Cancerul de colon si dieta
Generalitati
SusAsimilarea unei cantitati suficiente de calorii, pentru a va mentine puterea, este doar unul dintre aspectele dietei specifice pentru cancerul de colon. Este deosebit de important sa mancati sanatos, pentru a stimula sistemul imunitar si pentru a face fata unor posibile deficiente nutritionale.
Cancerele ataca atunci cand sistemul imunitar este slabit. Scopul dumneavoastra este acela de a consolida sistemul imunitar si de a va forma si mentine corpul sanatos, astfel incat celulele canceroase sa se dezvolte cu dificultate. Din fericire, cele mai multe tipuri de cancere raspund pozitiv la dieta.
Cuprins articol
Alimentatia pentru a preveni sau a lupta cu cancerul colorectal
SusDieta si nutritia corecta sunt instrumente vitale in lupta impotriva cancerului de colon. Acumularea de dovezi stiintifice privind aceste efecte benefice sustin adoptarea unei diete sanatoase, atat pentru prevenirea, cat si pentru tratarea cancerului colorectal. In general, recomandarile dietetice includ consumul scazut al grasimilor saturate si a sarii si, consumul unei varietati de fructe colorate si legume bogate in vitamine, minerale si antioxidanti.
O dieta sanatoasa ofera o multitudine de beneficii, dincolo de prevenirea cancerului de colon. Cu respectarea unor indicatii sanatoase simple puteti descoperi si alte beneficii pentru sanatate, inclusiv scadere in greutate si senzatie sporita de energie.
1. Consumati multe fructe si legume viu colorate.
2. Mancati peste proaspat de 1-3 ori pe saptamana.
3. Limitati consumul de carne rosie.
4. Evitati excesul de sare si grasimi saturate.
5. Mentineti o greutate sanatoasa si pastrati-va activi fizic.
6. Limitati consumul de alcool.
7. Evitati tutunul in orice forma.
Exista mai multe alimente despre care se cunoaste ca au in componenta antioxidanti si substante nutritive care lupta impotriva cancerului. Aceste super-alimente pot face parte deja din dieta dumneavoastra zilnica.
Modificarea stilului de viata ar trebui sa includa: mentinerea normala a greutatii corporale si efectuarea exercitiilor fizicie regulate, pentru a reduce riscul de obezitate.
Este recomandata diminuarea consumului de grasimi alimentare la mai putin de 30% din consumul caloric si cresterea aportului de fructe si legume proaspete, insotite de adaugarea a cel putin 25 de grame de fibre si grasimi protective omega-3 aflate in special in peste, nuci si ulei de canola.
Dieta este considerata un factor determinant in cresterea riscului de a dezvolta cancer colorectal. Desi este dificil sa se stabileasca ce componente ale dietei sunt cele mai importante pentru amplificarea acestui risc, exista dovezi care sugereaza o asociere puternica intre aportul crescut de carne rosie si grasimi si cancerul colorectal.
In timp ce consumul ridicat de grasimi animale este asociat cu cresterea riscului de a dezvolta cancer colorectal, consumul de peste gras si aportul scazut de grasimi pot reduce acest risc. Valorile ridicate ale colesterolului sunt corelate semnificativ cu dezvoltarea tumorilor canceroase. Obezitatea si lipsa activitatii fizice sunt de asemenea, asociate cu un risc crescut de cancer colorectal.
Pierderea in greutate
SusPentru pacientii cu cancer colorectal, mentinerea unei diete sanatoase este importanta pentru a rezista rigorilor impuse de tratamente si pentru a reduce severitatea efectelor secundare ale tratamentului, indiferent daca tratamentul inseamna interventia chirurgicala, chimioterapie, radioterapie sau o combinatie dintre acestea.
O dieta sanatoasa cuprinde: fluide, pentru a preveni deshidratarea, proteine, pentru a mentine masa musculara si pentru refacerea tesuturilor organismului; carbohidrati si grasimi, pentru a produce calorii care furnizeaza combustibilul necesar energiei in organism, precum si vitamine si minerale, pentru mentinerea unei functionalitati normale a corpului.
Starea de nutritie este masurata de greutatea corporala. Efectele secundare ale tratamentului care cauzeaza pierderea in greutate si un statut nutritional nesanatos includ: constipatie, diaree, oboseala, gaze si balonare, pierderea apetitului alimentar, greata, dureri la nivelul gatului si a gurii, modificari ale gustului, precum si senzatia de voma. Diagnosticarea cu cancer colorectal poate provoca de asemenea anxietate, iar tratamentul poate declansa dureri. Ambele aspecte pot duce de asemenea la pierderea in greutate.
Acizii grasi omega-3 s-au dovedit a fi benefici pentru tratarea neuropatiei si pentru cresterea apetitului pacientilor cu cancer. Aceste grasimi au proprietati protective impotriva cancerului, dar si a altor boli cronice. Acizii grasi omega-3 se gasesc in pestele gras (somon, hering, macrou), seminte de in si uleiuri de seminte de in, nuci, canola.
In ceea ce priveste prevenirea, bolnavii trebuie sa consume o multivitamina standard care contine in proportie de 100% cele mai multe minerale si vitamine necesare pentru o zi.
Fibrele alimentare au un efect protector asupra fiziopatologiei cancerului colorectal. Dietele bogate in legume si cereale bogate in fibre au demonstrat ca au o protectie importanta asupra cancerului colorectal fatal.
Fibrele par sa actioneze prin numeroase mecanisme protective: scad timpul de tranzit al fecalelor si reduc la minim contactul dintre substantele cancerigene si epiteliul colonului, contribuie la reducerea ph-ului fecalelor si genereaza pe termen scurt, acizi grasi cu lant. Anumiti acizi grasi cu lant pot proteja izolat, anumite celule. Dieta pare sa joace un rol important in protejarea epitelului colonului si in incidenta cancerului colorectal la populatia generala. Dietele bogate in grasimi si sarace in fibre au fost asociate cu un risc crescut de cancer colorectal.
Nutritia pentru cancerul de colon in timpul tratamentului
SusToate metodele de a trata cancerul de colon sunt puternice pentru organism. Desi aceste tratamente tintesc celulele canceroase care se multiplica rapid, pot fi afectate si distruse si celule sanatoase. Celulele sanatoase, care in mod normal se dezvolta si se divid rapid, cum ar fi cele de la nivelul cavitatii orale, tractului digestiv, parului sunt adesea afectate de tratamentele pentru cancerul de colon. Deteriorarea acestor celule sanatoase poate produce efecte secundare neplacute.
Efectele secundare ale tratamentului pentru cancerul de colon variaza de la o persoana la alta. Efectele secundare se vor produce in functie de partea tratata a corpului, tipul si durata tratamentului, precum si doza de tratament.
Unele probleme de alimentatie vor fi cauzate de tratamentul in sine. Alteori oamenii pot suferi de tulburari de alimentatie, din cauza grijilor, fricii si anxietatii provocate de boala. Greata si pierderea poftei de mancare sunt doua raspunsuri normale la senzatia de nervozitate sau teama. Aceste simptome pot sa se diminueze si chiar sa dispara pe masura ce tratamentul avanseaza si apar rezultatele asteptate.
Pe parcursul tratamentului este indicat sa comunicati cat mai mult cu medicul, pentru ca acesta sa va raspunda la intrebari si sa va ofere sugestii legate de mesele specifice, gustari, alimente si sa cunoasca orice tip de problema de alimentatie, de care ati putea suferi. Specialistii va pot ajuta si in cazul preferintelor culinare care reflecta diferite contexte culturale sau etnice.
Nu uitati ca nu exista reguli de nutritie dure sau care sa contribuie la vindecarea rapida. Unele persoane se pot bucura de alimente fara prea mari restrictii si au un apetit normal aproape pe intreg parcursul tratamentului pentru cancer. Alte persoane pot avea zile in care nu mananca aproape deloc. Uneori, chiar si gandul la alimente le pot face sa se simta rau.
Iata cateva lucruri pe care nu trebuie sa le uitati:
Cand puteti manca, cel mai bine ar fi sa savurati gustari cu suficiente proteine si calorii, in compozitia unor mese mici. Acestea va vor ajuta sa fiti puternici si impiedica tesuturile organismului sa se descompuna, ajuta la reconstruirea tesuturilor care ar putea fi afectate de tratamentul cancerului.
Multi bolnavi au observat ca apetitul lor este mai ridicat dimineata. Profitati de acest lucru si mancati mai mult in acea parte a zilei. Este chiar indicat ca principala masa a zilei sa fie luata mai devreme, decat sa fie necesara compensarea si inlocuirea alimentelor cu mese lichide mai tarziu, cand nu aveti pofta de mancare. Daca nu va simtiti bine, puteti manca unul sau doua alimente, pana va simtiti in stare sa mancati si altele.
In zilele in care nu mancati deloc nu va ingrijorati. Faceti ceea ce va place pentru a va simti mai bine. Anuntati medicul daca problema persista timp de mai multe zile. Incercati sa beti cat mai multe lichide, in special in zilele in care nu puteti manca. Apa este esentiala pentru functionarea normala a corpului, asa ca daca beti suficiente lichide, veti asigura organismului ceea ce are nevoie. Pentru majoritatea adultilor vor fi necesare 6-8 pahare de apa in timpul unei zile. Tineti la indemana o sticla cu apa, in timpul zilei, pentru a nu uita sa beti lichide.
Pentru a atenua diareea, bolnavii trebuie sa bea supe sau alte lichide clare, sa manance alimente sarace in fibre si grasimi, sa evite alimentele grele , fructele si legumele crude, condimentele puternice si cafeina.
Pentru ameliorarea flatulentei trebuie sa mancati incet, utilizati un pai si beti dintr-un pahar in loc de sticla. Nu consumati legume din familia crucifere, inclusiv broccoli, varza, fasole, oua, usturoi, ceapa sau alte alimente care contin fructoza si sorbitol. Evitati bauturile racoritoare cu acid. Pentru a atenua durerile de la nivelul gurii si gatului care pot fi experimentate in urma chimioterapiei, mancati alimente moi, cremoase si sosuri.
Evitati consumul de alimente foarte reci sau fierbinti, dar si al alimentelor crocante, acre, acide, sarate sau condimentate. Nu beti alcool sau cofeina.
Pentru a atenua modificarile gustului, bolnavii care suporta chimioterapie ar trebui sa consume bauturi sau alimente acre (cum ar fi limonada). Daca aveti gust metalic in gura, folositi tacamuri din plastic si beti bauturile cu paiul. Consumati alimente si bauturi, mai degraba reci sau la temperatura camerei.
Nutritia dupa tratament
SusToate recomandarile nutritionale pentru bolnavii care au urmat tratamentul pentru cancerul colorectal sunt opuse fata de cele recomandate in timpul tratamentului. Pe parcursul tratamentului, dieta este stabilita si in functie de efectele adverse ale unui pacient. Dupa tratament, pacientul trebuie sa aiba obiceiuri alimentare care ii vor ajuta sa isi mentina o stare buna de sanatate si sa previna reaparitia cancerului si a altor boli cronice, cum ar fi cele cardiovasculare, hipertensiune arteriala si diabet.
Se vor consuma multe fructe, legume, cereale integrale si se va limita aportul de grasimi nocive pentru organism, se vor introduce in dieta carnea slaba si produse lactate cu un continut redus de grasimi. De asemenea, se va evita ingestia de alcool. Pentru prevenirea cancerului, cantitatea recomandata de fructe, legume si cereale integrale este de zece portii in fiecare zi. Un fruct, o jumatate de cana de suc de fructe, o ceasca cu fructe conservate, o ceasca cu legume tocate - reprezinta o portie.
In ceea ce priveste nivelul de fibre, obiectivul este ca in dieta sa fie incluse 20 de grame pe zi. Aceste alimente asigura antioxidantii si fitochimicalele care protejeaza impotriva deteriorarii celulelor si previn cresterea tumorilor.
Pacientii ar trebui sa reduca total aportul de grasimi. Excesul de grasime provoaca acizi biliari, care ajung in intestin pentru ca grasimile sa fie digerate. Excesul de acizi biliari ar putea schimba tipul bacteriilor din intestin si va duce la deteriorarea celulelor si formarea tumorilor. Pacientii ar trebui sa manance carne slaba, cu putine grasimi, produse lactate dar si grasimi bune, cum ar fi acizii grasi omega-3.
Atat dieta, cat si exercitiul fizic intaresc sistemul de aparare al organismului si creaza un mediu ostil pentru celulele canceroase. Se vor face in fiecare zi minim 30 de minute de activitate fizica moderata.
Pot fi de ajutor suplimentele vitaminice si cele cu minerale?
SusMulte dintre persoanele care sufera de cancer de colon doresc sa stie daca vitaminele, mineralele sau alte suplimente dietetice (fitochimicalele) le vor ajuta sa-si intareasca sistemul imunitar si sa lupte contra cancerului. Este cunoscut faptul ca cei care adopta o nutritie sanatoasa pot face fata bolii si eventualelor efecte secundare.
Totusi, nu exista dovezi stiintifice ca suplimentele alimentare sau remediile pe baza de plante pot vindeca cancerul sau pot impiedica reaparitia acestuia.
Vitaminele si mineralele trebuie sa fie asimilate din alimente traditionale sanatoase. Prea multe vitamine sau minerale pot fi la fel de periculoase ca si deficitul acestora. Dozele mari de vitamine pot chiar sa impiedice actiunea tratamentului cancerului.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Oncologie
- Dr. Mircea Dragos Median - Spitalul clinic FILANTROPIA
- Dr. Mihai Lesaru - Institutul clinic Fundeni
- Dr. Mihaela Carmen Iftimie - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Radu Iulian Mitrica - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Renata Dediu -
Articole recomandate
- Schimbari in stilul de viata dupa tratamentul cancerului de colon
- Totul despre Endoscopia Digestiva Superioara
- Secretul unei vindecari eficiente in cazul infectiilor fungice ale unghiilor
- Recurenta cancerului de colon
- Terapii alternative pentru cancerul de colon
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Importanta depistarii precoce a cancerului de colon
- Cancerul de colon - dusman al unei lumi civilizate
- Alimente care previn cancerul de colon