Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cancerul pancreatic, cea mai agresiva forma de cancer

Actualizat la data de: 22 Martie 2019
Consultant medical:

Dr. Andreea Vinca
Medic Oncologie Medicala

Clinica: Institutul Regional de Oncologie, Iasi

Generalitati

Sus
Cancerul pancreatic, cea mai agresiva forma de cancer

Pancreasul este un organ situat in spatele stomacului. Are forma unui peste cu un cap lat, un corp ingust si o coada ingusta si ascutita. La adulti, este de aproximativ 15 centimetri lungime, dar mai mic de 5 centimetri latime.

Capul pancreasului se afla pe partea dreapta a abdomenului, in spatele caruia stomacul intalneste duodenul (prima parte a intestinului subtire). Corpul pancreasului se afla in spatele stomacului. Coada pancreasului se afla pe partea stanga a abdomenului, langa splina.

Pancreasul exocrin, forme anatomopatologice:

- adenocarcinom (cel mai frecvent);

- carcinom scuamos: determina leziuni secundare pulmonare;

- chist-adenocarcinom.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Tipuri
  3. Semne si simptome
  4. Factori de risc
  5. Metode de diagnostic
  6. Stadializare
  7. Citeste pe aceeasi tema

Tipuri

Sus

Cel mai frecvent tip de cancer pancreatic este adenocarcinomul pancreasului, care incepe atunci cand celulele exocrine din pancreas se dezvolta excesiv. Marea parte a pancreasului este alcatuita din celule exocrine care formeaza glandele si canalele exocrine.

Glandele exocrine produc enzimele pancreatice care sunt eliberate in intestine pentru a va ajuta sa digerati alimentele (in special grasimile).

Enzimele se elibereaza in tuburi mici, numite conducte, care in cele din urma se golesc in canalul pancreatic.

Canalul pancreatic se imbina cu conducta biliara comuna (conducta care transporta bila din ficat) si se goleste in duoden (prima parte a intestinului subtire) la ampula lui Vater.

Pancreasul endocrin, forme anatomopatologice:

- insulinoame;

- gastrinoame;

- glucagonoame;

- vipoame;

- pipoame.

Celulele endocrine alcatuiesc un procent mai mic de celule din pancreas. Aceste celule produc hormoni importanti precum insulina si glucagonul (care ajuta la controlul nivelurilor de zahar din sange) si le elibereaza direct in sange.

Daca sunteti diagnosticat cu cancer pancreatic, este foarte important sa stiti daca este vorba despre un cancer endocrin sau despre cancerul exocrin.

Semne si simptome

Sus

Insulinom: coma hipoglicemica, tulburari de comportament, semne neurologice;

Gastrinom: ulcere gastro-intestinale multiple (sindromul Zollinger-Ellison); ulcer duodenal rezistent la tratament; diaree cronica; reflux esofagian hipercalcemie;

Glucagonomul: leziuni dermatologice: macropapule sau vezicule simetrice scadere ponderala masiva; diabet; anemie normocitara si normocroma;

Vipomul: diaree apoasa masiva; hipercalcemie; hipokaliemie; hipoclorhidrie; poliadenomatoza.

Pipomul: nu are semne specifice.

Adenocarcinomul: cancerul pancreatic timpuriu nu produce adesea semne sau simptome. Avand unul sau mai multe dintre simptomele de mai jos nu inseamna ca aveti cancer pancreatic.

De fapt, multe dintre aceste simptome sunt mai susceptibile de a fi cauzate de alte conditii. Totusi, daca aveti oricare dintre aceste simptome, este important sa mergeti la un medic, astfel incat cauza sa poata fi gasita si tratata, daca este necesar.

Icterul este ingalbenirea ochilor si a pielii. Majoritatea persoanelor care sufera de cancer vor avea icter ca unul dintre primele simptome. Icterul este cauzat de acumularea de bilirubina, o substanta inchisa in galben-inchis, produsa in ficat.

In mod normal, ficatul elibereaza un lichid numit bila care contine bilirubina. Bila trece prin conducta biliara comuna in intestine, unde ajuta la ruperea grasimilor.

In cele din urma, paraseste corpul in scaun. In cazul in care conducta biliara comuna este blocata, bila nu poate ajunge in intestine, iar cantitatea de bilirubina din organism se acumuleaza.

Cancerele care incep in capul pancreasului se afla in apropierea canalului biliar comun. Aceste tipuri de cancer pot sa apese pe conducta si sa provoace icter, in timp ce acestea sunt inca destul de mici, ceea ce poate conduce uneori la depistarea lor intr-o faza incipienta.

Dar cancerele care incep in corp sau coada pancreasului nu apasa pe conducta pana cand nu se raspandesc in pancreas.

Exista si alte semne de icter, pe langa ingalbenirea ochilor si a pielii:

- Urina bruna: uneori, primul semn al icterului este urina mai inchisa.

- Prurit cutanat.

Alte semen: diabet; scadere ponderala; dureri de spate greata si varsaturi; hepatomegalie (cresterea in volum a ficatului).

Factori de risc

Sus

• Fumatul: este cel mai important factor de risc in aparitia cancerului pancreatic. 25% din cancerele de pancreas sunt cauzate de fumat.

Obezitatea: persoanele supraponderale sunt cu 20% mai susceptibile de a face cancer pancreatic;

• Expunerea la anumite substante chimice la locul de munca;

• Varsta: riscul de cancer de pancreas creste odata cu varsta, astfel aproape toti pacientii diagnosticati sunt peste 45 ani;

• Sexul: barbatii sunt mai predispusi la cancer de pancreas decat femeile;

• Istoric familial: Desi istoricul familial este un factor de risc, majoritatea persoanelor care au cancer pancreatic nu au o istorie familiala a acesteia;

• Diabetul: majoritatea pacientilor au diabet tip 2;

Pancreatita cronica.

Sindroame genetice mostenite:

- Sindromul ereditar de cancer de san si cancer ovarian, cauzat de mutatii in genele BRCA1 sau BRCA2;

- Sindrom familial de melanom moli multiplu atipic (FAMMM), provocat de mutatii in gena p16/CDKN2A si asociata cu melanoame cutanate si de ochi;

- Pancreatita familiala, de obicei provocata de mutatii in gena PRSS1;

- Sindromul Lynch, cunoscut si sub numele de cancer colorectal ereditar non-polipoz (HNPCC), cel mai adesea cauzat de un defect in genele MLH1 sau MSH2;

- Sindromul Peutz-Jeghers, cauzat de defectele genei STK11. Acest sindrom este, de asemenea, legat de polipi in tractul digestiv si de alte tipuri de cancer.

Metode de diagnostic

Sus

- Ecografie abdominala;

- ecografie endoscopica;

- RMN;

- CT;

- colangiopancreatografie;

- PET;

- angiografie;

- teste de sange: markeri tumorali: CA 19-9; CEA (antigen carcioembrionar);

- biopsie.

Stadializare

Sus

Stadiul 1

Stadiul 1 inseamna ca respectivul cancer se afla localizat complet in interiorul pancreasului si ca nu s-a raspandit la ganglionii limfatici. Acesta este impartit in:

- Stadiul 1A;

- Stadiul 1B;

In Stadiul 1A cancerul este complet in interiorul pancreasului si este mai mic de 2 cm. Nu exista cancer in ganglionii limfatici sau in alte zone din corp. In stadializarea TNM, acesta corespunde cu T1, N0, M0.

In Stadiul 1B cancerul este complet in interiorul pancreasului dar este mai mare de 2 cm. Nu exista cancer in ganglionii limfatici sau in alte zone din corp. In stadializarea TNM, aceasta corespunde cu T2, N0, M0.

Stadiul 2

Stadiul 2 este impartit in:

• Stadiul 2A;
• Stadiul 2B.

In stadiul 2A cancerul a inceput sa se raspandeasca in tesuturile din apropiere care inconjoara pancreasul.

Poate fi in duoden sau in canalul biliar. insa nu exista cancer in vasele mari de sange din apropiere sau in ganglionii limfatici. Asta inseamna ca, desi cancerul a crescut local, exista o sansa sa nu se fi raspandit in sistemele circulator sau limfatic. In stadializarea TNM, acesta corespunde cu T3, N0, M0.

In Stadiul 2B cancerul poate avea orice dimensiune si se poate sa se fi raspandit in tesuturile din jurul pancreasului. Cancerul se gaseste de asemenea in ganglionii limfatici din jur, insa nu si in vasele mari de sange. In stadializarea TNM, acesta corespunde cu T1, 2 sau 3, N1, M0.

Stadiul 3

Cancerul creste in afara pancreasului, cuprinzand vasele mari de sange din apropiere. Se poate sa se fi raspandit in ganglionii limfatici sau nu. Nu s-a raspandit in alte zone din corp. Medicul dumneavoastra il poate numi cancer avansat local.

Stadiul 4

Cancerul s-a raspandit in alte zone din corp cum ar fi ficatul sau plamanii. Medicul dumneavoastra il poate numi cancer avansat.

Tratament

In functie de diferiti factori metodele de tratament sunt urmatoarele: chirurgie; ablatie sau embolizare; radioterapie; chimioterapie; imunoterapie.


Medici specialisti Oncologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate