Analiza mucusului din tractul respirator poate depista din timp cancerul pulmonar
Stire medicala
Cercetatorii Universitatii Maryland din SUA au descoperit o forma mult mai simpla de diagnosticare a cancerului pulmonar decat tomografia computerizata.
Oamenii de stiinta cred ca anumiti biomarkeri din sputa prelevata de la nivelul tractului respirator sunt suficienti pentru depistarea unei tumori pulmonare maligne.
Cancerul pulmonar se numara printre principalele cauze de deces la nivel mondial. Tratamentul administrat in faza incipienta a bolii, inainte de aparitia simptomelor, este o conditie de baza pentru cresterea sanselor de supravietuire.
Tomografia computerizata este folosita in prezent pentru stabilirea diagnosticului timpuriu, insa este costisitoare si ofera uneori rezultate eronate (identifica frecvent leziuni care se dovedesc a nu fi canceroase).
Oamenii de stiinta americani au testat o metoda non-invaziva de diagnostic, ce presupune prelevarea de mucus (sputa) din tractul respirator si analizarea biomarkerilor care pot indica daca s-a dezvoltat sau nu o tumora maligna la nivelul aparatului respirator.
In studiul derulat de savantii americani, metoda s-a dovedit a fi eficienta in distingerea tumorilor benigne de cele maligne in 80% din cazuri.
Articole recomandate
- Cancerul pulmonar cu celule mici (microcelular)
- Optiuni terapeutice in cancerul pulmonar
- Cancerul pulmonar
- Cancerul pulmonar poate fi vindecat, daca il depistezi la timp
- Cancerul pulmonar, ucigasul nr. 1
- Rolul fumatulul si a expunerilor profesionale in aparitia cancerului pulmonar
- Analize utile in diagnosticarea cancerului si metode de preventie
- Care sunt simptomele precoce ale cancerului pulmonar?
- Cancerul pulmonar non-microcelular