8 moduri sa va reduceti riscul de cancer in fiecare zi
Generalitati
SusDaca in urma cu un secol, cancerul a reprezentat 18% din cauzele principale de deces in randul populatiei globale, in prezent acest proces a crescut pana la 63%.
Schimbarile survenite in conditiile sociale si de mediu au un cuvant important de spus in cresterea ratei de diagnosticare a acestei boli cronice. In timp ce exista numerosi factori de risc asociati cu instalarea diverselor tipuri de cancer, multi dintre acestia pot fi controlati.
Alimentatia, viciile sau activitatea fizica influenteaza major susceptibilitatea unei persoane la cancer.
Altfel spus, exista moduri concrete prin care va puteti reduce riscul de cancer in fiecare zi.
Cuprins articol
Evolutia cancerului
SusCancerul debuteaza intotdeauna la nivelul celulelor, elementele constitutive ale corpului. In mod normal, organismul produce noi celule care sa le inlocuiasca pe cele moarte.
Insa exista si situatii in care procesul regenerarii celulare nu mai functioneaza corespunzator: noi celule sunt produse inutil, iar cele disfunctionale nu mor atunci cand ar trebui. Aceste celule excedentare formeaza o masa numita tumoare, ce poate fi de doua tipuri: benigna (non-canceroasa) sau maligna (canceroasa).
Celulele tumorilor maligne pot invada tesuturile din proximitate si se pot raspandi in tot organismul. Exista peste 100 de tipuri diferite de cancer, denumite in functie de regiunea anatomica de unde debuteaza. Imprastierea celulelor canceroase dintr-o parte a organismului catre alta se numeste metastaza.
Simptomele si tratamentul depind de tipul de cancer si cat de avansat este. Majoritatea planurilor de tratament includ interventia chirurgicala, radioterapia si chimioterapia. Alte implica terapia hormonala sau transplantul de celule stem.
Moduri de prevenire a cancerului
SusOrganizatia Mondiala a Sanatatii a identificat cateva modalitati principale de reducere a riscului de instalare a cancerului, dar si de mentinere a starii de sanatate pe termen lung.
1. Nu folositi nicio forma de tutun
Daca nu ati fumat niciodata sau ati renuntat deja la acest viciu, puteti considera ca va menajati deja starea de sanatate printr-o alegere foarte sanatoasa in stilul de viata. In cazul in care folositi orice forma de tutun, renuntati cat mai curand la aceste produse, astfel incat sa va diminuati semnificativ riscul de a va imbolnavi de cancer.
Renuntarea la fumat nu este usoara, insa beneficiile pe care le culegeti sunt surprinzatoare. Expertii medicali au descoperit ca sanatatea unei persoane se poate imbunatati in doar cateva minute de la ultimul fum de tigara inhalat, iar aceste avantaje pot sa persiste intreaga viata.
2. Eliminati din casa fumul de tigara
Chiar daca nu consumati personal tutun, fumatul pasiv poate fi aproape la fel de periculos pentru sanatate precum cel activ. Toti agentii cancerigeni din tigarete si pipe se regasesc in fumul de tigara eliberat in aer si pot sa se depuna chiar si pe suprafetele din casa (fenomen ce poarta numele de „fumat la mana a treia”).
Daca locuiti cu um fumator, incurajati-l sa renunte la acest viciu sau sa il consume in afara spatiului locuibil si a masinii personale. Adultii, copiii si chiar animalele de companie sunt expusi in egala masura pericolului ridicat de fumatul pasiv.
3. Faceti miscare cat mai des
Sportul este asociat cu numeroase beneficii pentru sanatate, insa in acelasi timp joaca un rol important in prevenirea cancerului. Un numar important de studii stiintifice arata ca exercitiul fizic regulat poate sa reduca riscul cancerelor de san si colon. Miscarea se poate desfasura sub orice forma, chiar si timp de doar 20 de minute in fiecare zi.
4. Respectati o dieta sanatoasa
Un element puternic in strategia de prevenire a cancerului il reprezinta urmarea unei diete sanatoase, care consta in consumul a cel putin 5 portii de fructe si legume pe zi, inlocuirea produselor de panificatie rafinate cu cerealele integrale, limitarea aportului de sare si consumul de uleiuri si grasimi sanatoase.
Cateva exemple de alimente anti-cancerigene sunt: usturoiul, fructele de padure, rosiile, legumele crucifere, ceaiul verde, cerealele integrale, turmericul, legumele cu frunze verzi, strugurii rosii sau fasolea.
5. Limitati consumul de alcool
Centrul de Control si Prevenire a Bolilor din SUA a descoperit ca formele de cancer asociate cu consumul excesiv de alcool reprezinta 3,5% din totalul cazurilor diagnosticate anual.
In timp ce unele cercetari sugereaza ca pot exista unele beneficii survenite din consumul moderat de alcool, specialistii sustin ca este importanta dozarea atenta a consumului de bauturi alcoolice (nu mai mult de un pahar de alcool pentru femei pe zi si doua pahare pentru barbati).
6. Protejati-va pielea de radiatiile ultraviolete
Un studiu de specialitate a descoperit ca femeile care au suferit cel putin cinci arsuri solare in perioada adolescentei sunt cu 80% mai predispuse melanomului, cea mai agresiva forma de cancer cutanat.
Majoritatea cancerelor de piele se pot preveni printr-o buna ingrijire a tesutului cutanat, ce implica evitarea expunerii prelungite la soare si aplicarea unei lotiuni solare de protectie in fiecare zi.
7. Alaptati
Femeile care alapteaza isi reduc substantial riscul de instalare a cancerului mamar, comparativ cu mamele care isi hranesc bebelusii cu formula. Alaptarea reduce nivelul estrogenului in organism, un factor de protectie important pentru cancerul de san.
8. Monitorizati-va constant starea de sanatate
Unul dintre cele mai importante elemente in reusita tratamentului pentru cancer este capacitatea de a depista boala in stadii incipiente. Screeningul regulat si analizele specifice (mamografiile, colonoscopiile si examenele prostatei) sunt strategii de baza in lupta impotriva cancerului.
Discutati cu medicul curant despre analizele regulate pe care este bine sa le efectuati, in functie de factorii de risc personali, varsta si istoricul medical.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Oncologie
- Dr. Mihai Lesaru - Institutul clinic Fundeni
- Dr. Mihaela Carmen Iftimie - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Radu Iulian Mitrica - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Renata Dediu -
- Dr. Dan Corneliu Jinga -
Articole recomandate
- 11 schimbari simple pentru o alimentatie mai sanatoasa
- Dr. Vladislav Brasoveanu si Dr. Dragos Romanesc
- Ghid complet pentru tratarea infectiei fungice a unghiilor
- Prevenirea cancerului de san
- Cum puteti sa preveniti cancerul
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Prevenirea cancerului pulmonar la barbati
- Prevenirea cancerului de colon
- Rolul dietei in prevenirea cancerului de prostata