Adevarul despre telefoanele mobile si riscul de cancer
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Clinica: Spitalul Municipal Campina
Telefoanele mobile si riscul de cancer
SusIn utimii ani, telefoanele mobile au fost asociate cu cresterea riscului instalarii cancerului cerebral sau a cancerului in gat, fara sa fie aduse pana in prezent dovezi concludente in acest sens.
In anul 2011, Agentia Internationala de Cercetare a Cancerului a clasificat dispozitivele mobile de comunicare in randul posibilelor cauze ale cancerului.
Studiile derulate in acest sens inclina balanta, mai degraba, catre siguranta utilizarii telefoanelor mobile.
Cuprins articol
Teorii despre cancerul provocat de telefoanele mobile
SusMotivul pentru care au luat nastere mai multe teorii despre riscul crescut de cancer pe fondul utilizarii frecvente a telefoanelor mobile este expunerea directa a regiunii capului la aceste dispozitive.
Modul in care telefoanele mobile sunt folosite (prin mentinerea lor foarte aproape de craniu) alimenteaza ipoteza conform careia acestea ar contribui la formarea tumorilor cerebrale sau a celor in gat. Printre acestea se numara tumorile benigne si maligne de la nivelul creierului, tumorile benigne ale nervului auditiv si tumorile glandelor salivare.
Preocuparile principale care vizeaza utilizarea telefoanelor mobile si riscul crescut de cancer sunt inclusi urmatorii factori ipotetici:
- Undele radio emise de celulare sunt o forma de radiatie, nu destul de puternica incat sa cauzeze probleme de sanatate, insa suficient de relevanta pentru ca efectele sale pe termen lung sa fie studiate atent de catre oamenii de stiinta.
- Ponderea populatiei care utilizeaza telefoane mobile a crescut fulminant de la sfarsitul secolului XX pana in prezent. Perioada de timp in care popularitatea acestor dispozitive a prins proportii este inca prea limitata, pentru a se formula concluzii certe despre efectele secundare posibile.
- Unele studii sugereaza o legatura directa intre expunerea prelungita la radiatiile telefoanelor mobile si dezvoltarea unor tumori benigne sau maligne. O cercetare suedeza a obtinut rezultate care sugereaza ca este posibila cresterea riscului de instalare a tumorilor benigne la nivelul capului si al gatului, dupa 10 ani de utilizare a celularului. Un alt studiu european vorbeste despre sanse crescute de aparitie a tumorilor pe partea capului expusa cel mai des telefonului mobil.
Specialistii sunt ingrijorati, in mod special, de posibilele efecte secundare ale folosirii telefoanelor mobile in randul copiilor si adolescentilor, al caror creier se afla inca in dezvoltare si care vor avea, la un moment dat, o perioada mult mai lunga de expunere in fata radiatiilor, spre deosebire de adultii care au fost pusi sub observatie pana in acest moment.
Concluziile, in acest caz, pot fi trase de catre oamenii de stiinta peste minimum 40-50 de ani de cercetari.
Pot retelele 4G si 5G sa provoace cancer?
SusPe langa aspectele legate de folosirea telefoanelor mobile se vorbeste frecvent si despre efectele negative pe care le au retelele 4G si 5G asupra organismului uman, inclusiv in ceea ce priveste aparitia cancerului. Trebuie inteles ca retelele 4G si 5G se bazeaza pe unde radio pentru a functiona, exact ca retelele mai vechi de telefonie mobila.
Diferenta consta in faptul ca retelele 4G si 5G utilizeaza unde cu o frecventa mai mare decat vechile retele, dar cu mentiunea ca nici acestea nu au suficienta energie pentru a deteriora ADN-ul uman si a provoca diferite tipuri de cancer.
Deoarece tehnologiile 4G si 5G sunt inca relativ noi, cercetarile in acest domeniu sunt inca in desfasurare si mai necesita mult timp pana la rezultate cu adevarat concludente. Cu toate acestea, luarea unor masuri de protectie pentru reducerea riscului de cancer este utila si poate fi luata in calcul.
Dispozitivele ce utilizeaza tehnologia Bluetooth sunt periculoase?
SusMulte dintre dispozitivele wireless comunica pe distante mai mici folosind tehnologia Bluetooth. De exemplu, multe dintre telefoanele mobile sunt folosite in paralel cu diferite gadget-uri, precum casti fara fir, boxe, smartwatch-uri, tablete sau computere de bord.
Dispozitivele Bluetooth utilizeaza unde ale caror frecventa este similara cu cea utilizata de catre telefoanele mobile. Totusi, deoarece semnalele emise trebuie sa parcurga distante mult mai mici, de exemplu de la telefon pana la urechea sau mana unei persoane sau de la telefon pana la bordul masinii, nivelurile de putere utilizate sunt mult mai mici.
Teoretic, acest lucru face ca utilizarea dispozitivelor ce utilizeaza tehnologie Bluetooth sa fie chiar mai putin periculoasa pentru sanatate decat utilizarea telefoanelor mobile pentru apeluri clasice. Chiar si asa, studii suplimentare mai sunt necesare, iar posibilele efecte asupra sanatatii generale pe care aceste dispozitive le pot avea nu pot fi excluse complet in acest moment.
Prevenirea cancerului asociat cu folosirea telefoanelor mobile
SusExista multe mituri despre cancer si despre sansele de aparitie ale acestei boli din cauza utilizarii telefoanelor mobile ce au fost combatute. Totusi, anumite riscuri ale utilizarii telefoanelor mobile, in raport cu starea de sanatate, sunt inca incerte, asa ca expertii recomanda adoptarea catorva masuri de precautie.
Se recomanda ca apelurile sa fie facute utilizand modul difuzor sau functia apel video, astfel incat telefonul, mai exact antena acestuia, sa fie cat mai departe de cap. Astfel, cantitatea de radiatii ce ajunge la nivelul capului este diminuata, iar potentialele efecte negative sunt minimizate. De asemenea, pot fi utilizate casti cu fir, deoarece acestea nu emit astfel de radiatii la nivelul capului. In acest caz trebuie stiut ca telefonul va emite in continuare mici cantitati de radiatii ce pot ajunge la diferite parti ale corpului, mai ales daca este tinut in buzunar.
Comunicarea prin mesaje text in locul vorbitului la telefon poate fi un alt mod de a reduce expunerea. Totusi, este posibil ca aceasta sa nu fie o optiune buna in unele situatii, de exemplu in timpul condusului. Din motive de siguranta este deosebit de important ca soferii sa evite sau sa limiteze cat mai mult utilizarea telefoanelor mobile in timpul condusului.
Reducerea duratei de timp a conversatiilor la telefonul mobil si limitarea utilizarii sale sunt printre cele mai evidente moduri de a limita expunerea la undele potential periculoase emise de telefoanele mobile. In plus, inainte de a cumpara un telefon se recomanda verificarea ratei de absorbtie a radiatiilor. Aceasta arata masura expunerii la radiatii in timpul utilizarii si nu ar trebui sa depaseasca 1,6 W.
In final, se recomanda ca telefonul mobil sa stea cat mai departe de corp. Astfel, acesta nu trebuie purtat in permanenta in buzunar, ci poate fi lasat pe o masuta sau intr-un loc in care sa fie auzit daca suna. De asemenea, nu se recomanda ca telefonul sa fie lasat in apropierea capului in timpul somnului, de exemplu pe noptiera.
Toate aceste masuri nu garanteaza o protectie de 100% impotriva cancerului, dar pot ajuta la diminuarea expunerii la radiatii si la minimizarea riscului de a dezvolta complicatii asociate.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Oncologie
- Dr. Mircea Dragos Median - Spitalul clinic FILANTROPIA
- Dr. Mihai Lesaru - Institutul clinic Fundeni
- Dr. Catalin George Jianu - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Alexandru Blidaru - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Dan Corneliu Jinga -
Articole recomandate
- Cele mai cunoscute mituri si adevaruri medicale
- Bolile cardiovasculare, cauze si factori de risc
- Tableta sau telefonul pot crea dependenta la copii?
- Oboseala si somnolenta: cauze comune
- Folosirea gadget-urilor de catre copiii mici
- Topul factorilor despre care se spune ca sunt cancerigeni. Afla care este ad ...
- Smartphone-ul iti poate afecta creierul?
- Unde se ascund microbii si bacteriile?
- Locuri comune in care se gasesc cei mai multi microbi