Simptomele cancerului vezicii biliare
Dr. Andreea Vinca
Medic Oncologie Medicala
Clinica: Institutul Regional de Oncologie, Iasi
Generalitati
SusVezica biliara (colecistul) este un organ mic sub forma de para, situata sub ficat. Atat ficatul, cat si vezica biliara se afla in spatele coastelor drepte inferioare. La adulti, vezica biliara este de obicei de aproximativ 3 pana la 4 centimetri lungime si, in mod normal, nu este mai mare de un centimetru.
Vezica biliara este o anexa a cailor biliare de excretie, avand rol de stocare a bilei in perioada interprandiala (intre mese). Bilare prezinta produsul de secretie externa a ficatului, avand rol in digerarea grasimilor din produsele alimentare, atunci cand ele trec prin intestinul subtire.
Vezica biliara ajuta la digererea alimentelor, insa putem duce o viata normala si in absenta ei, atunci cand ea este scoasa indepartata chirurgical (colecistectomie).
Cuprins articol
Tipuri
SusCancerele vezicii biliare sunt rare si aproape toate sunt adenocarcinoame. Un adenocarcinom este un cancer care incepe in celulele asemanatoare glandelor.
Adenocarcinomul papilar sau cancerul papilar este un tip rar de adenocarcinom al vezicii biliare, care merita mentionat in mod special.
Celulele din aceste tipuri de cancer ale vezicii biliare sunt dispuse in proeminente asemanatoare degetelor. In general, cancerele papilare prezinta mai putine riscuri de a se raspandi in ficat sau in ganglionii limfatici din apropiere.
Acestea tind sa aiba un prognostic mai bun decat cele mai multe alte tipuri de adenocarcinoame ale vezicii biliare.
Simptome
SusCele mai frecvente simptome sunt: anorexie, greturi, varsaturi, scadere ponderala, dureri abdominale cu iradiere posterioara, cu tendinta de exacerbare in timpul noptii la peste 75% din cazuri.
Exman clinic
Local: dureri in hipocondrul drept la palpare, masa tumorala abdominala palpabila in peste 50% din cazuri, hepatomegalie (marirea de volum a ficatului) in peste 50% din cazuri.
General: icter (culoarea galbena a pielii si/sau ochilor) la peste 60% din cazuri.
Factori de risc
Sus• Calculii biliari: Pietrele biliare sunt cel mai frecvent factor de risc pentru cancerul vezicii biliare. Pana la 4 din 5 persoane cu cancer de vezica biliara au calculi biliari atunci cand sunt diagnosticati. Dar, calculii biliari sunt foarte frecventi, iar cancerul vezicii biliare este destul de rar, mai ales in SUA.
• Sexul feminin: In SUA, cancerul vezicii biliare apare de 3-4 ori mai frecvent la femei decat la barbati. Pietrele biliare si inflamatia vezicii biliare sunt factori de risc importanti pentru cancerul vezicii biliare si sunt, de asemenea, mult mai frecvente la femei decat la barbati.
• Obezitatea: Pacientii cu cancer al veziciii biliare sunt adesea supraponderali sau obezi comparativ cu persoanele fara aceasta boala.
• Varsta inaintata: Cancerul vezicii biliare este observat in special la persoanele in varsta, dar si tinerii pot dezvolta acest lucru. Varsta medie a persoanelor care au fost diagnosticate este de 72 de ani.
• Etnia: In SUA, riscul de a dezvolta cancer de vezica biliara este cel mai crescut la mexicani, latini americani si americanii nativi. Ei sunt, de asemenea, mai susceptibili de a avea calculi biliari decat membrii altor grupuri etnice si rasiale.
Riscul este cel mai scazut in randul afro-americanilor. La nivel mondial, cancerul vezicii biliare este mult mai raspandit in India, Pakistan si in tarile Europei Centrale si de Sud decat in Statele Unite.
• Anomalii ale conductelor biliare: reflux al canalelor biliare.
• Polipii vezicii biliare: Unii polipi se formeaza prin depunerile de colesterol din peretele vezici biliare. Altii pot fi mici tumori sau pot fi cauzate de inflamatie.
Polipii mai mari de 1 centimetru sunt mai susceptibili de a fi maligni, asa ca medicii recomanda adesea indepartarea vezicii biliare la pacientii cu polipi ai vezicii biliare de dimensiuni mai mari.
• Colangita sclerozanta primara: Colangita sclerozanta primara (PSC) este o afectiune in care inflamatia conductelor biliare (colangita) conduce la formarea tesutului cicatricial (scleroza).
Persoanele cu PSC au un risc crescut de aparitie a cancerului biliar si a canalelor biliare. Cauza inflamatiei nu este de obicei cunoscuta. Multe persoane cu PSC au, de asemenea, colita ulcerativa, un tip de boala inflamatorie intestinala.
Studiile au descoperit si alti factori care ar putea creste riscul de cancer al vezicii biliare, darlegaturile nu sunt la fel de clare. Acestea includ: fumatul, expunerea la substante chimice utilizate in industria cauciucului si a textilelor, expunerea la nitrozamine.
Metode de diagnostic
SusAnalize de laborator pentru a testa functiile ficatului si ale vezicii urinare: bilirubina, albumina, enzime hepatice (FAL, AST, ALT, GGT); markeri tumorali (CEA si CA 19-9).
Teste de imagistica: ecografie abdominala, biopsie, CT, RMN, colangiografie, colangiopancreatografie endoscopica retrograda, angiografie.
Stadializare
Sistemul de stadializare utilizat cel mai frecvent pentru cancerul vezicii biliare este sistemul TNM, care se bazeaza pe trei elemente importante:
- Marimea (dimensiunea) tumorii (T): cat de mult a crescut cancerul in peretele vezicii biliare? A crescut cancerul prin peretele vezicii biliare in organele din apropiere?
- Raspandirea la ganglionii limfatici din apropiere (N): s-a raspandit cancerul la ganglionii limfatici din apropiere si, daca da, cat de multi?
- Raspandirea (metastazarea) la locurile indepartate (M): s-a raspandit cancerul la organele indepartate?
Grade
Gradul descrie cat de aproape arata celula canceroasa cu celulele vezicii biliare normale cand sunt vazute cu microscopul.
Scala utilizata pentru clasificarea cancerului vezicii biliare este de la 1 la 3.
• Gradul 1 (G1) inseamna ca celulele canceroase arata foarte mult ca celulele normale ale vezicii biliare;
• Gradul 2 (G2);
• Gradul 3 (G3) inseamna ca celulele canceroase arata foarte anormal.
Cancerele de grad scazut (G1) tind sa creasca si sa se raspandeasca mai lent decat cele de grad inalt (G3). De cele mai multe ori, perspectiva este mai buna pentru cancerele de gradul 1 si gradul 2 decat pentru cancerele de gradul 3.
Tratament
SusTratamentul difera in functie de diferiti factori si poate fi: chirurgical, radioterapie, chimioterapie, imunoterapie.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Oncologie
- Dr. Mircea Dragos Median - Spitalul clinic FILANTROPIA
- Dr. Mihai Lesaru - Institutul clinic Fundeni
- Dr. Catalin George Jianu - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Conf. dr. Alexandru Blidaru - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Mihaela Carmen Iftimie - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
Articole recomandate
- Ce este obstructia biliara si cum se manifesta?
- Totul despre Colonoscopie
- Cum poti restabili aspectul sanatos al unghiilor
- Simptome pe care barbatii nu ar trebui sa le ignore
- 6 cauze principale ale cancerului
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Durerea in piept (durerea toracica anterioara) - cauze, simptome, tratament
- Cancerul de col uterin – posibilitati de diagnostic
- Activitatea fizica creste sansele de prevenire a cancerului de san