Cancerul rectal: factori de risc, simptomatologie si tratament
Dr. Andreea Vinca
Medic Oncologie Medicala
Clinica: Institutul Regional de Oncologie, Iasi
Generalitati
SusCancerul rectal consta intr-o crestere anormala a celulelor de la nivelul rectului, fiind o tumora cu crestere relativ inceata si cu metastazare tarzie.
Din momentul aparitiei malignitatii si pana la expresia ei clinica trec aproximativ 2 ani, iar din momentul diagnosticului si pana la aparitia metastazelor se mai scurge o perioada de minimum un an si jumatate, ceea ce ofera medicului practician avizat un interval util de diagnostic de minimum 3 ani.
Rectul este ultimul segment al intestinului gros si al tubului digestiv. Acesta continua colonul sigmoid, coboara in pelvis, apoi trece prin perineu, deschizandu-se la exterior prin intermediul anusului. Totodata, are implicatii in staza predefecatorie si in defecatie (eliminarea materiilor fecale).
Cuprins articol
Epidemiologie
SusIn ceea ce priveste mortalitatea, cancerul colorectal reprezinta a doua mare neoplazie umana in tarile cu un standard socio-economic crescut. In Romania reprezinta a doua cauza de deces prin neoplazii, dupa cancerul gastric la barbati si a treia cauza de deces, dupa neoplasmul mamar si cervical in randul femeilor.
Factori de risc
Sus• Dieta: Dieta hipercalorica, bogata in grasimi, proteine si carne rosie si saraca in fibre alimentare, fructe si legume proaspete, vitamine reprezinta un factor de risc pentru cancerul colorectal.
• Varsta: Riscul dezvoltarii unui cancer colorectal creste exponential dupa varsta de 40 ani. Se estimeaza ca persoanele peste 50 ani prezinta un risc de 5% de a dezvolta un cancer colorectal pana la varsta de 80 ani si un risc de 2,5% de a deceda datorita acestei neoplazii.
• Predispozitia genetica
Se descriu urmatoarele forme:
- cancerul colorectal aparut in cadrul sindromului de polipoza adenomatoasa colonica, responsabil de 1% din totalitatea cancerelor colorectale;
- cancerul colorectal ereditar non-polipozic, responsabil de aproximativ 5% din totalitatea cancerelor colorectale;
- cancerul colorectal familial, caracterizat prin existenta unei aglomerari familiale ce nu respecta un model de transmitere ereditara, responsabil de aproximativ 20% din totalitatea cancerelor colorectale.
• Polipii adenomatosi si cancerul colorectal in antecedente: Se estimeaza ca aproximativ 5% din adenoamele colonice degenereaza malign intr-un interval mediu de 5-10 ani;
• Boli inflamatorii intestinale (rectocolita ulcero-hemoragica si boala Crohn);
• Tutunul;
• Sedentarismul;
• Obezitatea;
• Diabetul zaharat;
• Alcoolul.
Clasificare
SusIn comparatie cu cancerul gastric sau esofagian, cancerele rectale sunt bine delimitate periferic, cu o invazie submucoasa limitata de obicei la limita macroscopica a tumorii, fapt care face ca de obicei o limita de rezectie de 2 cm fata de tumora sa fie suficienta pentru excizia in limite de securitate oncologica.
Se descriu din punct de vedere macroscopic:
• Tumori ulcerative: cele mai frecvente, asociate cu obstructie colonica de obicei. Apar mai des la nivelul colonului stang;
• Tumori polipoide. A doua forma ca frecventa, apare ca o formatiune conopidiforma. Sunt de obicei bine diferentiate si se intalnesc mai des pe colonul stang;
• Carcinomul inelar sau schiros (stenozant). Apare mai frecvent pe colonul sigmoid si pe rect se dezvolta circumferential si duce la aparitia pe irigografie a aspectului tipic de ”cotor de mar”;
• Carcinomul infiltrativ (linita plastica), leziuni difuze, care infiltreaza toata grosimea peretelui intestinal, cu propagare extensiva in submucoasa;
• Carcinomul coloid: tumora de consistenta moale, gelatinoasa, friabila, sangeranda si deseori infectata. Apare mai frecvent pe colonul drept;
Clasificarea tumorilor rectale se face in functie de gradul de invazie locoregionala, dupa mai multe sisteme.
Simptomatologie
SusSimptomele sugestive pentru o afectiune colorectala sunt reprezentate de:
- tulburari de tranzit intestinal: diaree, constipatie sau alternanta diaree/constipatie;
- dureri colicative abdominale, uneori cu caracter subocluziv;
- modificarea aspectului scaunului: calibru redus, emisii de mucus si gaze, „falsa diaree”;
- defecatie incompleta;
- balonare;
- sange in scaun;
- oboseala;
- pierdere inexplicabila in greutate;
Tratament
SusCancerul rectal se trateaza in functie de urmatoarele stadii:
- incipiente (chirurgie, urmata de supraveghere);
- local avansate (chirurgie, radio-chimioterapie si chimioterapie);
- local avansate, cu metastaze operabile (chirurgie, chimioterapie, radioterapie);
- metastatice inoperabile (tratament paleativ, chimioterapie si/sau terapie biologica).
a) Chirurgia radicala
Chirurgia radicala este modalitatea terapeutica principala in cancerul colorectal. Radicalitatea interventiei chirurgicale consta in excizia tumorii cu limite largi de siguranta, excizia vaselor si a mezocolonului, concomitant cu limfadenectomia regionala, cu prezervarea daca este posibil a functiei.
La pacientii foarte varstnici cu risc crescut, in cazurile in care nu sunt indeplinite conditiile executarii unei anastomoze sigure, este indicat sa se efectueze operatia Hartmann, care va permite intr-un timp secundar, refacerea in conditii mai bune a tranzitului digestiv. In principiu, operatia Hartmann este asemanatoare rezectiei anterioare.
b Tratamente adjuvante (chimioterapia)
Cu toate ca aproximativ 75-80% din pacientii cu cancer de colon se prezinta cu boala localizata, in ciuda chirurgiei radicale potential curative, pacientii prezinta un risc crescut de recidiva si deces prin progresia bolii.
Tumora primara inoperabila
In prezent, chimioterapia sistemica si-a dobandit un loc cert in tratamentul formelor avansate de cancer de colon.
Tumora primara rezecata complet dar sunt prezente metastaze hepatice
In prezenta a mai putin de 4 metastaze rezecabile, poate fi efectuata rezectia acestora. Tratamentul chimioterapic sistemic va fi administrat postoperator.
Tumora primara inoperabila si/sau metastaze prezente
In acest caz se recomanda chimioterapie paleativa.Radioterapia paleativa poate fi indicata in cazul tumorilor rectale. Se va efectua initial in cazul durerilor prin invazia plexului sacrat, a rectoragiilor moderate sau dupa 3 cicluri de chimioterapie in caz de raspuns obiectiv.
Concluzii
SusAceasta patologie se caracterizeaza printr-un proces de crestere lenta si o metastazare destul de tarzie, de aceea este foarte important ca descoperirea sa sa fie facuta intr-un stadiu foarte timpuriu, iar tratamentul trebuie aplicat cat mai repede si foarte bine adaptat pentru o mai buna supravietuire imediata si la distanta.
Este demonstrat stiintific ca urmand o dieta echilibrata si controland greutatea corporala prin efectuarea de exercitii fizice (minim jumatate de ora pe zi), aparitia cancerului rectal poate fi redusa cu 40%.
Strategia terapeutica ideala pentru managementul cancerului rectal local implica un tratament multidisciplinar ce consta in radioterapie, chimioterapie si tratament chirurgical.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Oncologie
- Dr. Mircea Dragos Median - Spitalul clinic FILANTROPIA
- Dr. Mihai Lesaru - Institutul clinic Fundeni
- Dr. Catalin George Jianu - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Mihaela Carmen Iftimie - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Renata Dediu -
Articole recomandate
- Cancerul cervical - stadializare si tratament
- Sforaitul, simptome si tratament
- Cancerul de colon
- Profilaxia cancerului colorectal
- Cancerul de colon - informatii generale
- Mituri despre cancerul de colon
- Tot ce trebuie sa stii despre cancerul colorectal
- Dr. Mihai Andrei, medic primar gastroenterolog ne raspunde la cateva intreba ...
- Tendinita calcifica - simptomatologie si tratament