Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cancerul amigdalian, cel mai frecvent tip de cancer al orofaringelui

Actualizat la data de: 08 Mai 2024

Ce este cancerul amigdalian

Sus
Cancerul amigdalian, cel mai frecvent tip de cancer al orofaringelui

Cancerul amigdalian apare atunci cand celulele de la nivelul amigdalelor incep sa creasca necontrolat si exagerat, formandu-se tumori maligne amigdaliene. Amigdalele palatine sunt localizate la jonctiunea dintre cavitatea bucala si faringe, cancerul amigdalian fiind cel mai frecvent tip de cancer al orofaringelui.

Chiar si pacientii care au avut o amigdalectomie pot dezvolta cancer amigdalian, datorita tesutului si celulelor restante in urma operatiei.

Cuprins articol

  1. Ce este cancerul amigdalian
  2. Prevalenta
  3. Semne si simptome
  4. Cauze
  5. Diagnostic
  6. Tratament
  7. Recuperare si prognostic
  8. Preventie
  9. Cand ar trebui sa mergeti la medic
  10. Concluzie
  11. Citeste pe aceeasi tema

Prevalenta

Sus

Cancerul amigdalian poate aparea la orice varsta, insa este mai comun in randul persoanelor cu varsta de peste 50 de ani. Persoanele de sex masculin sunt de 3-4 ori mai susceptibile la a dezvolta acest cancer, incidenta fiind estimata la 1 din 60. In randul femeilor, sansele sunt de 1 la 140.

Semne si simptome

Sus

Unele dintre cele mai comune simptome ale cancerului amigdalian includ:
• Aparitia unui nodul vizibil si/sau palpabil la nivelul gatului
• Un ulcer ce nu se vindeca, in portiunea posterioara a gatului
Saliva cu sange
• Durere la nivelul gurii
• Cresterea in volum a unei amigdale
• Durere la nivelul urechii
• Dificultati de inghitire, vorbire sau mestecare
Halitoza (respiratie urat-mirositoare)

Aceste simptome pot aparea tardiv si pot fi deseori considerate nespecifice, nesemnificative pentru pacient. Astfel prezentarea la medic este intarziata.

Cauze

Sus

La fel ca si orice alt cancer, cancerul amigdalian apare din cauza unor modificari ADN ale celulelor din amigdala palatina.

Desi exista unii factori de risc pentru infectia cu HPV, fumatul si consumul de alcool, cauza exacta nu poate fi cunoscuta. Pacientii cu imunitate suprimata precum cei diagnosticati cu HIV sau care au suferit un transplant de organ, dezvolta mai des acest cancer.

Diagnostic

Sus

Pacientii se prezinta de regula la medicul de familie pentru simptome diverse, sau tumora poate fi descoperita incidental in timpul unui consult de rutina. Examinarea completa a cavitatii bucale si a amigdalelor este necesara pentru a ridica suspiciunea unei tumori maligne.

Medicul specialist ORL este cel ce poate examina toate aceste cavitati, evaluand inclusiv cavitatea nazala, faringele si urechea. Evaluarea tuturor sinusurilor si cavitatilor din sfera cap-gat este necesara atat pentru excluderea altor cauze, cat si pentru a determina gradul de extindere a cancerului amigdalian.

Odata suspicionat un cancer cu punct de plecare amigdalian, medicul va cere cateva teste paraclinice:
• Teste imagistice. Acestea vor vizualiza tumora, vor permite masurarea ei si identificarea structurilor invadate. Cele mai comune si eficiente sunt CT-ul, PET-CT-ul si RMN-ul.

• Biopsia si examenul histopatologic. Pentru a confirma diagnosticul si pentru a putea stadializa cancerul, este nevoie de analiza histologica a unui fragment de tumora. Biopsia se realizeaza prin aspirarea catorva celule tumorale ce vor fi ulterior analizate la microscop.

Analize de sange. Analizele complete de sange sunt necesare pentru a evalua starea generala de sanatate a pacientului, astfel incat tratamentul ales sa fie optim.

Tratament

Sus

Exista cateva optiuni diverse de a trata cancerul amigdalian.

Tratamentul se alege in functie de stadiul cancerului: dimensiunea tumorii, invazia ganglionara, invazia structurilor din jur, prezenta sau absenta metastazelor in alte organe. Desi medicul ORL-ist este cel ce stabileste diagnosticul, medicul specialist oncolog este intotdeauna implicat in procesul de stadializare si de alcatuire a planului de tratament.

Optiunile posibile includ:
• Radioterapie. Un tratament ce utilizeaza radiatii tintite in celulele tumorale, avand rol in distrugerea lor. Radioterapia poate fi aplicata in cancerul amigdalian in stadiu incipient, inainte de operatie. Se poate realiza si dupa operatie pentru a distruge orice celule tumorale ramase.

• Chimioterapie. Chimioterapia este un tratament sistemic clasic in oncologie, aceasta bazandu-se pe medicamente ce lezeaza celulele. Se foloseste deseori in combinatie cu radioterapia sau intervetia chirurgicala.

• Interventia chirurgicala. Daca radioterapia si chimioterapia nu sunt suficiente, operatia devine necesara. Aceasta se realizeaza endoscopic sau prin abord deschis, in functie de fiecare caz. O tehnica noua este operatia robotica transorala, cu ajutorul careia se pot opera si cancerele avansate in locuri greu accesibile.

Chimioterapia si radioterapia dau deseori efecte secundare, insa beneficiul depaseste riscurile. Pacientii trebuie insa informati asupra unor semne si simptome, intrucat acestea apar in contextul tratamentului, sunt pe termen scurt si nu indica recidiva sau complicatiile.

Cele mai comune efecte includ:
• Voce ragusita
• Gura uscata
• Modificari de pigment ale pielii
• Pierderea gustului
• Aparitia de ulceratii sau afte bucale si faringiene
• Fatigabilitate si slabiciune generalizata

Recuperare si prognostic

Sus

Timpul de recuperare depinde de cativa factori, inclusiv de severitatea afectiunii si de capacitatea organismului de vindecare.

Pacientii ce beneficiaza de interventie chirurgicala robotica au de regula cea mai rapida recuperare, de cateva saptamani. Radioterapia si chimioterapia se desfasoara la randul lor pe parcursul a catorva saptamani. Recuperarea completa poate dura pana la cateva luni.

Echipa medicala multidisciplinara va va oferi informatii cu privire la prognostic din timp, astfel incat sa va puteti accepta diagnosticul si sa alegeti tratamentul recomandat de catre specialisti. Daca tumora este descoperita in stadiu incipient, rata de curabilitate este foarte mare.

Daca diagnosticul se pune insa in stadii avansate, atunci cand tumora a invadat alte structuri, prognosticul devine rezervat. Din acest motiv este esential sa mergeti la medic inca de la primele simptome.

Statistic, cancerul amigdalian este foarte rar fatal. Tratamentul are rate bune de succes, iar supravietuirea la 5 ani este mai mare decat in cazul altor cancere (80-90%). Acestea sunt insa doar date statistice si nu se pot aplica la toti pacientii.

Preventie

Sus

Desi cancerul nu poate fi intotdeauna prevenit, puteti sa va reduceti riscul prin:
• Nu fumati si nu utilizati produse cu tutun
• Protejati-va de infectia HPV prin testare regulata, protejarea in timpul actului sexual si administrarea vaccinului anti-HPV.
• Mergeti la consulturi ORL chiar si in lipsa simptomelor

Cand ar trebui sa mergeti la medic

Sus

Daca aveti simptome ale cavitatii bucale sau ale faringelui, solutia ideala este sa mergeti la un consult ORL sau cel putin la medicul de familie.

Majoritatea patologiilor sunt benigne, insa preventia este mai usoara decat tratamentul unui cancer amigdalian. Daca sunteti deja diagnosticat si va aflati sub tratament, mergeti la medicul dumneavoastra oncolog sau ORL daca simtiti ca ceva nu este in regula in ciuda tratamentului.

Concluzie

Sus

Cancerul amigdalian este un cancer al orofaringelui, cu originea in amigdalele palatine. Afecteaza mai frecvent barbatii si este influentat de fumat, consum de alcool si infectia HPV. In prezenta tratamentului precoce, prognosticul este foarte bun, insa acest lucru variaza de la pacient la pacient si depinde de numeroase aspecte. Mergeti la un consult ORL daca observati semne si simptome sugestive, ingrijoratoare.

Bibliografie
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tonsil-cancer/symptoms-causes/syc-20367939
https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/head-neck-cancer/tonsil/about


Medici specialisti ORL

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate