Cancerul asociat implantului mamar
Ce este cancerul asociat implantului mamar
SusCancerul asociat implantului mamar este un tip de cancer din categoria limfoamelor, mai exact un limfom anaplastic cu celule mari. Acesta este o forma rara de limfom si de cancer in general, ce apare cu prevalenta crescuta in randul pacientelor ce au trecut printr-o operatie estetica de augumentare mamara.
Cuprins articol
Cum se manifesta
SusAcesta nu este un cancer mamar propriu-zis, ci este un cancer al sistemului imun. Nu se dezvolta din celulele tesutului mamar, ci din limfa si tesutul cicatriceal format in jurul implantului.
Cancerul asociat implantului mamar are de regula o crestere lenta, iar tratamentul este chirurgical.
Prevalenta
SusAsociatia FDA urmareste cazurile de cancer asociat implantului mamar la nivel global. Ultimele date inregistrate din anul 2020 arata 733 de cazuri cunoscute, dintre care 36 de decesuri. Acest lucru se traduce intr-un risc foarte mic de a face acest cancer, raportat la milioanele de paciente ce au implant mamar.
Acest tip de cancer este diagnosticat mai frecvent in randul pacientelor ce au implanturi vechi, neschimbate, care erau confectionate din materiale ce predispun la fibroza, asa numitele implanturi texturate.
Semne si simptome
SusCele mai comune simptome includ cele ce tin de aspectul sanilor, si anume modificarea formei si a dimensiunii acestora.
De regula, femeile observa prima data ca unul dintre sani este mai voluminos decat celalalt, sau ca acestia au forma diferita. Semnele si simptomele pot aparea incepand cu un an dupa operatia de augumentare mamara cu implant, pana la multi ani mai tarziu.
In medie, pacientele raporteaza aparitia simptomelor la 8 ani de la operatie.
Simptomele includ:
• Cresterea in dimensiune sau tumefierea unui san
• Intarirea sanului
• Aparitia unor noduli la nivelul sanului/ sub brat
• Durere la nivelul sanului
• Roseata sau eruptie cutanata la nivelul sanilor (rar)
Cauze
SusMedicii nu sunt cu totul siguri de ce pacientele cu implanturi vechi, texturate, fac mai frecvent acest tip de cancer. O cauza posibila este infectia cronica dezvoltata in tesutul din jurul implantului, ce stimuleaza sistemul imun pana la aparitia celulelor maligne, care se divid si cresc necontrolat.
In jurul implantului, in special in jurul celor texturate, se formeaza o anumita cantitate de tesut fibros, care este un tesut cicatriceal nefunctional. Sistemul imun participa prin celulele sale la producerea acestui tesut, moment in care se pot forma celulele maligne, tumora maligna si implicit cancerul de tip limfom anaplastic cu celule mari.
Tesutul fibros din jurul implantului este denumit adesea ,,capsula fibroasa’’.
Se considera ca exista si o componenta genetica in ceea ce priveste acest limfom. Astfel unele paciente sunt mai susceptibile decat altele.
Metode de diagnostic
SusMedicul oncolog este cel ce se ocupa de diagnosticul final si de recomandarile de tratament. Medicul generalist sau medicul chirurg estetician este insa cel cu care veti avea, mai probabil, primul contact. Medicul va face anamneza, ce consta in cateva intrebari cu privire la patologia actuala si la istoricul medical, dupa care va face un examen complet.
Examenul fizic poate ridica suspiciunea de limfom anaplastic asociat implantului mamar, moment in care medicul cere cateva examinari paraclinice:
Teste imagistice: ecografia mamara este de regula prima examinare efectuata. Aceasta evidentiaza tumefierea ganglionilor limfatici si prezenta de lichid in jurul implantului. Daca ecografia nu este clara, se va realiza o examinare RMN ce ofera mai multe detalii.
Biopsia: daca testele imagistice identifica un lichid in exces, medicul va realiza o biopsie pe ac, de la acest nivel. Un ac subtire este inserat in tesutul suspicionat, iar proba prelevata este analizata ulterior in laborator, pentru a identifica celule maligne
Teste de laborator. Analizele complete de sange si examenul de urina vor fi realizate la toti pacientii. Analiza lichidului peri-implant va cuprinde examinarea microscopica si dozarea unor biomarkeri speciali, specifici pentru acest tip de cancer sau alte patologii posibile.
Tratament
SusDaca medicul dumneavoastra stabileste diagnosticul de limfom anaplastic asociat implantului mamar, acesta va va recomanda un consult oncologic, iar medicul oncolog se va ocupa mai departe de tratamentul acestui cancer. Consulturile oncologice vor fi regulate si frecvente, pentru ca medicul sa va monitorizeze boala si tratamentul. Examinarea de tip PET CT poate fi recomandata pentru a evalua gradul de raspandire a cancerului.
Tratamentul principal si cel mai eficient este operatia de indepartare a implantului mamar. Medicul chirurg estetician poate indeparta implantul, alaturi de tesutul fibros adiacent si orice formatiuni nou-formate. Aceasta operatie poate fi singurul tratament necesar, in special daca patologia se afla in stadiu incipient.
Riscul de recidiva a cancerului creste atunci cand capsula fibroasa a sanului nu a fost indepartata complet. In aceste cazuri, operatia va fi acompaniata si de alte tratamente, pentru a asigura distrugerea totala a celulelor maligne.
Optiunile aditionale de tratament includ:
Radioterapia. Aceasta utilizeaza raze de energie pentru a distruge celulele maligne. Se realizeaza de regula timp de cateva zile pe saptamana, cateva saptamani la rand
Chimioterapia. Aceasta implica o varietate de medicamente speciale, chimioterapice, ce distrug celulele canceroase. Se pot recomanda combinatii diferite de chimioterapice, in functie de toleranta pacientului si evolutia sa
Pentru pacientii la care operatia a fost suficienta si intreaga capsula indepartata, acestia vor reveni la consult la fiecare 3-6 luni, timp de cativa ani. O examinare CT se va realiza la fiecare 12 luni, pentru a identifica semne de recidiva.
In cazul in care urmati si radioterapia sau chimioterapia, programul de consulturi si supraveghere ulterioara depinde de progresia sub aceste tratamente.
Preventie
SusAceasta patologie nu poate fi prevenita daca ati avut deja o operatie de augumentare mamara. Singura metoda de a preveni complet acest cancer este prin evitarea implantului mamar, ceea ce nu este intotdeauna posibil.
Autoexaminarea lunara a sanilor, precum si examinarile anuale precum mamografia, ajuta insa la identificarea din timp a limfomului si astfel la prevenirea raspandirii acestuia.
Prognostic
SusPrognosticul pacientelor cu acest limfom se imbunatateste considerabil atunci cand este identificat precoce, cand operatia reuseste sa indeparteze intreaga capsula si cand ingrijirile post-tratament sunt potrivite si constante.
Pentru majoritatea pacientelor, acest cancer ramane limitat la capsula fibroasa din jurul implantului mamar. La pana la 5% dintre paciente insa, cancerul se raspandeste dupa capsula, ceea ce ofera un prognostic mai rezervat.
Cand ar trebui sa mergeti la medic
SusDaca aveti un implant mamar si observati orice modificare la nivelul sanilor, mergeti cat mai curand la medic. Nu este nevoie sa apelati de la inceput la un medic oncolog, caci medicul generalist sau medicul chirurg estetician are competentele necesare pentru a stabili diagnosticul si pentru a va indruma mai departe.
Concluzie
SusLimfomul anaplastic asociat implantului mamar este un cancer al sistemului imun, nu un cancer mamar, ce apare la un numar redus dintre pacientele cu implanturi.
Majoritatea cazurilor au fost asociate cu implantul de tip texturat. Daca este identificata si tratata la timp, aceasta patologie poate fi vindecata, iar prognosticul pacientelor este unul bun pe termen lung.
Bibliografie
https://www.plasticsurgery.org/patient-safety/breast-implant-safety/bia-alcl-summary
https://www.uptodate.com/contents/breast-implant-associated-anaplastic-large-cell-lymphoma
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Oncologie
- Dr. Mircea Dragos Median - Spitalul clinic FILANTROPIA
- Dr. Catalin George Jianu - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Conf. dr. Alexandru Blidaru - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Mihaela Carmen Iftimie - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Renata Dediu -
Articole recomandate
- Stadiile cancerului mamar si importanta testelor pentru a-l descoperi la timp
- Bolile cardiovasculare, cauze si factori de risc
- Cum poti restabili aspectul sanatos al unghiilor
- Cauze anatomice de infertilitate - Uter
- Grosimea endometrului
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Alaptarea
- Activitatea fizica creste sansele de prevenire a cancerului de san
- Remedii naturale pentru cancerul de san