Aparatul medical din Galati la care s-au constatat scurgeri radioactive a fost repus in functiune
Stire medicala
Aparatul de cobaltoterapie de la Spitalul Judetean de Urgenta din Galati a fost repus in functiune, joi, la o luna de la incidentul radioactiv in urma caruia a fost inchis, iar bolnavii de cancer din Galati si din judetele invecinate au revenit la tratament, transmite corespondentul NewsIn.
"Piesa de care aveam nevoie pentru repornirea aparatului de cobaltoterapie a sosit luni (16 martie, n.r.), a fost montata, iar astazi (joi, n.r.) aparatul a fost repus in functiune", a declarat, joi, directorul Directiei Judetene de Sanatate Publica, dr. Costinela Georgescu.
Piesa, comandata in Canada, a costat 53.000 de lei si a fost platita cu fonduri de la Ministerul Sanatatii. Cheltuielile de transport ale piesei din Canada in Romania, evaluate la 35.000 de lei, au fost suportate de autoritatile sanitare de la Galati.
Ca urmare a repornirii aparatului de cobaltoterapie, bolnavii de cancer din judetele Galati, Braila, Tulcea, Vrancea si Vaslui si-au reluat tratamentul oncologic la Galati. Este vorba de 60 de pacienti, programati in doua ture - dimineata si dupa-amiaza - la care se adauga alti 100 aflati pe lista de asteptare. In ultimele 30 de zile, timp in care aparatul de cobaltoterapie de la Galati a fost oprit, ei au fost trimisi la tratament la clinici de specialitate din tara, cei mai multi preferand centre apropiate, precum Bucuresti si Iasi.
Vechi de cinci ani, aparatul de cobaltoterapie din Laboratul de Radioterapie al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta "Sf. Apostol Andrei" din Galati a fost inchis la jumatatea lunii februarie din cauza unor scurgeri radioactive minore. Incidentul a fost monitorizat de medicii si de asistentii Laboratorului de Radioterapie si cercetat de expertii de la Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare si de la Igiena Radiatiilor. In urma masuratorilor, s-a constatat ca nu exista risc de iradiere.
Acum, oficialii Directiei de Sanatate Publica de la Galati fac lobby pe langa Ministerul Sanatatii pentru alocarea de fonduri in scopul dotarii Spitalului Judetean cu un accelerator de particule mediu. Un asemenea aparat ar putea eficientiza tratamentul bolnavilor de cancer, insa este foarte scump. Potrivit directorului DSP Galati, dr. Costinela Georgescu, un accelerator de particule mediu costa 1,5 milioane de euro, iar achizitia lui trebuie sa fie inclusa in strategia Ministerului Sanatatii de dotare cu aparatura de inalta performanta.
Articole recomandate
- Ameteala care apare brusc (vertij- manevra Epley)
- Top 10 urgente medicale si tratamentul lor
- Managementul greturilor si varsaturilor la pacientii oncologici
- Imunoterapia oncologica moderna in tratarea cancerelor solide la pacientii a ...
- Impactul medicatiei oncologice asupra inimii
- Urgentele oncologice
- Imunoterapia in oncologie
- Terminologie in domeniul oncologiei
- Acupunctura in afectiunile oncologice
Citeste pe aceeasi tema
- Tipuri de aparate dentare si situatiile in care sunt recomandate
- Dr. Andreea Ciubotaru, medic primar oftalmolog: “Persoanele care lucreaza in fata computerului clipesc de 5 ori mai rar!”
- De ce apar eructatiile? Afla principalele cauze care determina aparitia acestora
- Medicamentele pentru dureri eliberate fara prescriptie medicala si riscul pe care acestea le implica
- Semnele care arata ca ai nevoie de un aparat dentar