amortire faciala
• Dificultati de respiratie sau vorbire

Multe dintre simptome sunt nespecifice si nu induc pacientului nevoia de a merge la medic, motiv pentru care acest cancer devine mai periculos. Simptomele ce tin de ureche apar din cauza unei comunicari directe intre nazofaringe si urechea medie.

Cauze

Sus

Expertii nu stiu exact ce cauzeaza un cancer nazofaringian. Exista insa cateva comportamente ce cresc sansele de a dezvolta un cancer cu aceasta localizare:
• Fumatul intens, timp de multi ani
• Consumul frecvent si constant de alcool
• Infectiile cu virusul Epstein-Barr, acelasi virus responsabil de mononucleoza.
• Dieta bogata in alimente sarate
• Expunerea la fum si praf in cantitati mari, pe perioade lungi de timp
• Istoricul familial de cancer in sfera ORL
• Sexul. Barbatii sunt de 3 ori mai susceptibili la a dezvolta acest cancer, decat femeile

Diagnostic

Sus

Daca medicul dumneavoastra crede ca aveti un cancer nazofaringian, va va pune intrebari cu privire la istoricul familial si va efectua un examen clinic.

Medicul specialist ORL este cel care poate examina, cu ajutorul instrumentelor de endoscopie, cavitatile principale ale capului si gatului: cavitatea nazala, nazofaringe, cavitatea bucala, orofaringele, ganglionii limfatici, urechea.

Alte teste utile in diagnostic includ:
• Testarea pentru virusului Epstein-Barr
• Biopsie din formatiunea tumorala vizibila
• Examinare CT sau PET-CT
• RMN
Odata stabilit diagnosticul, medicul ORL va colabora cu medicul oncolog pentru a stadializa cancerul. Astfel, stadiul cancerului determinat la diagnostic va dicta planul de tratament si prognosticul pacientului.

Stadiile sunt:
• Stadiul 1: tumora este avansata loco-regional, insa nu depaseste nazofaringele
• Stadiul 2: cancerul s-a raspandit la ganglionii limfatici dintr-o parte a gatului
• Stadiul 3: cancerul s-a raspandit la ganglionii limfatici din ambele parti ale gatului
• Stadiul 4: tumora s-a extins endocranian, in orbita sau glandele salivare si in regiuni indepartate ale organismului, prin metastaze

Prognosticul pacientului se inrautateste pe masura ce stadiul creste.

Tratament

Sus

Tratamentul depinde de stadiul cancerului, de comorbiditatile pacientului si de anatomia tumorii. Optiunile de tratament sunt:
• Radioterapia
Chimioterapia
• Combinatie dintre primele doua
• Terapia tintita
• Interventia chirurgicala

In unele cazuri, tumora nu poate fi rezecata chirurgical. In orice caz, interventia chirurgicala nu este intotdeauna prima si cea mai buna optiune de tratament, regiunea nazofaringelui fiind una dificil de accesat si operat.

Chimioterapia si radioterapia sunt de cele mai multe ori eficiente, in ciuda efectelor adverse cunoscute. In stadiile avansate, radio-chimioterapia se realizeaza in scop paliativ, pentru a ameliora simptomele si a imbunatati calitatea vietii pacientului.

Prognostic

Sus

Cancerul nazofaringian poate fi vindecat daca se descopera in stadii incipiente, inainte de raspandirea lui.

Din pacate insa, diagnosticul se stabileste in stadii avansate, cand prognosticul ramane rezervat. Procentele aproximative de supravietuire la 5 ani sunt de 82%, 72%, 49% pentru cancerul local, cancerul avansat regional si cancerul extins la distanta.

Rata de supravietuire este insa puternic influentata de caracteristicile pacientului, starea generala de sanatate si raspunsul la tratament, factori ce sunt foarte variabili.

Pentru a va imbunatati prognosticul, indiferent de stadiu, medicul va va recomanda cateva metode de ingrijire la domiciliu.

Acestea includ:
• Dieta sanatoasa si echilibrata
• Evitarea viciilor precum fumatul si consumul de alcool
• Consilierea psihologica si apelarea la suport de la familie si prieteni
• Respectarea tratamentelor prescrise de catre medic

Concluzie

Sus

Cancerul nazofaringian este un tip rar de cancer ce se dezvolta in tesutul nazofaringelui, regiunea ce uneste cavitatea nazala cu faringele. Prognosticul si tratamentul depind de stadiul in care este diagnosticat cancerul, de starea generala a pacientului si de modul in care raspunde la tratament. Fiind o regiune dificil de abordat, chirurgia nu este prima linie de tratament. Daca aveti factori de risc, discutati cu medicul dumneavoastra.

Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21661-nasopharyngeal-cancer
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nasopharyngeal-carcinoma/symptoms-causes/syc-20375529


Medici specialisti Oncologie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate