Cum diferentiem simptomele cancerului anal de cele ale altor afectiuni?
Generalitati
SusCancerul anal este reprezentat de o proliferare celulara necontrolata, formand tumori maligne in regiunea anusului.
Anusul este segmentul terminal al tubului digestiv, prin care rectul comunica cu exteriorul. Anusul reprezinta orificiul prin care fecalele sunt eliminate.
Cancerul anal este rar, dar cand este prezent, acesta se poate raspandi si in alte parti ale corpului. Unele forme benigne de tumori anale se pot transforma in forme maligne, in timp.
Cuprins articol
Tipuri de cancer anal
SusExista diferite forme de cancer anal, fiecare fiind definit de tipul de tumora ce se dezvolta. O tumora este o crestere anormala de tesut in organism. Tumorile pot fi benigne sau maligne. Tumorile maligne se pot raspandi si in alte parti ale corpului in timp, daca sunt lasate netratate.
Tipuri de tumori
• Carcinomul cu celule scuamoase: acesta este cel mai frecvent tip de cancer, reprezentand 9 din 10 cazuri de cancer anal. Aceasta tumora maligna este cauzata de celulele scuamoase anormale de la nivelul anusului.
• Boala Bowen: afectiune cunoscuta si sub denumirea de carcinom cu celule scuamoase in situ, se caracterizeaza prin prezenta celulelor anormale in tesutul anal de suprafata, ce nu au invadat straturi mai profunde.
• Carcinomul cu celule bazale: carcinomul bazocelular este un tip de cancer de piele. In general, afecteaza pielea expusa la soare, din aceasta cauza, fiind o forma foarte rara de cancer anal.
• Adenocarcinomul: acesta este o forma rara de cancer ce apare la nivelul glandelor din jurul anusului.
Cauze
SusCancerul anal reprezinta proliferarea excesiva si necontrolata a celulelor maligne. Celulele normale se malignizeaza din cauza modificarilor din structura ADN-ului acestora. Celulele canceroase migreaza din tumora primara in alte zone ale organismului, la distanta, producand metastaze.
Cancerul anal este considerat a fi provocat de papilomavirusul uman (HPV), o infectie cu transmitere sexuala. Este predominanta in majoritatea cazurilor de cancer anal.
Cancerul anal poate fi, de asemenea, cauzat de alte tipuri de cancer din organism care se raspandesc in canalul anal. Acest lucru se intampla atunci cand tumora se dezvolta in alta parte a corpului, apoi metastazeaza la anus.
Simptome
SusSimptomele cancerului anal pot fi similare cu cele ale hemoroizilor, ale sindromului de intestin iritabil si ale altor boli gastro-intestinale. Aceste simptome includ:
- Modificari ale tranzitului intestinal;
- Sangerari rectale;
- Durere si senzatie de presiune la nivelul anusului, cauzate de masa tumorala;
- Prurit anal;
- Scurgeri anale.
Este recomandat consultul unui medic specialist in cazul in care sunt prezente constant aceste simptome.
Factori de risc
SusDoar aproximativ 0,2% din populatie prezinta riscul de a fi diagnosticat cu cancer anal, la un moment dat in viata. Cancerul anal poate sa apara la orice persoana, dar unii oameni au un risc mai mare de a dezvolta aceasta afectiune.
Factorii de risc includ:
• Infectia cu HPV: HPV este un grup de virusuri ce sunt transmise prin contact sexual. HPV este prezent in majoritatea cazurilor de cancer anal. Este, de asemenea, cauza principala a cancerului de col uterin;
• Infectia cu virusul HIV: persoanele infectate cu virusul imunodeficientei umane au risc mai mare de a dezvolta cancer anal din cauza sistemului imunitar compromis;
• Parteneri sexuali multipli: creste riscul de cancer anal din cauza infectarii cu HPV;
• Fumatul: fumatorii prezinta un risc mai crescut de a dezvolta cancer de anus;
• Sistem imunitar slabit: este mai frecvent la personele cu SIDA si la cele care iau imunosupresoare sau care au suferit un transplant de organ;
• Varsta inaintata: majoritatea cazurilor de cancer anal apar la persoanele cu varsta peste 50 de ani;
• Sexul anal: persoanele care practica acest tip de relatie sexuala au un risc mai crescut de aparitie al bolii.
Diagnostic
SusEste recomandat ca persoanele care au simptome precum sangerari rectale, prurit sau durere la nivelul anusului sa se adreseze medicului pentru a fi diagnosticate.
Diagnosticarea se poate face prin:
• Tuseul rectal: in care medicul poate palpa formatiunea tumorala;
• Biopsia: examen de certitudine;
• Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM);
• Tomografie computerizata (CT).
Tratament
SusIn functie de varsta pacientului si de stadiul cancerului, exista mai multe optiuni de tratament pe care medicul le poate administra singure sau combinate:
Chimioterapia
Chimioterapia poate fi folosita pentru a ucide celulele maligne si pentru a le impiedica sa se mai multiplice. Aceasta poate fi administrata pe cale orala sau pe cale intravenoasa.
Prezinta mai multe simptome adverse precum: greata, varsaturi, diaree, alopecie, anemie, constipatie. Prezenta simptomelor adverse reprezinta confirmarea eficientei citostaticului.
Din cauza simptomelor adverse destul de agresive, pacientul poate fi descurajat, amanand tratamentul cu citostatice sau chiar abandonandu-l.
Interventia chirurgicala
Rezectia rectala este adesea folosita pentru a inlatura o tumora de la nivelul anusului, impreuna cu unele tesuturi sanatoase din jurul acesteia.
Aceasta procedura este mai frecvent intalnita in cazul persoanelor care au tumora localizata in partea inferioara a anusului si nu s-a raspandit prea mult. Rezectia rectala este efectuata in cazul cancerelor in stadii incipiente, pentru tumorile de mici dimensiuni.
Rezectia abdominoperineala este o interventie mai invaziva. Aceasta interventie chirurgicala este rezervata persoanelor ce nu au raspuns in mod favorabil la alte metode de tratament sau care sunt in stadiu avansat al bolii.
Aceasta presupune efectuarea unei incizii in abdomen pentru a elimina anusul, rectul si alte parti ale colonului sigmoid. Deoarece aceasta interventie chirurgicala elimina intreaga portiune inferioara a tractului gastro-intestinal, chirurgii vor crea o colostoma.
Radioterapia
Radioterapia este frecvent folosita pentru mai multe tipuri de cancere, inclusiv cancerul anal. Radioterapia foloseste radiatii ionizante pentru a micsora in volum tumora si pentru a distruge celulele canceroase.
Radioterapia este alcatuita din:
• Radioterapia externa;
• Brahiterapie;
• Radioterapia metabolica.
Radioterapia poate fi de mai multe tipuri:
- Radioterapie curativa: cu scopul de a vindeca pacientul;
- Radioterapia paliativa: cu scopul de a imbunatati calitatea vietii pacientului;
- Radioterapia preoperatorie: se face inainte de interventia chirurgicala cu scopul de micsora in volum tumora;
- Radioterapia postoperatorie: se face dupa interventia chirurgicala.
Preventia cancerului anal
SusNu exista un mod garantat de a preveni cancerul anal, dar exista cateva modalitati de a reduce riscul de aparitie a acestuia:
- Evitarea contactului sexual cu parteneri multipli;
- Protejarea in timpul contactului sexual;
- Testarea regulata pentru a depista infectiile cu transmitere sexuala;
- Evitarea fumatului;
- Vaccinarea HPV.
Prognostic
SusDiagnosticarea precoce a cancerului anal este favorabila pentru buna desfasurare a tratamentului. Potrivit studiilor de specialitate, rata globala de supravietuire de lunga durata (peste 5 ani) pentru persoanele cu cancer anal este de 66,9%, pe baza datelor colectate din perioada 2007-2013.
Cu cat cancerul este descoperit intr-un stadiu incipient, cu atat sansele de supravietuire de lunga durata sunt mai crescute.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Oncologie
- Dr. Mircea Dragos Median - Spitalul clinic FILANTROPIA
- Dr. Mihai Lesaru - Institutul clinic Fundeni
- Dr. Catalin George Jianu - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Mihaela Carmen Iftimie - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Renata Dediu -
Articole recomandate
- Factori de risc in dezvoltarea cancerului
- Totul despre Endoscopia Digestiva Superioara
- Sexul anal: considerente medicale
- Durerea anala
- Fisura anala
- Informatii despre cancerul cervical pe care orice femeie trebuie sa le cunoasca
- Fisurile anale: cauze, simptome, tratament, preventie
- Virusurile si cancerul
- Displazia cervicala (Displazia de col uterin), cancer de col uterin si Infec ...