Cancerul gastric: factori de risc, simptome, tratament
Dr. Andreea Vinca
Medic Oncologie Medicala
Clinica: Institutul Regional de Oncologie, Iasi
Generalitati
SusCancerul de stomac, numit si cancerul gastric, incepe in stomac. Dupa ce mancarea este mestecata si inghitita, aceasta intra in esofag, un tub care transporta alimente prin gat si piept la stomac.
Esofagul se alatura stomacului la jonctiunea gastroesofagiana (GE), care este chiar sub diafragma (foaia subtire a muschiului respirator sub plamani).
Stomacul este un organ asemanator cu sacul care tine hrana si incepe sa-l digere, secretand sucul gastric. Sucul alimentar si sucul gastric sunt amestecate, apoi golite in prima parte a intestinului subtire numit duoden.
Cancerul de stomac nu trebuie confundat cu alte tipuri de cancer care pot aparea in abdomen, cum ar fi cancerul colonului (intestinul gros), ficatul, pancreasul sau intestinul subtire, deoarece aceste tipuri de cancer pot avea simptome diferite, optiuni diferite si tratamente diferite.
Stomacul este alcatuit din cinci parti:
- Cardia: Prima parte este cea mai apropiata de esofag;
- Fundus: Partea superioara a stomacului de langa cardie;
- Corpul (corpusul): Partea principala a stomacului, intre partile superioare si cele inferioare;
- Antrum: partea inferioara (aproape de intestin), unde alimentele se amesteca cu suc gastric;
- Pilor: ultima parte a stomacului, care actioneaza ca o supapa pentru a controla golirea continutului de stomac in intestinul subtire.
Alte organe de langa stomac includ colonul, ficatul, splina, intestinul subtire si pancreasul.
Cuprins articol
Tipuri de cancer gastric
Sus• Adenocarcinom: Cele mai multe (aproximativ 90% pana la 95%) cancere ale stomacului sunt adenocarcinoamele. Acest tip de cancer se dezvolta din celulele care formeaza captuseala interioara a stomacului (mucoasa).
• Limfom: Acestea sunt cancere ale tesutului sistemului imunitar care se gasesc uneori in peretele stomacului. Tratamentul si perspectivele depind de tipul de limfom.
• Tumorile stromale gastrointestinale (GIST): Aceste tumori rare incep in forme foarte timpurii de celule din peretele stomacului.
Unele dintre aceste tumori sunt non-canceroase (benigne), iar altele sunt canceroase. Desi GIST pot fi gasite oriunde in tractul digestiv, cele mai multe se gasesc in stomac.
• Carcinoid: Aceasta tumora incepe in celulele producatoare de hormoni ale stomacului. Majoritatea acestor tumori nu se raspandesc in alte organe.
Semne si simptome
SusCancerul de stomac in stadiul incipient cauzeaza rareori simptome. Acesta este unul dintre motivele pentru care cancerul de stomac este atat de greu de detectat devreme.
Semnele si simptomele cancerului de stomac pot include:
- Apetit slab;
- Durere abdominala;
- Un sentiment de plenitudine in abdomenul superior dupa o masa mica;
- Repletie gastrica si eructatie;
- Greata, varsaturi, cu sau fara sange;
- Numar redus de celule rosii (anemie).
Cele mai multe dintre aceste simptome sunt mai susceptibile de a fi cauzate de alte lucruri decat cancerul, cum ar fi un virus gastric sau un ulcer. Acestea pot aparea si in cazul altor tipuri de cancer.
Factori de risc
SusOamenii de stiinta au descoperit mai multi factori de risc care fac o persoana mai susceptibila de cancer gastric. Unele dintre acestea pot fi controlate, altele nu:
• Sexul: Barbatii au un un risc mai crescut de dezvoltare a cancerului gastric decat femeile.
• Varsta: Riscul de cancer gastric creste direct proportional cu varsta, de aceea majoritatea cazurilor sunt diagnosticate dupa varsta de 50 de ani.
• Infectia cu Helicobacter pylori: Infectarea cu bacteria Helicobacter pylori (H pylori) pare sa fie o cauza majora a cancerului de stomac, in special a cancerului in partea inferioara (distala) a stomacului.
Infectia pe termen lung a stomacului cu acest germen poate duce la inflamatie (numita gastrita atrofica cronica) si modificari precanceroase ale captuselii interioare a stomacului.
Persoanele cu cancer de stomac au o rata mai mare de infectie cu H. pylori decat persoanele fara acest cancer.
• Limfomul gastric: Persoanele care au prezentat un anumit tip de limfom al stomacului, cunoscut sub numele de limfom de tesut limfoid asociat cu mucoasa (MALT), prezinta un risc crescut de a dezvolta adenocarcinom gastric.
Acest lucru este probabil datorita faptului ca limfomul MALT al stomacului este cauzat de infectia cu bacterii H pylori.
• Dieta: Un risc crescut de aparitie a cancerului de stomac este observat la persoanele cu diete care au cantitati mari de alimente afumate, peste sarat si carne si legume murate.
Nitratii si nitritii sunt substante care se gasesc in mod frecvent in carnea tratata. Acestea pot fi transformate de anumite bacterii, cum ar fi H pylori, in compusi care s-au dovedit a provoca cancer la stomac la animalele de laborator.
Pe de alta parte, consumarea multor fructe si legume proaspete pare sa reduca riscul de aparitie a cancerului de stomac.
• Utilizarea tutunului: Fumatul creste riscul de cancer la stomac, in special pentru cancerele portiunii superioare a stomacului in apropierea esofagului. Rata de cancer de stomac este aproximativ dublata la fumatori.
• Fiind supraponderali sau obezi: Supraponderabilitatea sau obezitatea este o posibila cauza a cancerelor cardiei (partea superioara a stomacului, cea mai apropiata de esofag).
• Chirurgie anterioara a stomacului: Acest lucru se poate datora faptului ca stomacul secreta mai putin acid, ceea ce permite prezenta mai multor bacterii producatoare de nitriti. Aceste tipuri de cancer se dezvolta de obicei la mai multi ani dupa operatie.
• Anemie pernicioasa: Anumite celule din mucoasa stomacala fac in mod normal o substanta numita factor intrinsec (IF), care trebuie sa absoarba vitamina B12 din alimente.
Persoanele care nu au suficienta IF pot ajunge la o deficienta a vitaminei B12, ceea ce afecteaza capacitatea organismului de a produce noi celule rosii in sange si poate provoca si alte probleme.
Aceasta afectiune se numeste anemie pernicioasa. Impreuna cu anemia (prea putine celule rosii din sange), persoanele cu aceasta boala au un risc crescut de cancer la stomac.
• Ereditaritatea cancerului gastric difuz: Acest sindrom mostenit mareste riscul aparitiei cancerului de stomac.
• Sindromul Lynch sau cancerul colorectal non-polipozic ereditar (HNPCC): Sindromul Lynch (cunoscut anterior sub numele de HNPCC) este o tulburare genetica mostenita care creste riscul de cancer colorectal, cancer de stomac si alte tipuri de cancer.
In cele mai multe cazuri, aceasta tulburare este cauzata de un defect in gena MLH1 sau MSH2, dar alte gene pot provoca sindromul Lynch, inclusiv MLH3, MSH6, TGFBR2, PMS1 si PMS2.
• Polipoza adenomatoasa familiala (FAP): In FAP, oamenii prezinta numerosi polipi in colon si, uneori, si in stomac si intestine. Persoanele care sufera de acest sindrom prezinta un risc crescut de aparitie a cancerului colorectal si au un risc usor crescut de aparitie a cancerului de stomac.
• BRCA1 si BRCA2: Persoanele care poarta mutatii ale genei cancerului mamar mostenit BRCA1 sau BRCA2 pot avea, de asemenea, o rata mai mare a cancerului de stomac.
• Infectia cu virusul Epstein-Barr (EBV): Virusul Epstein-Barr provoaca mononucleoza infectioasa. Aproape toti adultii au fost infectati cu acest virus la un moment dat in viata lor, de obicei ca copii sau adolescenti.
EBV a fost legat de anumite forme de limfom. Se constata, de asemenea, in celulele canceroase de la aproximativ 5% la 10% dintre persoanele cu cancer de stomac.
Acesti oameni au tendinta de a avea un cancer mai lent, mai putin agresiv, cu o tendinta mai scazuta de a se raspandi. EBV a fost descoperit in unele celule de cancer de stomac, dar nu este inca clar daca acest virus produce, de fapt, cancer de stomac.
Metode de diagnostic
SusPutem folosi urmatoarele metode de diagnostic: endoscopie (esofagogastroduodenoscopie); ecografie endoscopica; biopsie (HER2 crescut = HER-pozitiv - tratament Trastuzumab - anticorp monoclonal); CT; RMN; PET, laparoscopie.
Tratament
SusIn functie de diferiti factori vom putea folosi urmatoarele metode de tratament: chirurgical, chimioterapie, imunoterapie, radioterapie.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Oncologie
- Dr. Mircea Dragos Median - Spitalul clinic FILANTROPIA
- Dr. Mihai Lesaru - Institutul clinic Fundeni
- Dr. Alexandru Blidaru - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Mihaela Carmen Iftimie - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Dan Corneliu Jinga -
Articole recomandate
- Factori de risc in dezvoltarea cancerului
- Totul despre Endoscopia Digestiva Superioara
- Trombembolismul pulmonar - factori de risc, diagnostic, tratament
- Stilul de viata si aparitia cancerului
- Prevenirea cancerului esofagian
- Cancerul la stomac - cauze si tratament
- Legatura dintre alimentatie si cancer
- Cancerul pancreatic
- Cum ne putem feri de simptomele depresiei pe perioada iernii