Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Poti face cancer dupa histerectomie?

Actualizat la data de: 31 Martie 2021
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Clinica: Spitalul Municipal Campina

Histerectomia si riscul de cancer

Sus
Poti face cancer dupa histerectomie?

Probabil multi dintre dumneavoastra ati auzit ca dupa o histerectomie dispare riscul de cancer in randul femeilor.
Afla ce este histerectomia si ce influenta va avea aceasta asupra cancerului ovarian, un cancer specific feminin.

Cuprins articol

  1. Histerectomia si riscul de cancer
  2. Esentialul despre histerectomie
  3. Ce este cancerul ovarian?
  4. Care sunt simptomele cancerului ovarian?
  5. Factori de risc ai cancerului ovarian
  6. Cat de des intalnim cancerul ovarian?
  7. Supravietuirea in functie de stadiul de diagnostic
  8. Cancerul ovarian in Romania
  9. Concluzie
  10. Citeste pe aceeasi tema

Esentialul despre histerectomie

Sus

Histerectomia este procedura medicala de indepartare chirurgicala a uterului, organ pelvin feminin. Uterul este un organ cavitar prezent doar la femei si care este mai dezvoltat in timpul unei sarcini, fiind sediul unde se dezvolta fatul. Acesta este atasat prin trompele uterine de cele doua ovare si o mare parte din populatie considera ca prin indepartarea uterului dispare riscul de cancer ovarian.

Exista mai multe tipuri de histerectomie, iar in majoritatea cazurilor ambele ovare sau unul dintre ele va fi pastrat. Astfel, riscul de cancer ovarian, desi este mai redus, inca exista.

Numeroase studii au aratat ca prin absenta uterului, riscul de cancer ovarian scade cu o treime, dar nu dispare complet. Histerectomia efectuata poate fi: partiala sau supracervicala, totala, radicala sau cu salpingo-ooforectomie bilaterala.

In unele cazuri, cand se indeparteaza pe cale chirurgicala uterul, se efectueaza si ceea ce numim o salpino-ooforectomie bilaterala, adica indepartarea ambelor ovare. Chiar si in acest caz, cand organismul este lipsit de ovare, exista sansa aparitiei unui cancer ovarian ulterior operatiei.

Ce este cancerul ovarian?

Sus

Ovarele sunt glande feminine ce produc gametii si sunt principala sursa de hormoni sexuali feminini: estrogen si progesteron.
Cancerul ovarian este acel tip de cancer ce se dezvolta din celulele ovariene, numite ovocite. Acesta isi poate avea sediul fie in celulele epiteliale, acele celule de pe suprafata ovarului, fie in celulele stromale producatoare de hormoni din structura acestuia, sau chiar in celulele producatoare de gameti. Din pacate, cancerul ovarian se poate dezvolta chiar si in absenta uterului.

Cum se intampla asta? Ei bine, ovocitele, celulele care alcatuiesc ovarul, pot migra in timpul vietii in cavitatea pelvina, acestea desprinzandu-se din ovarul propriu-zis. Astfel, chiar si dupa indepartarea glandelor, ovocitele anterior migrate raman inca in organism si pot dezvolta cancer ce se va numi tot ovarian, chiar si in lipsa ovarelor.

Cancerul se poate dezvolta si din celulele peritoneului, care este tesutul ce inveleste la interior cavitatea abdominala. Acesta, desi nu este cancer de origine ovariana, se comporta foarte similar si da aceleasi simptome, deci va fi tratat in acelasi mod.

Care sunt simptomele cancerului ovarian?

Sus

Indiferent de tipul de histerectomie efectuata, examinarile regulate nu ar trebui sa lipseasca. Totusi, nu exista un test de tip screening specific pt acest tip de cancer.

Semnele cancerului ovarian pot parea destul de vagi si neimportante la inceput, iar o parte din cele mai comune semne si simptome sunt:
Balonare si disconfort
• Urinari frecvente sau nevoia de a urina frecvent
• Senzatia de stomac plin mereu
• Constipatie
• Dureri de spate
• Disconfort gastric

Este important sa stim ca aceste simptome relativ comune, atunci cand sunt cauzate de un cancer ovarian, nu se vor ameliora la tratament. Este esential sa va prezentati la un consult medical de la primele simptome, deoarece depistarea precoce a bolii poate insemna un prognostic foarte bun, cu sanse mari de invingere a cancerului.

Un examen pelvin este un prim pas important, dar nu intotdeauna se pot palpa formatiunile mici din pelvis. Testele de imagistica, precum un examen cu ultrasunete transvaginal sau un RMN (Rezonanta Magnetica Nucleara) pot ajuta la identificarea tumorilor ovariene. Exista si un test de sange pentru a depista un antigen asociat tumorii ovariene ce ar putea fi de ajutor.

In orice caz, singurul mod de stabilire a diagnosticului precis de cancer ovarian este efectuand o biopsie ovariana sau biopsia altui tesut ce ridica suspiciuni. Biopsia este o procedura prin care se recolta o mostra mica din tesutul afectat, pentru a fi trimis la examene de laborator.

Factori de risc ai cancerului ovarian

Sus

Desi pentru cele mai multe dintre femeile ce sufera de aceasta boala nu se stie exact factorul declansator, s-au descoperit anumiti factori ce amplifica riscul de dezvoltare a unui cancer ovarian: cazuri de cancer in familie, predispozitia genetica, varsta inaintata, menopauza tarzie, prima sarcina tarzie (dupa 30 de ani), istoric de cancer mamar sau chiar nuliparitatea.

Cat de des intalnim cancerul ovarian?

Sus

Cancerul ovarian este o forma relativ rara de cancer. Mai multe studii au aratat o sansa de 1,25% de a dezvolta cancer ovarian. Procentul este mai mare daca sunteti purtatoare de mutatii genice specifice.

Aproximativ 30% dintre femeile ce au mutatii genice de tip BRCA1 sah BRCA2 vor avea cancer ovarian pana la varsta de 70 de ani. Desigur, sunt multi factori care influenteaza cum va arata boala pt fiecare persoana, unul dintre ele fiind stadiul in care este stabilit diagnosticul.

Supravietuirea in functie de stadiul de diagnostic

Sus

Rata de supravietuire pentru o perioada de 5 ani de la stabilirea diagnosticului este, in general, de 47%. Pentru persoanele la care este descoperit si diagnosticat cancerul ovarian cat mai repede, in stadiul incipient, aceasta rata de supravietuire creste pana la 92%.

Cu toate astea, in mod normal doar 20% dintre cancere sunt descoperite devreme, ceea ce ne subliniaza din nou importanta consultului medical regulat si a examinarilor preventive.

Cancerul ovarian in Romania

Sus

In tara noastra sunt inregistrate in fiecare an 1850 de cazuri noi de cancer ovarian, dintre care aproximativ 1020 de paciente nu supravietuiesc.
Acest cancer se considera al 5-lea ca frecventa dintre posibilele localizari ale tumorilor canceroase la femei.

Ce puteti face pentru a preveni aparitia cancerului ovarian?

Unele persoane sunt predispuse genetic la a dezvolta cancer ovarian. In acest caz, puteti considera cateva masuri preventive.

Una dintre optiuni este extirparea ovarelor. Cand este efectuata in scop preventiv, se numeste ooforectomie bilaterala profilactica. Riscul va scadea semnificativ.

Mutatiile pe genele BRCA1 sau BRCA2 sunt cele care dau aceasta predispozitie pentru cancerul ovarian. Daca sunteti purtatoare a acesor mutatii, operatia preventiva de indepartare a ovarelor poate reduce riscul de cancer ovarian, peritoneal sau cancer de trompe uterine cu pana la 85-90%.

Mai mult decat atat, femeile care au aceste gene prezinta risc crescut de cancer mamar, deci indepartarea ovarelor inainte de menopauza poate scadea sansele cancerului la san. Asadar, aceasta procedura chirurgicala, desi poate parea riscanta, este foarte eficienta.

Concluzie

Sus

Desi cancerul ovarian nu este foarte des intalnit, acesta este un tip de cancer agresiv si greu de identificat in stadii precoce. Persoanele care trec prin operatia de histerectomie, indiferent de tipul ei, vor avea sanse mai putine de a dezvolta acest cancer, dar sansele inca exista si nu trebuie neglijate.
Este esential sa mergem regulat la consulturi medicale de specialitate si la analize, deoarece preventia este cea mai sigura si eficienta metoda de a ramane sanatosi.

Bibliografie:
cancer.org/cancer/ovariancancer/detailedguide/
cdc.gov/cancer/ovarian/
womenshealth.gov/publications/our-publications/fact-sheet/hysterectomy.html
aafp.org/afp/2009/1215/p1505.html
mayoclinic.org/diseases-conditions/ovarian-cancer/expert-answers/ovarian-cancer/faq-20057780


Medici specialisti Ginecologie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate