Cancerul de colon - dusman al unei lumi civilizate
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati
SusCancerul de colon este un tip de cancer care debuteaza in intestinul gros (colon). Colonul este partea finala a tractului digestiv.
Cancerul de colon afecteaza de obicei adultii in varsta, desi poate aparea la orice varsta. De obicei, incepe ca aglomerari mici, necanceroase (benigne) de celule numite polipi care se formeaza in interiorul colonului. In timp, unii dintre acesti polipi pot deveni cancer de colon.
Polipii pot fi mici si pot produce putine, daca exista, simptome. Din acest motiv, medicii recomanda teste de screening regulate pentru a ajuta la prevenirea cancerului de colon prin identificarea si indepartarea polipilor inainte ca acestia sa se transforme in cancer.
Daca se dezvolta cancerul de colon, sunt disponibile multe tratamente pentru a ajuta la controlul acestuia, inclusiv interventii chirurgicale, radioterapie si tratamente medicamentoase, cum ar fi chimioterapia, terapia tintita si imunoterapia.
Cancerul de colon este uneori numit cancer colorectal, care este un termen care combina cancerul de colon si cancerul rectal, care incepe in rect.
Cuprins articol
Simptome
SusSemnele si simptomele cancerului de colon includ:
• O schimbare persistenta a obiceiurilor intestinale, inclusiv diaree sau constipatie sau o modificare a consistentei scaunului
• Sangerare rectala sau sange in scaun
• Disconfort abdominal persistent, cum ar fi crampe, gaze sau durere
• Senzatia ca intestinul nu se goleste complet
• Slabiciune sau oboseala
• Pierdere in greutate inexplicabila
Multi oameni cu cancer de colon nu prezinta simptome in stadiile incipiente ale bolii. Cand apar simptomele, acestea vor varia probabil, in functie de dimensiunea si localizarea cancerului in intestinul gros.
Cauze
SusMedicii nu sunt siguri ce cauzeaza majoritatea cancerelor de colon. In general, cancerul de colon incepe atunci cand celulele sanatoase din colon dezvolta modificari (mutatii) in ADN-ul lor. ADN-ul unei celule contine un set de instructiuni care ii spun unei celule ce trebuie sa faca.
Celulele sanatoase cresc si se divid intr-un mod ordonat pentru a va mentine corpul sa functioneze normal. Dar atunci cand ADN-ul unei celule este deteriorat si devine canceros, celulele continua sa se divida - chiar si atunci cand celulele noi nu sunt necesare. Pe masura ce celulele se acumuleaza, ele formeaza o tumoare.
Cu timpul, celulele canceroase pot creste pentru a invada si distruge tesutul normal din apropiere. Si celulele canceroase pot calatori in alte parti ale corpului pentru a forma depozite acolo (metastaze).
Factori de risc
SusFactorii care va pot creste riscul de cancer de colon includ:
-Varsta mai inaintata
-Un istoric personal de cancer colorectal sau polipi
-Afectiuni intestinale inflamatorii
-Sindroame mostenite care cresc riscul de cancer de colon
-Istoric familial de cancer de colon
-Dieta saraca in fibre, bogata in grasimi
-Un stil de viata sedentar
-Diabetul
-Obezitatea
-Fumatul si alcoolul
-Radioterapia pentru cancer
Preventie
SusScreeningul cancerului de colon
Medicii recomanda ca persoanele cu un risc mediu de cancer de colon sa ia in considerare screening-ul cancerului de colon in jurul varstei de 45 de ani. Dar persoanele cu un risc crescut, cum ar fi cei cu antecedente familiale de cancer de colon, ar trebui sa ia in considerare screening-ul mai devreme.
Exista mai multe optiuni de screening - fiecare cu propriile sale avantaje si dezavantaje. Discutati despre optiunile dvs. cu medicul dumneavoastra si impreuna puteti decide ce teste sunt potrivite pentru dvs.
Modificari ale stilului de viata pentru a reduce riscul de cancer de colon
Puteti lua masuri pentru a reduce riscul de cancer de colon facand schimbari in viata de zi cu zi:
• Mananca o varietate de fructe, legume si cereale integrale
• Bea alcool cu moderatie sau deloc
• Renunta la fumat
• Faceti sport in majoritatea zilelor saptamanii
• Mentineti o greutate sanatoasa
Diagnostic
SusScreening pentru cancerul de colon
Medicii recomanda anumite teste de screening pentru persoanele sanatoase, fara semne sau simptome, pentru a cauta semne de cancer de colon sau polipi de colon necancerosi. Gasirea cancerului de colon in stadiul sau incipient ofera cea mai mare sansa de vindecare. Medicii recomanda, in general, ca persoanele cu un risc mediu de cancer de colon sa inceapa screening-ul in jurul varstei de 45 de ani. Dar persoanele cu un risc crescut, cum ar fi cele cu antecedente familiale de cancer de colon sau mostenire afro-americana, ar trebui sa ia in considerare screening-ul mai devreme.
Diagnosticarea cancerului de colon
-Examen de colonoscopie
-Analize de sange
-Biopsie
Tratament
SusCele mai probabile tratamente sa va ajute depind de situatia dumneavoastra particulara, inclusiv de localizarea cancerului dumneavoastra, stadiul acestuia si alte probleme de sanatate. Tratamentul pentru cancerul de colon implica de obicei o interventie chirurgicala pentru a elimina cancerul. Alte tratamente, cum ar fi radioterapia si chimioterapia, ar putea fi, de asemenea, recomandate.
Care este prognosticul pentru persoanele cu cancer colorectal?
SusFiecare persoana este diferita si raspunde diferit la tratament. Cu toate acestea, cu un tratament prompt si adecvat, perspectivele pentru o persoana cu cancer colorectal sunt pline de speranta.
Rata de supravietuire a persoanelor cu cancer colorectal depinde de stadiul cancerului in momentul diagnosticarii si de raspunsul individului la tratament. In plus, multe descoperiri noi au potentialul de a imbunatati tratamentul cancerului colorectal, precum si prognosticul.
Mai multi factori determina cat de bine se va descurca o persoana dupa tratamentul pentru cancerul colorectal. Ei includ:
1. Stadiul cancerului: acesta este cel mai critic factor. Stadiul cancerului dumneavoastra atunci cand este diagnosticat ajuta la determinarea severitatii afectiunii. Stadiile inferioare (stadiile 0, I, II) sunt caracterizate de cancere care nu s-au raspandit la alte organe din organism sau la ganglionii limfatici. Rata de supravietuire scade cu cancerele cu stadii mai mari. Discutati cu medicul despre diferitele stadii ale cancerului colorectal pentru mai multe informatii.
2. Numarul de ganglioni limfatici implicati: sistemul limfatic este un sistem circulator care include o retea extinsa de vase limfatice si ganglioni limfatici. Sistemul limfatic ajuta la coordonarea functiei sistemului imunitar pentru a proteja organismul de substantele straine. Cu cat mai multe glande limfatice au fost afectate de cancer, cu atat este mai probabil ca cancerul dumneavoastra sa reapara. Chimioterapia este de obicei necesara in cazurile in care sunt implicati ganglionii limfatici.
3. Daca cancerul s-a raspandit la alte organe: Daca cancerul colorectal este avansat, acesta se poate raspandi la alte organe, cum ar fi ficatul sau plamanii. In acest caz, chimioterapie sau radiatii suplimentare pot fi necesare pentru a ajuta la intarzierea raspandirii ulterioare a cancerului.
4. Calitatea interventiei chirurgicale: efectuarea corecta a interventiei chirurgicale de catre un chirurg expert care a fost instruit in chirurgie colorectala. Acest lucru este deosebit de important pentru cancerele rectale, unde interventia chirurgicala este mai complicata.
Concluzie
SusMulti oameni care au avut cancer colorectal traiesc o viata normala. Tratamentele disponibile astazi ofera rezultate bune, dar este posibil sa aveti nevoie de mai multe tratamente sau de o combinatie de tratamente (chirurgie, chimioterapie, radiatii) pentru a avea cele mai bune sanse de a evita reaparitia cancerului. Nu uitati sa spuneti medicului dumneavoastra despre orice modificare a sanatatii dumneavoastra. Acest lucru il va ajuta sa decida daca aveti nevoie de alte teste de screening sau tratament.
Bibliografie:
1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/colon-cancer/symptoms-causes/syc-20353669
2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/150496
3. https://www.healthline.com/health/colon-cancer
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Gastroenterologie
- Dr. Mirela Stoian - Spitalul clinic de urgenta sf. PANTELIMON (fostul Spital 23 August)
- Dr. Andrei Haidar - Spitalul clinic COLENTINA
- Dr. Constantinescu Gabriel - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Teodor Badescu - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
- Dr. Dana Gabriela Moraru -
Articole recomandate
- Cancerul de colon - simptome si diagnostic
- Cancerul de colon si dieta
- Tratamentul cancerului de colon - combaterea efectelor secundare
- Stadiile cancerului de colon
- Diagnosticarea cancerului de colon
- Schimbari in stilul de viata dupa tratamentul cancerului de colon
- Prevenirea cancerului de colon
- Consumul de carne si cancerul de colon
- Recurenta cancerului de colon