Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cancerul de stomac

Actualizat la data de: 12 Noiembrie 2018
Consultant medical:

Dr. Georgeta Vremes
Medic primar oncolog

Clinica: Life Memorial Hospital

Generalitati

Sus
Cancerul de stomac

Cancerul de stomac este localizat in stomac, sacul muscular situat in mijlocul partii superioare a abdomenului, imediat sub coaste.

In stomac ajung si raman alimentele pe care o persoana le mananca, iar apoi acestea sunt descompuse si digerate. Un alt termen pentru cancerul de stomac este cancerul gastric. Acesti doi termeni se refera cel mai adesea la cancerul de stomac, ce debuteaza de la nivelul celulelor producatoare de mucus din captuseala interioara a stomacului.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Stomacul
  3. Cauze
  4. Simptome
  5. Diagnostic
  6. Stadiile cancerului de stomac
  7. Tratament
  8. Citeste pe aceeasi tema

Stomacul

Sus

Stomacul este un organ cavitar, localizat in partea superioara a abdomenului, sub coaste, fiind o parte a sistemului digestiv. Produsele alimentare patrund din cavitatea orala in esofag si stomac, unde devin lichide, iar muschii din peretele stomacului imping lichidele in intestinul subtire.

Peretele stomacului are cinci straturi:

  • stratul interior sau mucoasa: sucurile produse de glandele stratului interior ajuta la digestia alimentelor. Cele mai multe tipuri de cancer de stomac debuteaza in acest strat.
  • submucoasa: acesta este un tesut de suport pentru stratul interior
  • stratul muscular: muschii din acest strat se contracta pentru a mesteca si zdrobi alimentele
  • subseros: aceata este tesutul de suport pentru stratul exterior
  • stratul exterior (seros): este stratul care acopera stomacul. Acesta mentine stomacul in pozitia sa.

Cauze

Sus

Cauza exacta a cancerului de stomac este necunoscuta, dar exista o serie de factori care pot creste riscul aparitiei bolii, inclusiv:

  • sexul - barbatii au un risc mai mare decat dublu de a dezvolta cancer de stomac decat femeile
  • rasa - rasa asiatica sau afro-americana poate creste riscul producerii cancerului de stomac
  • mostenirea genetica - anomaliile genetice si unele sindroame mostenite pot amplifica riscul
  • zona geografica - cancerul de stomac este mai frecvent intalnit in Japonia, Rusia si parti din America Centrala si America de Sud
  • grupa sanguina - persoanele care au grupa de sange A au un risc crescut
  • varsta inaintata - boala de stomac apare mai ales in jurul varstei 70-74, atat la barbati, cat si la femei
  • istoricul familial - poate dubla sau tripla riscul de cancer la stomac
  • factori prezenti in stilul de viata cum ar fi fumatul, consumul de alcool si o dieta saraca in fructe si legume, bogata in alimente sarate, afumate sau conservate cu nitriti, pot creste riscul aparitiei cancerului stomacal.
  • anumite conditii de sanatate, inclusiv gastrita cronica, anemia pericinoasa, polipi gastrici, metaplazie intestinala si o interventie chirurgicala anterioara

Simptome

Sus

Cancerul de stomac in fazele timpurii, deseori nu determina simptome. Pe masura ce cancerul se dezvolta posibil sa apara:

  • disconfort sau dureri in zona stomacului
  • dificultati la inghitire
  • greata si varsaturi
  • scaderea in greutate
  • senzatie de satietate sau balonare, dupa mese reduse cantitativ
  • varsaturi cu sange sau scaun cu sange.

Cel mai des, aceste manifestari nu sunt cauzate de cancer. Alte probleme de sanatate cum ar fi ulcerul sau infectia pot provoca aceleasi simptome. Orice persoana care sufera de aceste inconveniente ar trebui sa i le semnaleze medicului, astfel incat problemele sa fie diagnosticate si tratate cat mai devreme posibil.

Diagnostic

Sus

Medicul poate detecta deseori cancerul de stomac avansat prin efectuarea unui examen fizic. Specialistul poate depista ganglioni limfatici, un ficat marit, cantitati importante de fluide la nivel abdominal (ascita) sau noduli abdominali care pot fi resimtiti in timpul unui examen rectal.

Totusi, daca aveti simptome vagi, cum ar fi indigestia, pierderea in greutate, greata, pierderea poftei de mancare, ar putea fi recomandate teste de screening. Aceste investigatii pot include:

  • investigarea tractului gastrointestinal superior
  • gastroscopie si biopsie.

Stadiile cancerului de stomac

Sus

- stadiul 0: tumora este prezenta doar in mucoasa din interiorul stomacului. Acest stadiu poarta denumirea de carcinom in situ

- stadiul I: tumora a invadat doar submucoasa. Celulele canceroase pot fi depistate pana la nivelul ganglionilor limfatici 6. Sau tumora a invadat stratul muscular sau subseros. Celulele canceroase nu s-au extins la ganglionii limfatici sau alte organe.

- stadiul II: tumora a invadat doar submucoasa. Celulele canceroase s-au extins de la ganglionii limfatici de la 7 la 15. Sau tumora a invadat stratul muscular sau subseros. Celulele canceroase s-au extins de la ganglionii limfatici de la 1 la 6. Sau tumora a patruns in stratul exterior al stomacului. Celulele canceroase nu s-au extins la ganglionii limfatici sau alte organe.

- stadiul III: tumora a invadat stratul muscular sau subseros. Celulele canceroase s-au extins la ganglionii limfatici de la 7 la 15. Sau tumora a patruns in stratul exterior. Celulele canceroase s-au extins la ganglionii limfatici de la 1 la 15. Sau tumora a invadat organele invecinate, cum ar fi colonul, ficatul sau splina. Celulele canceroase nu s-au extins la ganglionii limfatici sau la organele mai indepartate.

- stadiul IV: celulele canceroase s-au extins la ganglionii limfatici mai mari de 15. Sau tumora a invadat organele din apropiere si cel putin un nodul limfatic. Sau celulele canceroase s-au raspandit la organele mai indepartate.

Tratament

Sus

Alegerea tratamentului depinde in principal de marimea si localizarea tumorii, stadiul bolii si starea generala de sanatate. Tratamentul pentru cancerul de stomac poate implica interventia chirurgicala, chimioterapie sau radioterapie. Probabil ca vi se pot recomanda mai multe tipuri de tratament.

Studiile clinice sunt o optiune importanta pentru persoanele aflate in orice stadiu de cancer la stomac. Echipa de medici va poate ajuta in stabilirea planului de tratament. Medicul poate recomanda consultul unui specialist gastroenterolog, chirurg, oncolog sau radiolog sau asistenta medicala de oncologie si un dietetician.

Echipa de ingrijire a sanatatii va descrie optiunile de tratament, rezultatele asteptate precum si posibilele adverse. Pentru ca tratamentul pentru cancer afecteaza de multe ori celulele si tesuturile sanatoase, efectele secundare sunt frecvente.

Inainte de a incepe tratamentul, adresati-va specialistilor legat de posibilele efecte secundare, cum sa preveniti si sa reduceti aceste efecte si modul in care tratamentul poate afecta activitatile dumneavoastra normale. Pacientul si echipa medicala vor colabora pentru a construi un plan de tratament care va satisface nevoile bolnavului.


Medici specialisti Oncologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate