Colonoscopia
Generalitati
SusColonoscopia este o procedura utilizata pentru evaluarea interiorului colonului si rectului. Cu ajutorul colonoscopiei se pot detecta tesutul inflamat, ulcerele si cresterile anormale de tesut.
Procedura este folosita pentru a se cauta semnele timpurii ale cancerului colorectal si poate ajuta doctorii sa diagnosticheze modificarile inexplicabile ale tranzitului intestinal, durerile abdominale, sangerarile din anus si pierderea in greutate.
Colonul si rectul sunt cele doua parti principale ale intestinului gros. Desi colonul este doar o parte a intestinului gros si cea mai mare parte a intestinului gros este format din colon, cei doi termeni sunt folsiti alternativ.
Cuprins articol
De ce se face colonoscopia?
SusColonoscopia se face dintr-o varietate de motive. Cel mai des, aceasta se efectueaza pentru a se descoperi cauza sangelui in scaun, a durerilor abdominale, diareei, a schimbarilor din tranzitul intestinal sau a unei anomalii gasite in zona colonului in urma radiografiilor sau tomografiei computerizate axiale.
Persoanele care au in antecedente polipi sau cancer de colon, cele care au in istoricul medical familial prezent, cancerul de colon sau alte probleme care pot fi asociate cu cancerul de colon (colita ulcerativa si polipii de colon) ar putea fi sfatuite de catre specialisti sa faca in mod constant colonoscopii, intrucat exista riscuri mai mari de a manifesta polipi sau cancer de colon.
Frecventa colonoscopiilor depinde de gradul de risc si de anomaliile descoperite la colonoscopiile anterioare. Colonoscopia este recomandata inclusiv pentru persoanele sanatoase, dupa varsta de 50 de ani, la fiecare 10 ani, in scopul eliminarii polipilor de colon inainte de a deveni maligni.
Riscurile colonoscopiei
SusColonoscopia prezinta destul de putine riscuri. Rareori, complicatiile colonoscopiei pot include:
- reactii adverse la sedativul utilizat in timpul examinarii
- sangerarea la locul de unde a fost recoltata mostra de tesut pentru biopsie sau din locul in care a fost eliminat un polip sau alte tesuturi anormale
- perforare sau prezenta unei fisuri in peretele colonului sau rectului
Pregatirile necesare pentru colonoscopie
SusPentru ca procedura sa fie completa si exacta, colonul trebuie sa fie curatat, cu ajutorul a diverse preparate. Pacientilor le sunt oferite instructiuni detaliate despre pregatirea pentru golirea colonului. In general, aceasta consta in consumul unei cantitati mari de solutie speciala si o dieta cu lichide clare timp de mai multe zile, iar inainte de examinare se vor utiliza laxative si se vor face clisme.
Instructiunile ar trebui urmate intocmai cum au fost prescrise de medic sau rezultatul colonoscopiei ar putea fi unul nesatisfacator (mucoasa colonului ar putea fi acoperita de rezidurile din scaun si nu va putea fi vizualizata), necesitand repetarea colonoscopiei sau realizarea unui alt test mai putin precis.
Desfasurarea procedurii
SusInainte de colonoscopie pacientului i se va introduce o linie intravenoasa prin care i se vor furniza medicamente, care ii va induce o stare de relaxare si somnolenta. I se vor administra medicamente care il vor seda, astfel incat nu va simti durerea si nici nu va constientiza procedura.
Pacientul va fi asezat pe partea stanga cu genunchii la piept. Colonoscopul este introdus usor prin anus pana in colon. Va fi introdus aer odata cu colonoscopul pentru a ajuta la inaintarea acestuia.
Dupa ce colonoscopul a ajuns in punctul in care intestinul gros se intalneste cu cel subtire, medicul va retrage colonoscopul in timp ce va incerca sa analizeze cu atentie mucoasa colonului. Se pot face si fotografii. Procedura poate dura intre 15 minute si o ora.
In cazul in care polipii de colon sunt depistati in timpul colonoscopiei, acestia sunt eliminati, iar tesutul este trimis pentru analiza (astfel se poate stabili daca un polip este canceros sau nu). Indepartarea polipilor sau biopsia poate provoca sangerari accentuate care ar ptuea necesita transfuzii de sange sau reintroducerea colonoscopului pentru a controla sangerarea.
Ce se va simti in timpul colonoscopiei
SusInvestigatia poate fi incomoda si pacientul poate simti disconfort pe parcursul ei. Pregatirea colonului pentru procedura poate provoca diaree si crampe care pot necesita utilizarea baii de mai multe ori in timpul noptii.
In timpul testului, pacientul va fi adormit si relaxat in urma administrarii anestezicelor si analgezicelor. Pot fi resimtite crampe sau dureri ascutite atunci cand colonoscopul este introdus sau cand va fi eliberat aer in colon.
Dupa colonoscopie, pacientul va fi somnoros timp de cateva ore. Dupa investigatie este posibil sa fie prezente balonarea, crampele cauzate de gaze si ar ptuea sa apara dorinta de a elimina gaze. Daca a fost facuta biopsia sau a fost eliminat un polip, ar putea ca sangele sa fie prezent in fecale cateva zile dupa colonoscopie. In cazul in care au fost eliminati polipi, medicul ii va recomanda pacientului sa nu utilizeze aspirina si antiinflamatoare nesteroidiene timp de 7-14 zile.
Interpretarea colonoscopiei
Sus- Rezultatul negativ - Rezultatul unei colonoscopii este considerat negativ daca medicul nu gaseste nici o anomalie la nivelul colonului. Daca o persoana are un risc mediu de a face cancer de colon, medicul va recomanda sa se repete investigatia dupa 10 ani
- Rezultatul pozitiv - Rezultatul unei colonoscopii va fi pozitiv daca medicul descopera orice fel de tesut anormal sau polipi in colon. Majoritatea polipilor nu sunt cancerosi, dar unii dintre acestia pot fi precancerosi. Polipii indepartati in timpul colonoscopiei sunt analizati in laborator pentru a se determina daca sunt cancerosi, precancerosi sau benigni
In functie de marimea si numarul polipilor poate fi necesar sa se urmeze un program de screening mai riguros in viitor. Daca medicul depisteaza polipi care au mai putin de 1 cm in diametru, colonoscopia se va repeta la 10 ani, daca nu vor aparea si alti factori de risc specifici cancerului de colon. Daca polipii sunt mai mari, numarul acestora este mare sau daca au anumite tipuri de celule, medicul ar putea recomanda repetarea colonoscopiei peste 3-5 ani, in functie de prezenta altor factori de risc.
In situatia in care unul sau mai multi polipi cancerosi sunt eliminati pe parcursul colonoscopiei, doctorul poate recomanda o noua colonoscopie peste 3 sau 6 luni, ori un an. De asemenea, daca au existat polipi sau tesuturi anormale care nu au putut fi eliminate pe parcursul colonoscopiei, medicul poate indica repetarea interventiei chirurgicale.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Gastroenterologie
- Dr. Narcisa Maria Zamfirescu - Institutul clinic Fundeni
- Dr. Radu Mihai Voiosu - Spitalul clinic COLENTINA
- Dr. Constantinescu Gabriel - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Teodor Badescu - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
- Dr. Dana Gabriela Moraru -
Articole recomandate
- Diagnosticarea cancerului de colon
- Hemoroizii, boala lumii moderne
- Boala inflamatorie intestinala si cancerul colorectal
- Colita microscopica
- Polipii intestinali
- Teste screening recomandate femeilor
- Sindromul Lynch
- Informatii utile despre biopsia polipilor nazali
- Alimente care previn cancerul de colon