Cancerul de col uterin - simptome, cauze, tratament
Dr. Andreea Vinca
Medic Oncologie Medicala
Clinica: Institutul Regional de Oncologie, Iasi
Ce este cancerul de col uterin
SusColul uterin este cea mai joasa portiune a uterului unei femei, conectand uterul cu vaginul. Cancerul de col uterin apare atunci cand celulele colului cresc anormal si invadeaza alte tesuturi si organe ale corpului.
Cand este invaziv, acest cancer afecteaza tesuturile mai profunde ale colului uterin si se poate raspandi in alte parti ale corpului (metastaze), in special la plamani, ficat, vezica, vagin si rect.
Cuprins articol
Cauzele cancerului de col uterin
SusCancerul de col uterin incepe cu modificari anormale ale tesutului cervical. Riscul de a dezvolta aceste modificari anormale este asociat cu infectia cu papilomavirus uman (HPV). In plus, contactul sexual precoce, mai multi parteneri sexuali si luarea contraceptivelor orale (anticonceptionale) cresc riscul de cancer de col uterin, deoarece duc la o expunere mai mare la HPV.
Formele de HPV, un virus ale carui tipuri diferite provoaca negi pe piele, negi genitali si alte modificari ale pielii, s-au dovedit ca duc la multe dintre modificarile celulelor cervicale care pot duce la cancer. Anumite tipuri de HPV au fost, de asemenea, legate de cancerele care implica vulva, vaginul, penisul, anusul, limba si amigdalele.
Materialul genetic care provine din anumite forme de HPV (subtipuri cu risc ridicat) a fost gasit in tesuturile cervicale care prezinta modificari canceroase sau precanceroase.
In plus, femeile care au fost diagnosticate cu HPV au mai multe sanse sa dezvolte un cancer de col uterin.
Fetele care incep activitatea sexuala inainte de varsta de 16 ani sau intr-un an de la inceperea perioadelor menstruale au un risc ridicat de a dezvolta cancer de col uterin.
Fumatul este un alt factor de risc pentru dezvoltarea cancerului de col uterin. Produsele chimice din fumul de tigara interactioneaza cu celulele colului uterin, provocand modificari precanceroase care, in timp, pot progresa spre cancer. Riscul de cancer de col uterin la fumatorii de tigari este de doua pana la cinci ori mai mare decat al populatiei generale.
Contraceptivele orale, in special daca sunt luate mai mult de cinci ani, pot creste riscul de cancer de col uterin, deoarece reduc utilizarea prezervativelor.
Un sistem imunitar slabit: Riscul de cancer de col uterin este mai mare la cei cu HIV sau SIDA si la persoanele care au fost supuse unui transplant, ceea ce duce la utilizarea de medicamente imunosupresoare.
Simptomele cancerului de col uterin
SusModificarile timpurii ale celulelor cervicale provoaca rareori simptome.
Cele mai frecvente semne includ:
♦sangerare vaginala intre perioadele menstruale
♦sangerare menstruala care este mai lunga sau mai grea decat de obicei
♦sangerare dupa actul sexual
♦durere in timpul actului sexual
♦secretie vaginala neobisnuita
♦sangerare vaginala dupa menopauza
In timp ce cancerul de col uterin avansat poate cauza urmatoarele simptome:
*oboseala excesiva
*dureri de picioare sau umflaturi
*dureri lombare.
Screening pentru cancerul de col uterin
SusGhidurile actuale pentru screeningul cancerului de col uterin sunt:
Femeile ar trebui sa inceapa screeningul cu testul Papanicolau la varsta de 21 de ani (screeningul nu este recomandat femeilor sub 21 de ani.)
Incepand cu varsta de 30 de ani, femeile au la dispozitie trei optiuni pentru screening:
*Un test Papanicolau la fiecare trei ani
*Co-testare cu test Pap si HPV, la fiecare cinci ani
*Un test HPV singur, la fiecare cinci ani
In functie de rezultatele testelor Papanicolau si / sau HPV, un furnizor de servicii medicale poate recomanda screeningul sau procedurile suplimentare, astfel incat unele femei pot fi examinate mai des.
Dupa varsta de 65 de ani, femeile mai mari de 65 de ani care au avut un screening prealabil adecvat si nu sunt altfel expuse unui risc ridicat pot opri screeningul. De asemenea, femeile care au prezentat o histerectomie (cu indepartarea colului uterin) nu trebuie sa fie examinate, cu exceptia cazului in care au antecedente de leziuni precanceroase de grad inalt.
Diagnosticul pentru cancerul de col uterin
SusDaca rezultatele testului de screening sugereaza ca exista simptome de cancer, pacienta va fi trimisa la un specialist pentru teste suplimentare.
Testele obisnuite pentru diagnosticarea cancerului de col uterin sunt:
Colposcopia
O colposcopie identifica unde se afla celulele anormale in colul uterin si cum arata. Un tub este introdus in vagin, pentru ca medicul sa poata vedea colul uterin si vaginul printr-un colposcop, un instrument care mareste zona, ca binoclul.
Biopsie, biopsie conica sau excizie
O biopsie este atunci cand medicul scoate un anumit tesut de pe suprafata colului uterin si il trimite la laborator pentru examinare la microscop. Biopsia se poate face in timpul colposcopiei.
Se utilizeaza o biopsie conica in cazul in care exista celule glandulare anormale in colul uterin sau daca se suspecteaza cancer in stadiu incipient.
Tratament pentru cancerul de col uterin
SusDaca se detecteaza cancer de col uterin, acesta va fi stadializat, de la stadiul 0, ceea ce inseamna ca celulele anormale se gasesc doar in stratul de suprafata al celulelor care aliniaza colul uterin pana la stadiul IV, ceea ce inseamna ca cancerul s-a raspandit la organele din apropiere, cum ar fi vezica sau rectul sau eventual alte organe. Aceasta ajuta medicii sa planifice cel mai bun tratament.
Tipuri de tratament
Tratamentul depinde de stadiul bolii. Pentru boala precoce si non voluminoasa (mai mica de 4 cm), tratamentul este chirurgical, uneori cu chimioradioterapie dupa aceea.
Daca tumora este mica, poate fi suficienta o biopsie conica; in unele cazuri este necesara histerectomia (indepartarea chirurgicala a uterului).
Pentru boala avansata local, se utilizeaza o combinatie de radioterapie si chimioterapie.
Pentru boala metastatica, tratamentul este doar chimioterapie sau ingrijire paliativa.
Prevenirea cancerului de col uterin
SusVaccinul HPV: Un vaccin impotriva tipurilor specifice de HPV care provoaca aproape toate tipurile de cancer de col uterin. Daca v-ati vaccinat impotriva HPV, ar trebui sa faceti primul screening la 25 de ani si apoi la fiecare cinci ani.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Oncologie
- Dr. Mircea Dragos Median - Spitalul clinic FILANTROPIA
- Dr. Mihai Lesaru - Institutul clinic Fundeni
- Dr. Mihaela Carmen Iftimie - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Renata Dediu -
- Dr. Dan Corneliu Jinga -
Articole recomandate
- Cancerul de col uterin este curabil daca este detectat devreme
- RMN Spectroscopie Cerebrala
- Cancerul de col uterin: cand este contraindicata conizatia
- Dr. Eugen CANE, medic primar obstetrica-ginecologie, ne vorbeste despre canc ...
- Screeningul cancerului de col uterin
- Chisturile pe colul uterin
- Chisturile maligne si benigne pe col uterin
- Cancerul ovarian - cauze si simptome ascunse. Nu le ignora!
- Oboseala constanta - cauze posibile
Citeste pe aceeasi tema
- Cancerul de col uterin. Simptome si tratament
- Cancerul de col uterin – posibilitati de diagnostic
- Displazia cervicala (Displazia de col uterin), cancer de col uterin si Infectia cu virusul papiloma uman
- Cancerul de col uterin – posibilitati de diagnostic precoce
- Displazia cervicala, cancer de col uterin si Infectia cu virusul papiloma uman