Bronsiolita: cauze, diagnostic si optiuni de tratament
Dr Alina Popa
Medic specialist in Pediatrie
Clinica: Spitalul de Pediatrie MedLife
Despre bronsiolita
SusBronsiolita este o infectie virala a plamanilor care afecteaza bronhiolele si se manifesta exclusiv la sugari si copii mici, de obicei pana la varsta de doi ani. La copiii mai mari si adulti, infectiile similare sunt cunoscute sub numele de bronsita, cu exceptia bronsiolitei obliterante, o afectiune rara si grava care poate aparea la adulti si implica blocarea cailor respiratorii prin polipi.
Bronsiolita se caracterizeaza prin inflamarea bronhiolelor si acumularea de mucus, ceea ce face respiratia dificila.Ingrijirile medicale de specialitate sunt absolut necesare. Este recomandat sa se apeleze la sfatul specialistului de la primele semne de boala.
De obicei, aceasta afectiune poate fi tratata acasa, insa ingrijirile medicale sunt esentiale de la primele semne ale bolii. Daca tratamentul este corect aplicat, simptomele bronsiolitei se amelioreaza in 7-10 zile. Bronsiolita este frecventa in sezonul rece.
Cuprins articol
Cauze
SusBronsiolita este cauzata de infectii virale, in special de virusul respirator sincitial (RSV), care este foarte contagios si se raspandeste prin tuse si stranut. Majoritatea copiilor se confrunta cu o infectie cu RSV pana la varsta de doi ani. Virusul inflameaza bronhiolele si le umple cu mucus, ingreunand respiratia.
In sezonul rece, epidemiile cu virusul respirator sincitial sunt frecvente si raspandirea acestuia se face usor, prin aer, prin picaturi, prin folosirea in comun a obiectelor. Infectarea cu acest virus respirator sincitial nu duce la imunizare, astfel ca, in urmatorul sezon rece, probabilitatea ca cel mic sa se reinfecteze ramane la fel de mare.
Alte virusuri care pot provoca bronsiolita includ virusurile care cauzeaza gripa si racelile comune. Indiferent de virusul implicat, simptomele bronsiolitei sunt similare si pot fi confirmate doar prin teste de laborator.
Factori de risc
SusSugarii sub trei luni sunt cei mai vulnerabili la bronsiolita din cauza dezvoltarii incomplete a plamanilor si a sistemului imunitar. Riscul de bronsiolita este crescut la:
Copiii nascuti prematur
Cei cu boli de inima sau de plamani
Copiii cu sistem imunitar slabit
Cei expusi la fumul de tigara
Copiii care nu au fost alaptati la san
Copiii care intra frecvent in contact cu alti copii sau au frati mai mari in colectivitate
Cei care petrec timp in spatii aglomerate
Simptome
SusSimptomele initiale ale bronsiolitei sunt similare cu cele ale unei raceli comune: stranut, nas infundat, scurgeri nazale, tuse si febra de pana la 38°C. Alte simptome pot include respiratie sacadata, lipsa poftei de mancare, somnolenta, iritabilitate si un suierat usor la respiratie. In majoritatea cazurilor, simptomele sunt cele mai severe in primele 3-5 zile, iar tusea poate persista pana la trei saptamani.
Diagnostic
SusDiagnosticul de bronsiolita este pus de medicul pediatru sau specialistul in boli infectioase, in urma unui examen fizic si a verificarii nivelului de oxigen din sange. Pot fi necesare analize de laborator, cum ar fi cultura de secretie nazala, hemograma si testele pentru virusul respirator sincitial. Daca se suspecteaza pneumonia, poate fi indicata o radiografie pulmonara.
Tratament
SusTratamentul bronsiolitei poate fi facut acasa sau ambulator. Numai in cazuri severe boala se trateaza in spital. Statistica medicala arata ca doar 3% dintre copiii cu bronsiolita au nevoie de ingrijire medicala in spital.
In cazul formelor usoare de bronsiolita, tratamentul nu este unul specific. Presupune, in primul rand, hidratarea suficienta si constanta. Simptomele pot fi ameliorate si cu ajutorul umidificatoarelor de camera. Cand este treaz, copilul trebuie mentinut cat mai mult in picioare, pentru a-i ajuta respiratia. Tot in acest sens se recomanda ca nasul copilului sa fie curatat permanent, cu ajutorul unei pompe speciale si a solutiilor pe baza de apa sarata.
Administrarea de antibiotic nu ajuta in tratarea bronsiolitei intrucat aceasta este provocata, in cele mai multe cazuri, de un virus.
Orice medicament trebuie sa ii fie administrat copilului doar cu recomandarea medicului si dupa indicatiile acestuia.
Complicatii
SusComplicatiile bronsiolitei pot include dificultati majore de respiratie, apnee, febra mare, deshidratare, somnolenta prelungita si iritabilitate extrema. In astfel de cazuri, este esentiala interventia medicala de urgenta pentru a stabiliza respiratia si nivelul de oxigen din sange.
Preventie
SusPentru ca bronsiolita este o boala contagioasa, este important ca regulile de igiena sa fie strict mentinute. Spalarea frecventa a mainilor este regula de baza.
Pentru a preveni aparitia bolii este indicat ca persoanele care prezinta semne si simptome de gripa ori raceala sa nu intre in contact cu bebelusii si copiii de pana in doi ani.
Spalarea si dezinfectarea frecventa a lucrurilor pe care le foloseste copilul scad riscul de aparitie a bronsiolitei. Aceeasi recomandare este valabila si pentru suprafetele pe care familia le foloseste, in comun, in mod frecvent: mese, blaturi de bucatarie, clantele usilor, etc.
Bibliografie:
https://www.nhs.uk/conditions/bronchiolitis/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bronchiolitis/symptoms-causes/syc-20351565
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pediatrie
- Dr. Andrei Zamfirescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Dr. Laura Carasava - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Daniela Pacurar - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Ruxandra Vidlescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
- Dr. Gabriela Otel - Sectia de pneumoftiziologie copii IX (Institutul MARIUS NASTA)
Articole recomandate
- Bolile copilariei despre care orice parinte ar trebui sa stie
- Raceala comuna (guturaiul)
- Cum prevenim si tratam raceala la copii?
- Astmul sever acut sau status asthmaticus poate fi letal! Care este tratament ...
- Principalele simptome ale mucoviscidozei (fibroza chistica)
- Spala-te pe maini pentru a tine bolile la distanta
- Ce este chistul bronhogenic si care sunt optiunile terapeutice
- Boli frecvente la copiii din colectivitate
- HIV si cancerul: riscuri, tipuri si optiuni de tratament