Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Tipuri de carcinom bazal

Actualizat la data de: 28 Februarie 2022

Ce este carcinomul bazal

Sus
Tipuri de carcinom bazal

Carcinomul bazal este cea mai comuna tumora maligna. Tumora afecteaza in principal zonele expuse la soare, precum fata, gatul, mainile. De asemenea, carcinomul bazocelular apare mai frecvent la persoanele cu pielea deschisa la culoare si la persoanele roscate. Studiile arata ca metastazele apar foarte rar, in mai putin de 0,5% din cazuri.

Totusi, carcinomul bazal este un cancer si deci se poate extinde, cauzand modificari serioase la nivelul originii tumorii. Diferitele variante clinice ale acestui tip de carcinom vor necesita diagnostic diferential, iar metodele de tratament vor fi diferite pentru fiecare. Stadializarea tumorii se face prin sistemul TNM si este esentiala pentru stabilirea diagnosticului.

Cuprins articol

  1. Ce este carcinomul bazal
  2. Factori
  3. Carcinomul bazal nodular
  4. Carcinomul bazal fibrozant sau sclerodermic
  5. Carcinom bazal infiltrativ
  6. Carcinom bazal micronodular
  7. Carcinom bazal superficial
  8. Carcinom bazal pigmentat
  9. Fibroepiteliomul
  10. Stadializarea carcinoamelor bazale
  11. Concluzie
  12. Citeste pe aceeasi tema

Factori

Sus

Factorul etiologic responsabil de majoritatea cazurilor de carcinom bazal este expunerea la razele UV. Prin expunerea la razele UV solare (si nu numai), se activeaza pro-oncogenele de la nivelul pielii, iar astfel incepe formarea si proliferarea necontrolata a celulelor tumorale maligne. Mecanismul consta in producerea de radicali liberi de oxigeni, in combinatie cu o protectie antioxidanta scazuta, ceea ce duce la degenerare tisulara si carcinogeneza.

Carcinomul bazal nodular

Sus

Acest tip de carcinom bazal reprezinta 60-80% din totalul cazurilor. Apare de cele mai multe ori la nivelul pielii fetei si a capului. Clinic, apare initial un nodul relativ bine delimitat, cu margini perlate, acoperit cu tegument. Tegumentul de acoperire al tumorii prezinta teleangiectazii-mici dilatari capilare arteriale, ce au aspect de stea. Deseori , aceasta forma de carcinom se ulcereaza, apare un ulcer ce creste progresiv, cu margini perlate, rasfrante, care sangereaza la traumatisme minore (atingerea cu un prosop).

Acest ulcer poarta numele de ulcer rozator, iar tumora capata numele de carcinom bazal nodulo-ulcerativ, atunci cand acesta este prezent.
Avand in vedere faptul ca, atunci cand este ulcerat si sangereaza, carcinomul are aspect similar cu un melanom sau un nev dermal, diagnosticul diferential se va face in principal cu un nev dermal modificat sau cu un melanom malign.

Carcinomul bazal cistic. Una sau mai multe formatiuni chistice, de dimensiuni variate, vor fi localizate in cuiburi tumorale, organizandu-se de la periferie spre centru.

Carcinomul bazal fibrozant sau sclerodermic

Sus

Cuiburile si aglomerarile de celule tumorale sunt inconjurate de o stroma fibrotica groasa. Astfel, la nivelul pielii apare o placa indurata, alb-galbuie, plata sau usor deprimata, bine delimitata. Aceasta imita o cicatrice si este important sa o diferentiem de una, in primul rand prin modul de aparitie: cicatricea apare in urma unui traumatism, in timp ce carcinomul bazocelular fibrozant apare brusc, fara o leziune anterioara.

Carcinom bazal infiltrativ

Sus

Forma infiltrativa a carcinomului bazal este descrisa avand o configuratie de cuib, formata din trabecule fine dar evidente, bine delimitate. Tumora este localizata intre fibrele de colagen din derm (strat profund al pielii), inflitrandu-se in profunzime. Din punct de vedere clinic, tumora arata ca o placa nedefinita, incompleta, de regula inchisa la culoare. Aceasta poate ulcera si pot aparea hemoragii, capatand aspect de cruste rosiatice-maronii la suprafata. Cea mai comuna localizare este la nivelul trunchiului superior sau la nivelul fetei.

Deseori apare parestezie (abolirea activitatii senzitivo-motorii) sau hiperestezie (accentuare a sensibilitatii) la nivelul tumorii, din cauza infilitrarii terminatiilor nervoase. Acest lucru apare in special in cazul tumorilor localizate la nivelul fetei. Atunci cand se indeparteaza chirurgical, limitele tumorii sunt deseori subestimate, pana a se descoperi adevarata extindere si adevaratul grad de infilitrare de la suprafata spre profunzime.

Carcinom bazal micronodular

Sus

Acest tip de carcinom este tot o forma infilitrativa, dar are aspect diferit si nu infiltreaza atat de puternic precum forma precedenta. Clinic, se va observa o formatiune elevata sau plana, de culoare alb-galbuie. Tumora este bine delimitata si dura la palpare. Poate ulcera cu usurinta. Cea mai frecventa localizare este pe pielea spatelui si cefei.

Carcinom bazal superficial

Sus

Aceasta forma de cancer este cea care seamana cel mai putin cu ceva malign, iar astfel este frecvent diagnosticata tarziu. Reprezinta 10-30% din totalul carcinoamelor bazale si este o tumora ce creste lent. Are aspectul unei placi rosietice de diferite marimi (de la cativa mm pana la 10 cm) si poate aparea oriunde pe suprafata pielii.

Suprafata formatiunii este regulata dar se descuameaza usor. Marginile sunt bine delimitate, perlate. Tumora nu are caracter infiltrativ si astfel nu depaseste stratul epidermal si respectiv subepidermal.

Diagnosticul diferential se face cu leziuni benigne, aparent inofensive, precum eczema si psoriazis. Ultimele studii au demonstrat o incidenta crescuta a aparitiei acestui tip de carcinom la persoanele expuse la arsenic.

Carcinom bazal pigmentat

Sus

Pigmentul brun-negru se regaseste in multe forme ale carcinomului bazal, precum cel nodular sau micronodular, fiind insa caracteristic acestui tip de carcinom. Culoarea pigmentului variaza de la brun deschis la negru, fiind prezenta melanina intre celulele tumorale.

Forma este similara altor forme de carcinom bazal, fiind o tumora bine delimitata printr-un contur perlat, usor elevata si cu suprafata neregulata. Si aceasta tumora poate ulcera usor. Diagnosticul diferential trebuie facut intotdeauna cu melanomul malign, fiind o tumora mereu pigmentata, dar si cu pigmentari benigne, de alte cauze, precum nevii melanici comuni (alunitele).

Fibroepiteliomul

Sus

Ultima forma de carcinom bazocelular este fibroepiteliomul. Acestea apar printr-o forma initiala elevata sau nodulara, de culoare rosie sau roz. Leziunile sunt unice iar cea mai comuna localizare este pe pielea spatelui si cefei, in special in randul femeilor. Radiatiile reprezinta principala cauza de aparitie a fibroepiteliomului.

Stadializarea carcinoamelor bazale

Sus

Pacientii diagnosticati cu un carcinom bazocelular sau alte tipuri de carcinoame cutanate, inainte de diagnosticul final, trec prin stadializare. Stadializarea cancerului este esentiala atat pentru pacient, intrucat poate prezice prognosticul, cat si pentru echipa medicala, intrucat stabileste severitatea exacta a tumorii. Fara stadializare, planul de diagnostic si tratament nu poate fi instaurat. Astfel, carcinomul bazal poate fi in urmatoarele stadii:

Stadiul I : Tumora are dimensiunea de 2 cm sau mai putin; fara metastaze
Stadiul II : Tumora are mai mult de 2 cm; fara metastaze
Stadiul III : Tumora poate avea orice dimensiune; tumora s-a extins pana la un ganglion limfatic din zona maxilara, mandibulara, orbitara sau temporala.
Stadiul IV : Tumora s-a extins in cel putin 2 ganglioni limfatici din apropiere sau a dat metastaze la distanta fata de locul de origine

Este important faptul ca, desi stadializarea se face intotdeauna, carcinomul bazal de orice tip, in 99% din cazuri, nu metastazeaza. Desigur, acesta se poate extinde prin infiltrare in straturile profunde, insa metastazele la distanta sunt extrem de rare. Din acest motiv, prognosticul, daca tumora este descoperita la timp, este unul bun.

Concluzie

Sus

Carcinomul bazal sau bazocelular este un tip de cancer al pielii, mai exact cel mai frecvent tip. Acesta include mai multe forme clinice ce trebuiesc diferentiate intre ele, pentru un diagnostic si un tratament corect. Desi stadializarea se face intotdeauna, metastazele reprezinta un fenomen rar in cazul carcinomului bazal.

Bibliografie:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3573444/
https://www.medscape.com/answers/276624-100140/what-are-the-clinicopathologic-types-of-basal-cell-carcinoma-bcc


Medici specialisti Oncologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate