Tot ce trebuie sa stim despre cancerul rectal
Dr. Andreea Vinca
Medic Oncologie Medicala
Clinica: Institutul Regional de Oncologie, Iasi
Generalitati
SusRectul este parte a sistemului digestiv, reprezentand portiunea terminala a intestinului gros, unde are loc depozitarea provizorie a bolului fecal, inainte de a fi evacuat din organism.
Cuprins articol
Factori de risc
Sus- Istoric familial de cancer de colon sau rectal, o ruda de gradul intai (parinte, frate sau copil);
- Istoric personal de cancer al colonului, rectului sau ovarului;
- Istoric personal de adenoame cu risc crescut (polipi colorectali cu dimensiunea de 1 centimetru sau mai mare sau care au celule care arata anormal sub microscop);
- Mostenirea anumitor gene care cresc riscul de polipoza adenomatoasa familiala (FAP) sau sindrom Lynch (cancer colorectal nonpolipozic ereditar).
- Istoric personal de colita ulceroasa cronica sau de boala Crohn timp de 8 ani sau mai mult;
- Cosumul excesiv de alcool;
- Fumatul;
- Rasa neagra;
- Obezitatea;
- Varsta mai inaintata este un factor principal de risc pentru cele mai multe tipuri de cancer. Riscul de a dezvolta cancer creste odata cu imbatranirea.
Simptomatologie
SusAceste semne si alte simptome pot fi cauzate de cancer rectal:
- Sange (fie rosu aprins, fie negru - melena) in scaun;
- Modificarea calibrului materiilor fecale;
- Diaree;
- Constipatie;
- Senzatia de evacuare incompleta a scaunului;.
- Disconfort general la nivelul abdomenului (dureri frecvente la nivelul abdomenului, balonare, plenitudine sau crampe);
- Modificarea apetitului;
- Scadere ponderala, fara niciun motiv cunoscut;
- Senzatie de oboseala.
Metode de diagnostic
SusTestele care examineaza rectul si colonul sunt folosite pentru a detecta si pentru a diagnostica cancerul rectal. Testele utilizate pentru a diagnostica cancerul rectal includ urmatoarele:
• Un examen al corpului pentru a verifica semnele generale de sanatate, inclusiv verificarea semnelor de boala.
• Examen digital rectal (DRE): Medicul sau asistenta insereaza un deget lubrifiat, in partea inferioara a rectului, pentru a simti ceva neobisnuit. La femei, vaginul poate fi, de asemenea, examinat.
• Colonoscopia: o procedura de a privi in interiorul rectului si al colonului pentru polipi, zone anormale sau mase tumorale. Un colonoscop este un instrument subtire, tubular, cu o lumina si o lentila pentru vizionare.
Acesta poate avea, de asemenea, un instrument pentru a elimina polipii sau pentru a preleva mostre de tesut, care sunt verificate sub microscop pentru a depista neoplasmul.
• Biopsia: indepartarea celulelor sau a tesuturilor, astfel incat acestea sa poata fi vazute sub microscop pentru a verifica semnele de cancer.
• (CEA): Un test care masoara nivelul de CEA din sange. CEA se elibereaza in sange atat din celulele canceroase, cat si din cele normale. Atunci cand se gaseste in cantitati mai mari decat cele normale, poate fi un semn de cancer rectal sau alte afectiuni.
Stadializare
SusStadiul 0 - in stadiul 0 celulele anormale se gasesc in mucoasa (stratul cel mai intim) peretelui rectal. Aceste celule anormale pot deveni cancer si se pot raspandi in tesutul normal din apropiere. Etapa 0 este denumita si carcinom in situ.
Stadiul I - in cancerul rectal in stadiul I, cancerul s-a format in mucoasa I (stratul interior) al peretelui rectului si s-a extins la submucoasa (strat de tesut de langa mucoasa) sau la nivelul stratului muscular al peretelui rectal.
Stadiul II de cancer rectal este impartit in etapele IIA, IIB si IIC:
• Stadiul IIA: Cancerul s-a raspandit prin stratul muscular al peretelui rectului pana la seroasa (stratul exterior) peretelui rectal.
• Stadiul IIB: Cancerul s-a raspandit prin seroasa (stratul exterior) peretelui rectal la tesutul care captuseste organele abdomenului (peritoneu visceral).
• Stadiul IIC: Cancerul s-a raspandit prin seroasa (stratul exterior) peretelui rectal la organele din apropiere.
Stadiul III
• Stadiul IIIA:
- cancerul s-a raspandit prin mucoasa peretelui rectal la submucoasa si s-a raspandit in stratul muscular si la unul pana la trei ganglioni limfatici sau tesuturile din apropiere, in apropierea ganglionilor limfatici;
- cancerul s-a raspandit prin mucoasa la submucoasa si patru pana la sase ganglioni limfatici din apropiere.
• Stadiul IIIB:
- cancerul s-a raspandit prin stratul muscular al peretelui rectului la seroasa sau s-a raspandit prin seroasa, dar nu si prin organele din apropiere;
- cancerul s-a raspandit la unul pana la trei ganglioni limfatici din apropiere sau la tesuturile din apropierea ganglionilor limfatici;
- cancerul s-a raspandit in stratul muscular sau in seroasa si la patru pana la sase ganglioni limfatici din apropiere;
- cancerul s-a raspandit prin mucoasa in submucoasa si s-ar fi putut raspandi in stratul muscular; cancerul s-a raspandit la sapte sau mai multe ganglioni limfatici din apropiere.
• Stadiul IIIC:
- cancerul s-a raspandit prin seroasele peretelui rectal, dar nu si in organele din apropiere;
- cancerul s-a raspandit la patru pana la sase ganglioni limfatici din apropiere;
- cancerul s-a raspandit prin stratul de muschi la seroasa sau s-a raspandit prin seroasa, dar nu prin organele din apropiere;
- cancerul s-a raspandit la sapte sau mai multe ganglioni limfatici din apropiere;
- cancerul s-a raspandit prin seroasa la organele din apropiere si la unul sau mai multe ganglioni limfatici din apropiere sau la tesuturile din apropierea ganglionilor limfatici.
Stadiul IV de cancer rectal este impartit in: IVA, IVB si IVC:
• Stadiul IVA: Cancerul s-a raspandit intr-o zona sau un organ care nu se afla in apropierea rectului, cum ar fi ficatul, plamanul, ovarul sau un ganglion limfatic indepartat.
• Stadiul IVB: Cancerul s-a raspandit in mai multe zone sau organe care nu se afla in apropierea rectului, cum ar fi ficatul, plamanul, ovarul sau un limfom ganglionar indepartat.
• Stadiul IVC: Cancerul s-a raspandit in tesutul care captuseste peretele abdomenului si se poate raspandi in alte zone sau organe.
Poate fi prevenit cancerul rectal?
SusCancerul rectal poate fi prevenit. Aproape toate cancerele rectale se dezvolta din polipi rectali. Detectarea si eliminarea acestor polipi prin colonoscopie reduce riscul aparitiei cancerului rectal.
De obicei, screening-ul incepe la varsta de 50 de ani, la pacientii cu risc mediu sau la varste mai tinere, la pacientii cu risc crescut de cancer rectal.
Desi nu s-au dovedit cu certitudine, exista unele dovezi ca dieta poate juca un rol semnificativ in prevenirea cancerului colorectal.
Din cate stim, o dieta bogata in fibre (cereale integrale, fructe, legume, fructe cu coaja lemnoasa) si cu continut redus de grasimi este singura masura dietetica care ar putea ajuta la prevenirea cancerului colorectal.
Tratament
SusIn functie de diferiti factori, exista urmatoarele tipuri de tratament: chirurgical, radioterapie, chimioterapie.
Masuri dupa tratament
Dupa tratamentul cancerului rectal, se poate efectua un test de sange pentru a masura cantitatile de CEA (o substanta din sange care poate fi crescuta atunci cand este prezenta cancerul).
Scanarile CT, examenele clinice si colonoscopia sunt efectuate la intervale stabilite de stadiu.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Oncologie
- Dr. Mihai Lesaru - Institutul clinic Fundeni
- Conf. dr. Alexandru Blidaru - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Mihaela Carmen Iftimie - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Radu Iulian Mitrica - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Dan Corneliu Jinga -
Articole recomandate
- Cancerul anal: simptome, cauze si tratament
- Sindromul de Intestin iritabil
- Cancer
- Sexul anal: considerente medicale
- Durerea anala
- Fisura anala
- Informatii despre cancerul cervical pe care orice femeie trebuie sa le cunoasca
- Fisurile anale: cauze, simptome, tratament, preventie
- Negii anali - simptome, cauze si tratament